Cześć, rozważam zmianę ogrzewania w domku letniskowym z centralnego ogrzewanie przez kocioł elektryczny na grzejniki przerobione na elektryczne poprzez instalację grzałek z termostatem zgodnym z Tuya.
Ponieważ oprócz ogrzewania na prąd ma też duży elektryczny podgrzewacz CWU zaprzęgnięty z kotłem CO w ten sposób że jak włącza się podgrzewacz to rozwiera styki na odpowiednim złączu co jest sygnałem dla kotła aby przestał grzać. Jest to podyktowane maksymalną mocą jaką mogę pobrać z sieci bez wywalania korków. Na raz nie może działać podgrzewacz i kocił na max.
jak sobie z czymś takim poradzić w wariancie z termostatami Tuya spiętymi z grzałkami w grzejnikach.
Czy jest jakiś wyzwalacz Tuya który mógłby odczytywać stan styków (zwarty/rozwarty), który dało by się spiąć automatyzacja z grupą termostatów aby właściwie reagowały na włączenie podgrzewacza?
Po 2 latach używania przeze mnie Tuya w HA wszystkie zostały przerobione na ESPHome.
Wszystkie problemy znikają.
Czy jest jakiś wyzwalacz Tuya który mógłby odczytywać stan styków (zwarty/rozwarty),
Ale odpowiadając na Twoje pytania, tak, choćby coś takiego ma wyjście Relay, ale i wejście S.