Mam taki nietypowy problem. Mam dwie encje które podają wartość w Watach (gniazdko i licznik energii).
Mam zrobione dwa sensory w pliku configuration.yaml.
Drugi sensor OWL to podaje prosto z licznik (RfLink 433 Mhz).
Problem polega na tym że jeden sensor - ten pierwszy jest do wyboru w panelu energia gdy chce dodać zużycie energii przez poszczególne urządzenia a drugi sensor już nie. Gdzie robię błąd.
Z tego co pisałeś to nie rozróżniasz mocy i energii. Są to dwie różne wielkości elektryczne.
Jak nazwa wskazuje - w panelu energia nie da się prezentować mocy.
Zrób dodatkowy licznik energii na podstawie encji moc wentylacji
No i jak widzisz w tej 2 górnej brakuje klasy urządzenia, a w pierwszej jest niewłaściwa (o ile faktycznie ta encja podaje moc w Watach, a nie energię…).
Zapewne jedno wynika drugiego (tj. całka Riemanna nie generuje poprawnej klasy, bo źródłowa encja jest do bani).
Ale piszesz o encjach do wentylacji ?? Akurat te mam w panelu energia i działają.
Mam problem z encjami do licznika. Sensor sensor.owl_cm180_0044_watt nic nie mogę w nim zmienić.
Witam.
Dalej walczę z tym tematem. Podejrzewam że problemem są jednostki jak stwierdził Szopen. Licznik podaje mi w “w” a powinien w “W”. Nawet jak stworzę licznik w pomocnikach (niezależnie jaki - próbowałem na kilka sposobów ) to wychodzą jakieś abstrakcje.
Jak zrobić inny sensor żeby miał jednostki w W - ale żeby źródłem był licznik czyli sensor sensor.owl_cm180_0044_watt ??
Może w Node Red ??
być może wystarczy nadpisać jednostkę w customize.yaml (w ten sposób nie próbowałem, ale uzupełniałem np. brakujące atrybuty, ale robiłem to starą metodą, obecnie nie opisaną w dokumentacji teraz wygląda to inaczej ale nadal jest możliwe).
PS A tak poza konkurencją, to bezwzględnie należy założyć issue w integracji której używasz, bo jednostka mocy w jest nieprawidłowa i to wymaga naprawy.
(szczerze mówiąc nie wiem czy całka Riemanna nie będzie liczyć jeśli jest zła jednostka encji źródłowe, ale spróbuj po prostu poprawić jednostkę energii na Wh czy kWh)
Udało się ale inaczej niż chciałem.
Ogólnie błąd popełniłem przy konfiguracji RfLinka. Miałem automatyczne wykrywanie nowych urządzeń.
- platform: rflink
automatic_add: true
I to było niby ok ponieważ znajdowało licznik energii ale jednostki były podawane w watach a nie w Watach (wielkość liter).
Pokombinowałem i dodałem go na “sztywno”