Ostatnio pojawia mi się błąd przy każdorazowej aktualizacji dodatków zainstalowanych przez HACS. Szukałem informacji ale nie potrafię znaleźć żadnej informacji. Może ktoś pomoże?
Błąd jest taki:
niepowodzenie wykonania akcji update/install. ‘HacsSystem’ object has no attribute ‘action’
Nie widzę nic niepokojącego w podsumowaniu instalacji, wcześniej pokazałeś akurat Mushroom, który jest dość nietypowy (i wiem, że miewał problemy z aktualizacjami, a nawet na jego repo jest opisane obejście problemu aktualizacji), ale jeśli problem dotyczy innych komponentów i rozszerzeń GUI to pierwsze co bym zrobił to restart OSa (czyli VM w tym wypadku) oraz wyczyszczenie cache przeglądarki.
usunąć zawartość katalogu custom_components/hacs/__pycache__
i zrestartować system (OS/VM)
jesli 2 nie pomoże i masz czas na zabawę to
zrobić pełny backup,
skopiować sobie gdzieś “na bok” katalogi zawierające komponenty, rozszerzenia interfejsu oraz aplikacje AppDemon (no generalnie wszystko co instalowałeś z HACS) czyli zawartość podkatalogów katalogu konfiguracyjnego HA m. in. custom_components, www/community, themes to na wypadek gdyby HACS przy deinstalacji usunął po sobie wszystkie komponenty (kiedyś usuwał!)
jeśli to były elementy NetDeamon, to już nie są obsługiwane i raczej trzeba się ich pozbyć,
po skutecznym usunięciu zrestartować system (OS/VM) jeszcze raz
zainstalować HACS ponownie i ewentualnie przywrócić zawartość katalogów (jeśli zostały usunięte)
edit - dopatrzyłem się dość niepokojącej kwestii - baza danych o rozmiarze ~63GB (ale… no nie wiązałbym tego z HACS, jakkolwiek może być problem ze zrobieniem pełnego backupu)