Brak hasła do MQTT, ustawienie użytkownika MQTT,czego nie robić z MQTT

Nie wiem co się stało z kopią przewróciłem ale nic nie działa Jak ogarnąć to od nowa właściwie

Czy w ogóle rozumiesz jak to działa?

Backup ma to do siebie, że nie musi zawierać wszystkiego, a co obecnie zawiera pełny backup tego nawet nie wiem, bo takich nie używam (a share zgodnie z nazwą służy u mnie za rodzaj podręcznego udziału, więc go nie trzymam w backupach częściowych, bo mam tam “szwarc, mydło i powidło” i jego zawartość nie jest czymś dla mnie istotnym).

W ogóle z powodu prób ujednolicenia konfiguracji HA nazwy katalogów i ich przeznaczenie się zmieniało ostatnimi miesiącami.

Wiem teraz mam pełny backup

A jak w miarę na szybko ogarnąć mqtt i zigbee

Wszytko co masz w backupie daje się wygrzebać, jeśli windows to użyj duetu 7zip i notepad++
albo czegokolwiek innego co znasz i sobie poradzi z otwarciem linuxowych archiwów i poprawnym odczytem linuxowych plików testowych…

Na szybko najlepiej by było przywrócić starą konfigurację i zmodyfikować ją tak by to co się w niej dzieje było bardziej zrozumiałe.

Hasło użytkownika systemowego homeassistant można wygrzebać nawet z częściowej kopii Dodatku Mosquitto wykonywanej podczas aktualizacji Dodatku.
Konkretnie te dane użytkownik + hasło KLIENTA MQTT którym jest systemowy klient HA znajdziesz w system_user.json.

Ale przywrócenie kopi nic nie daje ciągle występuje błąd

Podejrzewam, że to dlatego, że bezczelnie użyłeś wszędzie zastrzeżonych użytkowników systemowych, nad którymi nie masz władzy, ale pewności nie mam.
Najlepiej byłoby odpalić starą instalację i na niej poprawić konfiguracje na takie nad którymi panujesz i dopiero wtedy zrobić migrację…

Teraz nie mam urządzeń tylko bridge

Nie czuję się na siłach na rozwikłanie tej zagadki.

Przepraszam, ale szkoda mi czasu na orkę na ugorze.

Nastąpiła ponowna migracja ze starego NUCa na nowego wszystko działa.Musialem wypalić obraz HAOS ponownie skopiować kopię ze starego NUCA i przywrócić w nowym.Czyli jednym słowem nie można bawić się mosqitto core
Zauważyłem że ktoś miał podobny przypadek z MQTT przy migracji
Andrzej_c

Zrobiłem podobnie jak Andrzej
Czyli do tasmoty czy ESP hasła z MQTT nie muszę podawać?

Nie wiem co zrobiłeś, ani jak zepsułeś za pierwszym razem, ale podejrzenia masz już góry - używasz do wszystkiego użytkownika nad którym nie masz żadnej władzy, generowanego przez HA czy tam Supervisora, wyobraź sobie sytuację gdy np. w ramach ulepszania polityki bezpieczeństwa system zmieni mu hasło.

Nie znam Andrzeja i nie mam siły analizować przypadków, gdzie nie jest nawet jasne co ktoś zrobił. Tyle w tym temacie.

Co to jest Mosquitto core?
Mówisz o brokerze?

Co to kuźwa znaczy “hasła z MQTT”?
Masz na myśli hasło użytkownika homeassistant, nad którym nie masz władzy?
W ogóle nie powinieneś go używać nigdzie, oprócz miejsca gdzie został automagicznie użyty, czyli oprócz tego jedynego klienta MQTT, którym jest Integracja HA z MQTT (w tym miejscu HA sam sobie zmieni konfigurację w razie potrzeby).

Nie wnikam głęboko w szczegóły, ale stosowanie anonimowych połączeń MQTT jest od wielu lat niezalecane, a obecnie w HA + addon Mosquitto chyba nawet niemożliwe.

Dlatego warto używać paru użytkowników roboczych, którzy ułatwią w razie czego odnalezienie problemu.

