Jak widać na obrazku działa
Dongel był flaszowany na stronie darkxst.github.io
Oto zdjęcia
Mam zrobić zdjęcie ze środka dongla?
W z2m mogę sobie ustawiać temperaturę termostatu więc to działa i w jedną i drugą stronę
Jak widać na obrazku działa
Dongel był flaszowany na stronie darkxst.github.io
Oto zdjęcia
Mam zrobić zdjęcie ze środka dongla?
W z2m mogę sobie ustawiać temperaturę termostatu więc to działa i w jedną i drugą stronę
To już możesz sobie darować, mi się pomysły skończyły, sprawdź wszystko jeszcze raz, najwyraźniej dongle się przedstawia inaczej na nowym sofcie (może przeoczenie autora firnware, bo powinien być tam ciąg Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_V2
)
Zrobiłem już wszystko co było wcześniej w tym poście i komentarzach opisane
Może zmień adapter: ember
na ezsp
.
ezsp nie działa, jest niewspierane już
Jak nie działa jak działa, to zależy właśnie od tego co wgrałeś do koordynatora. Ale widzę, że wiesz lepiej…
Może tu:
Nie będę się upierał bo nie jestem fachowcem w tym temacie. Staram się korzystać z oficjalnych dokumentów. To przetłumaczona strona zigbee2mqtt.io
Mój problem nie dotyczy dongla
Z2m łączy się z brokerem. Po zmianie hasła użytkownika i po zmianie w MQTT w logach z2m były błędy z połączeniem. Po zmianie hasła w z2m i jego restarcie połączenie powróciło
[2024-11-23 17:28:53] error: z2m: MQTT error: Connection refused: Not authorized
[2024-11-23 17:28:54] error: z2m: MQTT error: Connection refused: Not authorized
[2024-11-23 17:28:55] error: z2m: MQTT error: Connection refused: Not authorized
[2024-11-23 17:28:56] error: z2m: MQTT error: Connection refused: Not authorized
[2024-11-23 17:28:57] error: z2m: Not connected to MQTT server!
[2024-11-23 17:28:57] error: z2m: Cannot send message: topic: 'zigbee2mqtt/bridge/state', payload: '{"state":"offline"}
[17:29:15] INFO: Preparing to start...
[17:29:16] INFO: Socat not enabled
[17:29:16] INFO: Starting Zigbee2MQTT...
Starting Zigbee2MQTT without watchdog.
Tak wię połączenie jest prawidłowe tylko nie wysyła danych
A co widać w MQTT Explorer? Skoro masz połączenie z brokerem, to ten program pozwala na diagnostykę. Widać jakie ładunki/wiadomości i jakich tematach są odbierane po MQTT w brokerze.
Udało się, wszystko działa. Ponieważ brokera miałem już zainstalowanego wcześniej, usunąłem go. Następnie zatrzymałem z2m i zrestartowałem OS. Po restarcie na nowo zainstalowałem brokera i go skonfigurowałem. Po włączeniu z2m wszystko zaczęło działać.
Wcześniej broker był skonfigurowany bo działał z czujnikami Airly, z2m łączył się z brokerem tylko nie przesyłał danych.
Witam. Koledzy prześledziłem cały temat i umnie nie działa. Czy może ktoś podrzucić ustawienia brokera MQTT
Nie istnieją ustawienia uniwersalne
W “normalnej sytuacji” (czyli HA Supervised lub HAOS - broker Mosquitto, który jest Dodatkiem oraz Z2M, który jest Dodatkiem) BROKER NIE WYMAGA ŻADNYCH NIESTANDARDOWYCH USTAWIEŃ (tj. instalujesz wszystko i bez grzebania “działa od strzała”)
Jeśli sytuacja nie jest typowa, to
Już siedzę 4 dzień i nie mogę trafić jak to ustawić, czy tak ciężko jest coś wrzucić z jakimiś podpowiedziami lub zrzut ekrany ?
Gdybyś podał od siebie informacje podstawowe o jakie prosimy to nie trzeba by siedzieć zapewne 4 dni. Nadal ogólnikowo podbijasz tematy nic konkretnego nie podająć. Liczysz na gotowca, ale ci którym to działa nie mają żadnej motywacji aby ci odpisywać. A ci, którzy może i chętnię by pomogli potrzebują informacji od ciebie.
Właśnie w innym wątku się przyznałeś, że wcale nie masz typowej konfiguracji.
Czy ma mamy jakieś szklane kule odpalić czy co?
Pokaż co masz to poszukamy błędów…
Zadziałało wszystko jest ok. Czyli dział Supla + Zigbbe2mqtt.