Przepraszam z góry jeżeli, źle umieściłem zapytanie. Jestem tutaj początkujący.
Chciałbym połączyć Kocioł gazowy Bosch Condens 2300iw z HA.
Jestem użytkownikiem HA od 2 miesięcy.
HA zainstalowany jest na FOXCONN NanoPC nT-i1500 Intel Atom D2700 8 gb ramu i 256 gb ssd.
OS Debian 11 “bullseye”.
Do połączenia kotła posiadam opcjonalną dedykowaną bramkę bezprzewodową Bosch`a kod EAN 4057749977717. Brak sterownika naściennego CT200.
Mam również ESP32-S2-WROVER. Potrafię skomunikować ESP z HA. Aczkolwiek nie potrafię wgrać firmware`u EMS-ESP-3_5_0-ESP32.bin.
Jeżeli byłaby potrzeba wykorzystania maliny to również mogę ją zastosować (aktualnie robi za bramkę do OneMeter).
Gdzieś zabłądziłem, w którymś momencie się zawiesiłem. Użytkownicy pomożecie ?. Czy pozostanie mi zakup bramki https://bbqkees-electronics.nl/
Już zrozumiałem, że do połączenia potrzebuje bramki EMS. Zamówiłem już Bramkę EMS.
Aczkolwiek trapi mnie jeszcze jedno rozwiązanie.
Skoro mam bramkę Bosch Easy Control, to może by spróbować jakoś przez Wifi przechwycić sygnał. Nie Widzi mi się płacić 1500 zł za naścienny wyświetlacz CT200, żeby mieć podgląd na HA ;). A to ustrojstwo Easy Control dostałem razem z kotłem.
Temat został rozwiązany za pomocą:
ESP32 D1 mini
EMS interface board V3
Cała procedura zmontowania płytki z wgrywaniem firmware`u i konfiguracji z HA zajęła około 30 minut.
Polecam takowe rozwiązanie, zwłaszcza z takiego połączenia robi się nam fajne uniwersalne urządzenie diagnostyczne do kotłów gazowych, które na pewno wykorzystam w pracy.
Nie czytałeś FAQ?
Jeśli umiesz sobie zbudować własny termostat na bazie np. HA to możesz skutecznie emulować skutki działania faktycznego termostatu (gdybyś przeczytał, to jest tam opisana sztuczka jaką się wykorzystuje, bo nie jest to udawanie fabrycznego termostatu tylko pewnego rodzaju obejście jego braku).