Dokładnie tam sam problem i też Vectra.
Przyszła odpowiedź, niestety nie wiem co począć, bo… no nie sądzę
dziękuję za zgłoszenie. Postaram się rozwiązać ten problem bez konieczności wizyty naszego technika.
- Proszę sprawdzić, czy biały kabel koncentryczny jest dobrze podłączony:
-
od strony modemu,
-
od strony rozgałęźnika po drugiej stronie kabla.
-
Proszę odszukać z tyłu modemu otwór, podpisany „RESET”. Proszę umieścić w nim cienki przedmiot (np. wykałaczkę) i przytrzymać przez 20 sekund.
-
Proszę zaczekać, aż diody na urządzeniu zaczną świecić światłem ciągłym.
PS. Jak zacząłem ciągnąć biały kabel koncentryczny to chłopaki z CDN zaczęli dzownić że szafa zaczyna się przesuwać do ściany z której wychodzi kabel…
Dokładne to samo dostałem, ponowiłem informacje o problemie z routingiem
Po Informacjach zwrotnych widzę że mógłbym pracować w IT Vectra
Na czilu z miejsca
Pracowałem kiedyś na HD producenta sieciowego na D- to jednak dostosowywałem odpowiedź do poziomu zgłaszającego. A tu widzę ctrl C ctrl v
Może to sam github.com zablokował Vectra z powodu podejrzanego ruchu sieciowego.
też dostałem ciekawą odpiwiedź
na modemach Vectry nie można odblokować lub przekierować portów. Taka konfiguracja jest możliwa jedynie na prywatnym routerze.
*Na chwilę obecną Pana / Pani modem pracuje w trybie Router. Funkcja ta umożliwia jednoczesne połączenie z większą ilością urządzeń. Natomiast modem otrzymuje adres IP z puli wewnętrznej, co rzeczywiście może powodować pewne blokady. *
*Dlatego proponuję zmianę trybu pracy modemu na Bridge. W trybie Bridge z modemem mogą połączyć się jednocześnie dwa urządzenia. Jednak adres IP przydzielany jest z puli zewnętrznej. Umożliwia to szerszy dostęp do usług. *
Taką zmianę może Pan / Pani wykonać samodzielnie, korzystając ze Strefy Klienta.
Oczywiście mam tryb bridge i swój wewnętrzny router
Ty o jabłkach oni o bananach. Jak zwykle
OFF TOPIC
Netia chyba ma nieco ciekawszą politykę działania, najpierw naprawiają awarię, a później się dostaje jakaś bzdurną odpowiedź sugerującą jakoby awarii w ogóle nie było…
No i formularz zgłoszenia jest dostosowany do sprzętu ADSL, więc zgłoszenie problemu ze światłowodem jest nieco pokrętne (bo trzeba odpowiadać niezgodnie z prawdą ).
Jakkolwiek problem opisany w wątku tu też nie występuje.
Może warto uzgodnić jedną wersję tekstu jaki wysyłamy do Vectra ?
Dostaniesz dokładnie tą samą odpowiedz od robota
Jakby co ja mam w trybie bridge i problem występuje. Nie tędy droga.
Przecież to oczywiste - problem widać w trasie, która nie dociera do celu (i brak routingu występuje dość daleko na łączu tranzytowym), więc bez działań na odpowiednim szczeblu u operatora nie zostanie to naprawione.
Wygląda na to, że u mnie zaczęło działać
Sprawdźcie - u mnie ruszyło.
Dokładnie tak, routing znowu działa jak należy i wszystko w HA zaczęło sią aktualizować.
Potwierdzam. Poszło. W końcu można pobierać/aktualizować obrazy nie tylko HA