Brak automatyzacji - chyba coś popsułem w configuration.yaml

Witam, mam zainstalowany HA na Windows, w VirtualBox.
Nie działają mi automatyzacje, tzn. po ich utworzeniu nie ma ich na liście, natomiast są automations.yaml. Coś w tym pliku majstrowałem podczas tworzenia zdalnego dostępu i niestety nie mam kopii po instalacji. Szukając w internetach zauważyłem, że nie było w nim linijek dot. automatyzacji, skryptów i scen. Po ich dodaniu automatyzacji nie ma. Co mogę zrobić, by zadziałało?

default_config:
  group: groups.yaml
  automation: !include automations.yaml
  script: !include scripts.yaml
  scene: !include scenes.yaml
http:
  use_x_forwarded_for: true
  trusted_proxies:
    - 172.30.33.0/24
    - 127.0.0.1
    - 172.30.33.3
    - 173.245.48.0/20
    - 103.21.244.0/22
    - 103.22.200.0/22
    - 103.31.4.0/22
    - 141.101.64.0/18
    - 108.162.192.0/18
    - 190.93.240.0/20
    - 188.114.96.0/20
    - 197.234.240.0/22
    - 198.41.128.0/17
    - 162.158.0.0/15
    - 104.16.0.0/13
    - 104.24.0.0/14
    - 172.64.0.0/13
    - 131.0.72.0/22

Ło panie jeśli z najważniejszego pliku konfiguracyjnego (configuration.yaml) wywaliłeś jakąś istotną zawartość = HA do piachu, ale szczerze mówiąc nie widzę tu jakichś istotnych braków, a w każdym razie niczego, co mogłoby przeszkadzać w automatyzacjach.

Pamiętaj, że po każdej edycji tego pliku MUSISZ zrestartować HA, aby zmiany zostały wprowadzone.

Same automatyzacje są w pliku automations.yaml (przy takim include jest on w tym samym katalogu, co główny configuration.yaml - tu druga uwaga niektóre inne serwery, które pewnie będziesz wcześniej lub później integrował z HA miewają też własne pliki konfiguracyjne o nazwie configuration.yaml lecz w innych katalogach).

I jeszcze jedno - lektura obowiązkowa
https://forum.arturhome.pl/t/jak-prawidlowo-zamieszczac-yaml-inny-kod-lub-logi-w-postach-na-forum/11455/
https://forum.arturhome.pl/t/jak-podzielic-sie-informacjami-o-swojej-instalacji-home-assistant-na-forum-lub-githubie/11366/

OFF TOPIC

Za to zaufaniem obdarzyłeś wyjątkowo dużą liczbę podsieci (może jest to do czegoś wymagane, ale byłoby fajnie jakbyś zamieścił jakąś dokumentację skąd je wyczesałeś - cała podsieć Dockera to tylko jeden wpis) i w ogóle z samej konfiguracji widać, że nie wiesz co robisz, bo jeden z węższych wpisów jest zdublowany szerszym.

Nie działał mi dostęp zdalny, więc znalazłem gdzieś tę listę. Dostęp robiłem wg: Home Assistant - dostęp zdalny SSL - Cloudflare - HejDom - Twój Smart Home nie za miliony! i na to wygląda, że całą zawartość configuration.yaml zastąpiłem wpisem

http:
  trusted_proxies:
    - 172.30.33.0/24

Fakt, nie znam się na HA ani na programowaniu a chciałem połączyć wykorzystywane przeze mnie urządzenia zarządzane przez Xiaomi Home, Tuya, Tapo, Reolink itp to udało mi się zrobić, ale brak najważniejszego… automatyzacji

To chyba do piachu, bo bez posiadania backupu nie odtworzysz tego co tam było wcześniej.

Czy mam rozumieć, że dotychczas automatyzacje robiłeś ręcznie w pliku configuration.yaml i je po prostu skasowałeś?

Jeśli były tworzone z GUI to powinny być w automations.yaml i restart HA je załaduje (z takim plikiem configuration.yaml jak z 1 posta) edit - tamta zawartość nie jest poprawna!

Nadal ciekaw jestem skąd tak rozbudowana lista zaufanych sieci.