Dla ułatwienia życia wystarczy że sobie założysz tych użytkowników w HA, a Dodatek Mosquitto sobie ich będzie potrafił wykorzystać (po reboocie, aby nie opisywać co konkretnie wystarczy zrestartować…)

Możesz też skonfigurować to klasycznie i zgodnie z uniwersalną dokumentacją Mosquitto = możesz jawnie podać listę dozwolonych użytkowników bezpośrednio w konfiguracji brokera (wtedy nie trzeba ich mieć w HA).

Generalnie prawidłowych konfiguracji jest nieskończenie wiele, ale nieprawidłowych nieskończenie wiele razy więcej…

Dziękuję za wszystko postaram się przejrzeć dokumentację o utworzyć użytkownika będzie wtedy bezpiecznie

Czy to jest to użytkownik roboczy?

logins:
  - username: user
    password: passwd

Przepraszam za ‘’

Jak zwykle bądź bardziej wylewny, to wyrywek konfiguracji Dodatku Mosquitto?
Każdy fragment YAML wygląda podobnie i może być w zasadzie kawałkiem konfiguracji czegokolwiek.

Generalnie
Tak, w ten sposób możesz sobie dodać do tego brokera-addona listę użytkowników, tylko użyj sobie bardziej wymyślnych nazw niż nic nie mówiący nikomu user, bo po roku czy paru latach nie będziesz wiedział “a po co? a na co to komu?” :grin: tak jak teraz nie było wiadomo dlaczego właśnie tak masz to skonfigurowane jak masz…

Propozycja.
Oczywiście rób po kawałku przygotuj sobie listę użytkowników dla wszystkich integracji, a potem w ich klientach będziesz musiał to pozmieniać.
Po zmianie konfiguracji brokera musisz go zrestartować…

Założyłem wykorzystanie po jednym użytkowniku dla każdej integracji (czyli w przypadku Tasmoty czy Shelly będą to całe grupy klientów używających tych samych poświadczeń)
Jak zawsze nie jest to jedyna możliwa droga, no ale jesteś panem i władcą swojej instalacji jako jej administrator, więc decydujesz sam

Dla wielu użytkowników będzie to wyglądało tak?

logins:

Teraz boję się wchodzić do mqtt brokera żeby czegoś znowu nie popsuć

Tak, tylko oczywiście użytkownicy na liście nie mogą się powtarzać.

Jeśli dodasz jakieś opcje, które nie wykluczają obecnie włączonych (choć być może niejawnych) to się nic nie stanie, dodanie użytkowników do HA jest moim zdaniem jeszcze mniej bolesne, ale działa tylko na HAOS lub Supervised.

Tutaj to dodaje tak w dodatku

Jeśli w Dodatku to tutaj. Dokumentację masz przecież jeden klik od tego widoku.
Zauważ, że w tej konfiguracji już załączasz jakiś katalog z konfiguracjami, może warto się zainteresować co on zawiera. Jakkolwiek to załączenie nie jest aktywne (ale może się tam ukrywają jakieś twoje stare konfiguracje).

Generalnie nie rób niczego na hurraaa, jak już ustalisz listę poświadczeń i zrestartujesz co trzeba, zmień na początek poświadczenia tylko w jednym kliencie (np. jednym Shelly czy jednej Tasmocie) i przetestuj czy jest OK.
Zasadniczo po takiej zmianie urządzenie powinno być nadal dostępne w ramach tych samych encji co dawniej.

Tak sprawdzałem ale wolę się upewnić
Właśnie dodalem użytkownika i hasło i łączy się bez problemu gniazdko z MQTT

logins:
  - username: XXX
    password: XXX
require_certificate: false
certfile: fullchain.pem
keyfile: privkey.pem
customize:
  active: false
  folder: mosquitto

Nieprawda, można robić co się chce tylko trzeba wiedzieć co i jak działa. Np. w dokumentacji Home Assistant Add-on: Mosquitto broker jest napisane:

Create a new user for MQTT via your Home Assistant’s frontend Settings → People → Users , (i.e. not on Mosquitto’s Configuration tab). Notes:

This name cannot be homeassistant or addons, those are reserved usernames.
If you do not see the option to create a new user, ensure that Advanced Mode is enabled in your Home Assistant profile.

tak pozmieniałem już wszystko używam teraz swojego użytkownika