Witam, mam zainstalowany HA na Windows, w VirtualBox.
Nie działają mi automatyzacje, tzn. po ich utworzeniu nie ma ich na liście, natomiast są automations.yaml. Coś w tym pliku majstrowałem podczas tworzenia zdalnego dostępu i niestety nie mam kopii po instalacji. Szukając w internetach zauważyłem, że nie było w nim linijek dot. automatyzacji, skryptów i scen. Po ich dodaniu automatyzacji nie ma. Co mogę zrobić, by zadziałało?
Ło panie jeśli z najważniejszego pliku konfiguracyjnego (configuration.yaml) wywaliłeś jakąś istotną zawartość = HA do piachu, ale szczerze mówiąc nie widzę tu jakichś istotnych braków, a w każdym razie niczego, co mogłoby przeszkadzać w automatyzacjach.
Pamiętaj, że po każdej edycji tego pliku MUSISZ zrestartować HA, aby zmiany zostały wprowadzone.
Same automatyzacje są w pliku automations.yaml (przy takim include jest on w tym samym katalogu, co główny configuration.yaml - tu druga uwaga niektóre inne serwery, które pewnie będziesz wcześniej lub później integrował z HA miewają też własne pliki konfiguracyjne o nazwie configuration.yaml lecz w innych katalogach).
Za to zaufaniem obdarzyłeś wyjątkowo dużą liczbę podsieci (może jest to do czegoś wymagane, ale byłoby fajnie jakbyś zamieścił jakąś dokumentację skąd je wyczesałeś - cała podsieć Dockera to tylko jeden wpis) i w ogóle z samej konfiguracji widać, że nie wiesz co robisz, bo jeden z węższych wpisów jest zdublowany szerszym.
Fakt, nie znam się na HA ani na programowaniu a chciałem połączyć wykorzystywane przeze mnie urządzenia zarządzane przez Xiaomi Home, Tuya, Tapo, Reolink itp to udało mi się zrobić, ale brak najważniejszego… automatyzacji
To chyba do piachu, bo bez posiadania backupu nie odtworzysz tego co tam było wcześniej.
Czy mam rozumieć, że dotychczas automatyzacje robiłeś ręcznie w pliku configuration.yaml i je po prostu skasowałeś?
Jeśli były tworzone z GUI to powinny być w automations.yaml i restart HA je załaduje(z takim plikiem configuration.yaml jak z 1 posta) edit - tamta zawartość nie jest poprawna!
Nadal ciekaw jestem skąd tak rozbudowana lista zaufanych sieci.
Niestety wysławiasz się tak mętnie, że nie widzę szans na skuteczną pomoc.
Fajnie, że opisujesz intencje, ale do pomocy potrzebne są konkrety.
Tak na przyszłość - tu masz narzędzie, (w postaci Dodatku), którym zautomatyzujesz backupy i wypchniesz je na swoje konto google (na gdrive)
PS jeszcze jedno, bo podkreśliłeś, ten Windows na wstępie - jeśli edytujesz w Windows linuxowe pliki, to zwróć uwagę na to, żeby edytor tekstu sobie z nimi radził, bo tego nie widać, ale one mają zupełnie inne białe znaki
(standardowy Dodatek File editor jest OK, wręcz z jego menu masz opcję restartu HA)
do edycji z poziomu Windows zalecam https://notepad-plus-plus.org/
Aha i jeszcze jedno NIE ISTNIEJĄ “SZYBKIE PORADY” (jako szukający pomocy nie jesteś w stanie ocenić czy potrzebna porada będzie szybka i prosta), dział o takim tytule jest do dzielenia się gotowymi poradami dla innych, a nie do szukania pomocy…
Więc wątek przeniosłem do jakiegoś normalnego działu jak na jego treść.
Dziękuję za cierpliwość. Wklejam poniżej konfigurację:
System Information
version
core-2024.11.1
installation_type
Home Assistant OS
dev
false
hassio
true
docker
true
user
root
virtualenv
false
python_version
3.12.4
os_name
Linux
os_version
6.6.54-haos
arch
x86_64
timezone
Europe/Warsaw
config_dir
/config
Home Assistant Community Store
GitHub API
ok
GitHub Content
ok
GitHub Web
ok
HACS Data
ok
GitHub API Calls Remaining
5000
Installed Version
2.0.1
Stage
running
Available Repositories
1460
Downloaded Repositories
1
Home Assistant Cloud
logged_in
false
can_reach_cert_server
ok
can_reach_cloud_auth
ok
can_reach_cloud
ok
Home Assistant Supervisor
host_os
Home Assistant OS 13.2
update_channel
stable
supervisor_version
supervisor-2024.11.2
agent_version
1.6.0
docker_version
27.2.0
disk_total
30.8 GB
disk_used
18.3 GB
healthy
true
supported
true
host_connectivity
true
supervisor_connectivity
true
ntp_synchronized
true
virtualization
oracle
board
ova
supervisor_api
ok
version_api
ok
installed_addons
Studio Code Server (5.17.3), Home Assistant Google Drive Backup (0.112.1), Samba share (12.3.2), File editor (5.8.0), Zigbee2MQTT (1.41.0-1), Mosquitto broker (6.4.1), Cloudflared (5.2.1), Matter Server (6.6.0), MariaDB (2.7.1), Z-Wave JS UI (3.17.0), Node-RED (18.1.1), Advanced SSH & Web Terminal (19.0.0), Traccar (0.25.0), Scrypted (v0.120.0-jammy-full)
Dashboards
dashboards
2
resources
0
views
1
mode
storage
Recorder
oldest_recorder_run
4 listopada 2024 o 18:58
current_recorder_run
13 listopada 2024 o 14:01
estimated_db_size
119.87 MiB
database_engine
sqlite
database_version
3.45.3
Automatyzacje tworzone przeze mnie w GUI znikaja z listy, natomiast są w automations.yaml no i niestety nie działają. Nawet te najprostsze, typu ruch wysyła powiadomienie.
Backup w chmurze już dawno ogarnięty, niestety nie jako pierwszy z dodatków.
Lista zaufanych sieci skrócona już do jednej.