Niestety wysławiasz się tak mętnie, że nie widzę szans na skuteczną pomoc.

Fajnie, że opisujesz intencje, ale do pomocy potrzebne są konkrety.

Tak na przyszłość - tu masz narzędzie, (w postaci Dodatku), którym zautomatyzujesz backupy i wypchniesz je na swoje konto google (na gdrive)

PS jeszcze jedno, bo podkreśliłeś, ten Windows na wstępie - jeśli edytujesz w Windows linuxowe pliki, to zwróć uwagę na to, żeby edytor tekstu sobie z nimi radził, bo tego nie widać, ale one mają zupełnie inne białe znaki
(standardowy Dodatek File editor jest OK, wręcz z jego menu masz opcję restartu HA)
do edycji z poziomu Windows zalecam
https://notepad-plus-plus.org/

Aha i jeszcze jedno NIE ISTNIEJĄ “SZYBKIE PORADY” (jako szukający pomocy nie jesteś w stanie ocenić czy potrzebna porada będzie szybka i prosta), dział o takim tytule jest do dzielenia się gotowymi poradami dla innych, a nie do szukania pomocy…
Więc wątek przeniosłem do jakiegoś normalnego działu jak na jego treść.

Dziękuję za cierpliwość. Wklejam poniżej konfigurację:

System Information

version core-2024.11.1
installation_type Home Assistant OS
dev false
hassio true
docker true
user root
virtualenv false
python_version 3.12.4
os_name Linux
os_version 6.6.54-haos
arch x86_64
timezone Europe/Warsaw
config_dir /config
Home Assistant Community Store
GitHub API ok
GitHub Content ok
GitHub Web ok
HACS Data ok
GitHub API Calls Remaining 5000
Installed Version 2.0.1
Stage running
Available Repositories 1460
Downloaded Repositories 1
Home Assistant Cloud
logged_in false
can_reach_cert_server ok
can_reach_cloud_auth ok
can_reach_cloud ok
Home Assistant Supervisor
host_os Home Assistant OS 13.2
update_channel stable
supervisor_version supervisor-2024.11.2
agent_version 1.6.0
docker_version 27.2.0
disk_total 30.8 GB
disk_used 18.3 GB
healthy true
supported true
host_connectivity true
supervisor_connectivity true
ntp_synchronized true
virtualization oracle
board ova
supervisor_api ok
version_api ok
installed_addons Studio Code Server (5.17.3), Home Assistant Google Drive Backup (0.112.1), Samba share (12.3.2), File editor (5.8.0), Zigbee2MQTT (1.41.0-1), Mosquitto broker (6.4.1), Cloudflared (5.2.1), Matter Server (6.6.0), MariaDB (2.7.1), Z-Wave JS UI (3.17.0), Node-RED (18.1.1), Advanced SSH & Web Terminal (19.0.0), Traccar (0.25.0), Scrypted (v0.120.0-jammy-full)
Dashboards
dashboards 2
resources 0
views 1
mode storage
Recorder
oldest_recorder_run 4 listopada 2024 o 18:58
current_recorder_run 13 listopada 2024 o 14:01
estimated_db_size 119.87 MiB
database_engine sqlite
database_version 3.45.3

Automatyzacje tworzone przeze mnie w GUI znikaja z listy, natomiast są w automations.yaml no i niestety nie działają. Nawet te najprostsze, typu ruch wysyła powiadomienie.
Backup w chmurze już dawno ogarnięty, niestety nie jako pierwszy z dodatków.
Lista zaufanych sieci skrócona już do jednej.

aby działały w configuration.yaml musisz mieć taki fragment

nie wiem czy go masz obecnie i czy restartowałeś HA z poprawnym configuration.yaml

edit nie zauważyłem wcześniej że masz niepotrzebne wcięcia oraz istotne braki (jeśli to wyżej to cały twój configuration.yaml)

tu takie minimum

# Ładuje domyślny zestaw integracji. Nie usuwaj.
default_config:

# Załaduj motywy interfejsu użytkownika z katalogu themes
frontend:
  themes: !include_dir_merge_named themes

script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml

http:
  trusted_proxies:
    - 172.30.33.0/24

Działa!!! hip hip hura