Mam problem przy instalacji na RPi4 po wrzucenu sflaszowanej karty zatrzymuje mi sie na ekranie
Wie ktoś może jak to obejść?Wygląda na to że cos już używa tego portu i instalacja dalej nie pójdzie
Sprawdź polaczenie sieci, jak masz podpięte coś pod usb to odepnij
Instaluje na Raspberry Pi 4B wersja z 4GB RAM rev 1.2 Podpięty mam tylko kabel hdmi, przez przejściówke micro, oraz kartę SD. Z tego co na aukcji wyczytałem to jest procesor 64bitowy. Próbowałem i wsad 64 i 32 bit z takim samym skutkiem. Co do portu masz na myśli USB czy port TCPIP przez który się aktualizuje RPi? Poniższe PiOs przez Rasberry Pi Imager wgrywa i uruchamia sie normalnie.
To trochę za mało, potrzeba jeszcze sieć - albo podłączysz kabel Ethernet do routera z dostępem do internetu, albo skonfigurujesz sieć WiFi przed pierwszym uruchomieniem.
Karta TF po wgraniu obrazu zostaje odmontowana (przynajmniej jeśli używasz Balena Ether), więc by przygotować plik z konfiguracją sieci (konieczny dla pracy przez WiFi, co swoją drogą odradzam) trzeba ją ponownie podłączyć.
Użyj od razu 64-bitowej wersji systemu (oczywiście nie jest obowiązkowa, ale na ten sprzęt jest OK).
Dziękuje za porady. Jestem miło zaskoczony chęcią pomocy ze strony forumowiczów i samego administratora. Problem udało się rozwiązać w sposób taki ze wymieniłem kartę na nowa (dziwnie pod win 10 się zachowywała) zainstalowałem wersje starsza bodajże 3.15 i dopiero z pełni funkcjonalnego HA zrobiłem update do 5.11
A więc stawiam na to, że masz wersję 32-bit (moim zdaniem na takim sprzęcie, jaki używasz, ma ona sens tylko jeśli planujesz użycie GPIO, a w każdym innym przypadku sensowniejszy jest system 64-bitowy).
@zaawii Możliwe - ostatnio instalowałem od zera wersję 5.10
ale problemu w zasadzie nie ma, bo można przecież pobrać dowolną wersję systemu np. właśnie 5.10 skoro z 5.11 jest problem
Natomiast @Kozaczi podał już rozwiązanie swojego problemu - przyczyną była “trefna” karta TF.
Wielu ludzi na problemy z z ostania wersja HA a w szczególności na wirtualnych maszynach, wymieniają
zigbee2mqtt Deconz długie ładowanie HA, wysokie użycie CPU .