Dziś odwiedziła mnie jakaś magia. Uruchamiam 8 punktów świetlnych na poddaszu w naszym domku, sterowanych jednym ESP32 + przekaźniki itp… ESPHome wgrany działa od kilku dni, włącza/wyłącza. Kilka dni temu na wzór i podobieństwo kary świateł na parterze chciałem zrobić kartę na osobnym widoku dla poddasza. Coś tam wprowadziłem (chyba 3 wyłączniki miałem zamontowane), działało. Dziś chciałem wprowadzić kolejne wyłączniki i dodaję najprostszą kartę o treści YAML:
type: entities
entities:
- entity: light.esp32_light_up_128_21_swiatlo_maszynownia
Karta wygenerowana przez HomeAssitance otwiera się od razu w trybie edycji YAML z komunikatem " Błąd konfiguracji *Invalid or unexpected token"
Co ciekawe analogiczny błąd mam na karcie dla oświetlenie parteru. Wrzucałem ostatnio jakieś aktualizacje, generalnie aktualizuję na bieżąco i nie mam pojęcie jak to ugryźć. Obecnie nie mogę poprawić, ani jednej ani drugiej karty, bo ten błąd powoduje, że przycisk [ZAPISZ] jest wyszarzony. Wszystko na karcie działa (te światełka, które automat wprowadzi czy miałem wprowadzone, ale nie da się nic poprawić. Jakieś sugestie gdzie szukać błędu?