Mam HA zainstalowane na Proxmox i pomału odchodzę od zmysłów jak spowodować, żeby HA prawidłowo “widział” czujnik temperatury i wilgotności.
Po parowaniu mam informację, że rozpoznał to jako model TS0201 (model producenta: TZ3000_6uzkisv2).
Wszystko fajnie, ale… ten czujnik nie ma wyświetlacza jak model TS0201 i podejrzewam, że przez to nie raportuje temperatury, wilgotności ani poziomu baterii.
W jaki sposób to dodać, żeby HA poprawnie odczytywał jego wskazania? Próbowałem zrobić to jako unsupported device ale pomimo zrobienia zgodnie z instrukcją, nadal rozpoznanie to jako model z wyświetlaczem (ignoruje utworzony plik do external_converters).
Na papierowej instrukcji jest tylko opisane jak to podłączyć do Tuya lub Smart Life.
Model z instrukcji: WSD100ZB (nie wiem czy mogę wkleić link do Ali, ale jak się wpisze ten model to można go znaleźć)
To nie HA (bardzo często wina jest zwalana na HA co jest niesłusznym “oskarżeniem” ) a Zigbee2MQTT nie wykrywa poprawnie czujnika bo nie jest jeszcze wspierany.
Rozwiązanie Twojego problemu wymaga większego zaangażowania się i poświecenia czasu ale jest do rozwiązania, możesz również zgłosić problem do twórcy Z2M (Issues · Koenkk/zigbee2mqtt · GitHub), który napewno pomoże w dodaniu obsługi tego czujnika do Z2M.
Zapytam tak: czym się kierowałeś kupując dokładnie ten model czujnika? Czego nie ma ten czujnik w odniesieniu do Xiaomi WSDCGQ01LM control via MQTT | Zigbee2MQTT, który bez problemu jest wykrywany w Zigbee2MQTT? Mam taki czujnik i działa bardzo dobrze.
Kupując sprawdzone produkty (może czasami trochę droższe) unikasz problemów i nie tracisz czasu na ich rozwiązywanie, używasz ich i jesteś zadowolonym i szczęśliwym użytkownikiem HA, nie o to przecież chodzi w tej zabawie? .