Błąd podczas edycji karty, która wcześniej działała

Dziś odwiedziła mnie jakaś magia. Uruchamiam 8 punktów świetlnych na poddaszu w naszym domku, sterowanych jednym ESP32 + przekaźniki itp… ESPHome wgrany działa od kilku dni, włącza/wyłącza. Kilka dni temu na wzór i podobieństwo kary świateł na parterze chciałem zrobić kartę na osobnym widoku dla poddasza. Coś tam wprowadziłem (chyba 3 wyłączniki miałem zamontowane), działało. Dziś chciałem wprowadzić kolejne wyłączniki i dodaję najprostszą kartę o treści YAML:

type: entities
entities:
  - entity: light.esp32_light_up_128_21_swiatlo_maszynownia

Karta wygenerowana przez HomeAssitance otwiera się od razu w trybie edycji YAML z komunikatem " Błąd konfiguracji *Invalid or unexpected token"

Co ciekawe analogiczny błąd mam na karcie dla oświetlenie parteru. Wrzucałem ostatnio jakieś aktualizacje, generalnie aktualizuję na bieżąco i nie mam pojęcie jak to ugryźć. Obecnie nie mogę poprawić, ani jednej ani drugiej karty, bo ten błąd powoduje, że przycisk [ZAPISZ] jest wyszarzony. Wszystko na karcie działa (te światełka, które automat wprowadzi czy miałem wprowadzone, ale nie da się nic poprawić. Jakieś sugestie gdzie szukać błędu?

1 polubienie

Kluczowa zasada walki z błędami frontendu HA - wyczyścić cache w przeglądarce.

Tak swoją drogą frontend w HA od paru dni jest zwalony (chyba od wersji, 20250702.1 która przyszła wraz z aktualizacją HA core 2025.7.1)

Potwierdzam, coś jest na rzeczy, bo restartując HA frontend się zawiesza.

Dla tych co mają zdrowie zgłaszać issue

moim zdaniem problem wynika z eksperymentów z dashboardem type: areas (bo to już nie widok, a cały dash)

wkurza mnie to, ale “twarde przeładowanie” strony u mnie wystarcza

Skopiuj kod karty, utwórz nową kartę w trybie RAW i wklej kod, sprawdź czy przynosi to taki sam efekt. Spróbuj zmienić skórkę dashboard.