Błąd przy aktualizacji HA lub jakiegokolwiek dodatku u dostawcy internetu Vectra

Dokładnie tam sam problem i też Vectra.

Przyszła odpowiedź, niestety nie wiem co począć, bo… no nie sądzę

dziękuję za zgłoszenie. Postaram się rozwiązać ten problem bez konieczności wizyty naszego technika.

1. Proszę sprawdzić, czy biały kabel koncentryczny jest dobrze podłączony:
  • od strony modemu,

• od strony rozgałęźnika po drugiej stronie kabla.

1. Proszę odszukać z tyłu modemu otwór, podpisany „RESET”. Proszę umieścić w nim cienki przedmiot (np. wykałaczkę) i przytrzymać przez 20 sekund.

2. Proszę zaczekać, aż diody na urządzeniu zaczną świecić światłem ciągłym.

PS. Jak zacząłem ciągnąć biały kabel koncentryczny to chłopaki z CDN zaczęli dzownić że szafa zaczyna się przesuwać do ściany z której wychodzi kabel…

3 polubienia

Dokładne to samo dostałem, ponowiłem informacje o problemie z routingiem

Po Informacjach zwrotnych widzę że mógłbym pracować w IT Vectra :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Na czilu z miejsca :slight_smile:
Pracowałem kiedyś na HD producenta sieciowego na D- to jednak dostosowywałem odpowiedź do poziomu zgłaszającego. A tu widzę ctrl C ctrl v

Może to sam github.com zablokował Vectra z powodu podejrzanego ruchu sieciowego.

też dostałem ciekawą odpiwiedź :slight_smile:

na modemach Vectry nie można odblokować lub przekierować portów. Taka konfiguracja jest możliwa jedynie na prywatnym routerze.
*Na chwilę obecną Pana / Pani modem pracuje w trybie Router. Funkcja ta umożliwia jednoczesne połączenie z większą ilością urządzeń. Natomiast modem otrzymuje adres IP z puli wewnętrznej, co rzeczywiście może powodować pewne blokady. *
*Dlatego proponuję zmianę trybu pracy modemu na Bridge. W trybie Bridge z modemem mogą połączyć się jednocześnie dwa urządzenia. Jednak adres IP przydzielany jest z puli zewnętrznej. Umożliwia to szerszy dostęp do usług. *
Taką zmianę może Pan / Pani wykonać samodzielnie, korzystając ze Strefy Klienta.

Oczywiście mam tryb bridge i swój wewnętrzny router :slight_smile:

1 polubienie

Ty o jabłkach oni o bananach. Jak zwykle :frowning_face:

2 polubienia

OFF TOPIC

Netia chyba ma nieco ciekawszą politykę działania, najpierw naprawiają awarię, a później się dostaje jakaś bzdurną odpowiedź sugerującą jakoby awarii w ogóle nie było…

No i formularz zgłoszenia jest dostosowany do sprzętu ADSL, więc zgłoszenie problemu ze światłowodem jest nieco pokrętne (bo trzeba odpowiadać niezgodnie z prawdą :rofl:).

Jakkolwiek problem opisany w wątku tu też nie występuje.

Może warto uzgodnić jedną wersję tekstu jaki wysyłamy do Vectra ?

Dostaniesz dokładnie tą samą odpowiedz od robota :robot:

Jakby co ja mam w trybie bridge i problem występuje. Nie tędy droga.

Przecież to oczywiste - problem widać w trasie, która nie dociera do celu (i brak routingu występuje dość daleko na łączu tranzytowym), więc bez działań na odpowiednim szczeblu u operatora nie zostanie to naprawione.

Jakby ktoś chciał wizualnie sobie prześledzić.

https://sourceforge.net/projects/openvisualtrace/

Wygląda na to, że u mnie zaczęło działać :slight_smile:

1 polubienie

Sprawdźcie - u mnie ruszyło.

1 polubienie

Dokładnie tak, routing znowu działa jak należy i wszystko w HA zaczęło sią aktualizować.

1 polubienie

Potwierdzam. Poszło. W końcu można pobierać/aktualizować obrazy nie tylko HA :slight_smile: