Próbuje dodac użytkownika dla zigbee żeby wszystko było poukładane tylko nie wiem co wpisać załączam grafikę
Czy klient id ma.byc core-mosquitto
Próbuje dodac użytkownika dla zigbee żeby wszystko było poukładane tylko nie wiem co wpisać załączam grafikę
Taki użytkownik jakiego sobie wymyśliłeś, ale nie widzę potrzeby grzebania w kolejnym Dodatku, który korzysta z wbudowanej w HA auto-konfiguracji.
Czyli nie będę zmieniał nic tutaj.Ale coś wspomniałeś że lepiej mieć swójego użytkownika czy to zigbee się nie dotyczy?
To jest kwestia jak chcesz to zrobić by panować nad własną instalacją, możesz oczywiście skonfigurować “z palca”.
Wtedy oczywiście nie możesz używać jakiegoś użytkownika wygenerowanego automatycznie przez system, więc addons jest absolutnie wykluczony.
Prywatnie wychodzę z prostego założenia - im konfiguracja mniej odbiega od “standardowej”, tym mniej roboty będzie przy przyszłych aktualizacjach, co jest dość istotne przy stopniu skomplikowania przeciętnej w miarę rozbudowanej instalacji HA.
A jeśli konfiguracja musi być dość specyficzna, to niech to będzie jasne w przyszłości (stąd np. sugestia nazw użytkowników by się kojarzyli z zastosowaniem, ale równocześnie nie były to słowa wprowadzające jakieś niejasności dlatego odradzam używania np. użytkownika mqtt bo to świetny przykład czegoś co wprowadza zbędną niejednoznaczność).
Dziękuję za wyjaśnienie
Czy udało ci się ten temat rozwiązać? Wiem, że problem pojawił się wraz z aktualizacją MQTT i mam dokładnie ten sam problem co Ty - wcześniej wystarczyło zrobić Rekonfiguracja MQTT i pojawiało się okno z user oraz pass - wystarczyło skopiować dane i wkleić w urządzenie z tasmota i wszystko fajnie działało od kopa. Oczywiście hasło w MQTT składało się z przypadkowych znaków więc nie szło tego zapamiętać ale też nie było potrzeby bo zawsze można było to podglądnąć. Teraz nie ma gdzie podglądnąć hasła. Pytanie czy udało ci się po wszystkim dojść do tego jak sobie nie rozwalić konfiguracji a dodać jedno urządzenie po aktualizacji MQTT? Pytanie czy postępując zgodnie z nową dokumentacją czyli tworząc nowego USERa w systemie będziemy musieli przeklepać wszystkie urządzenia połączone przez Tasmotę czy MQTT robi tylko za pośrednika i jak już urządzenie zostanie dodane do Tasmoty w HA to go nie interesuje ustawione hasło w MQTT?
Ponieważ tak robiłeś od początku, zamiast zrobić to zgodnie z dokumentacją, to teraz masz problemy…
Broker MQTT robi za pośrednika, więc HA nie obchodzi jakiego hasła używają do autoryzacji na brokerze inne urządzenia, HA jest tylko jednym z wielu klientów tego brokera.
ALE broker to akurat obchodzi (jeśli broker nie zna danych uwierzytelniających, które używają urządzenia próbujące się do niego dobić to on ich nie wpuści).
O ile Supervisor nie zmienił autogenerowanego hasła do komunikacji HA z Dodatkiem brokera, to będzie ono działać nadal.
Więc wystarczy, że stworzysz sobie kolejnych użytkowników do celu wykorzystania do połączenia z brokerem (tylko takich których będziesz znał loginy i hasła - przechowuj je w bezpiecznym miejscu, jeśli nie ustawiasz tego w konfiguracji brokera jawnie, tylko będziesz wykorzystywał dodatkowych roboczych użytkowników HA)
Hasło które było wyświetlane w re-konfiguracji Mosquitto z założenia było wykorzystywane przez system homeassistant.
Możesz ustawić hasło w konfiguracji dodatku
logins:
- username: użytkownik_mqtt
password: hasło_mqtt
- username: inny_użytkownik_mqtt
password: hasło_innego_uzytkownika_mqtt
require_certificate: false
certfile: fullchain.pem
keyfile: privkey.pem
customize:
active: false
folder: mosquitto
debug: false
Przy takiej konfiguracji wpisujesz do tasmoty itd… hasło ustawione przez Ciebie. Gwarantuje Ci dosęp do brokera MQTT niezależnie od HomeAssustant-a
Potwierdzam tak jest
Bardzo dziękuję - krótko, rzeczowo i na temat - i to jest pomoc.
Korzystam z najprostszych sposób bo nie lubię na siłę utrudniać sobie życia - kilka lat temu jak to montowałem to skorzystałem z poradników w sieci i instrukcja była taka by korzystać z hasła wygenerowanego w konfiguracji MQTT ale być może nie trafiłem na poradnik takiego specjalisty jak shopen, który prawdopodobnie i tak odesłał by mnie do dokumentacji po 20 minutach wykładu ideologicznego. Jak czytałem ten post od początku to miałem wrażenie że prostą rzecz jaką można było zrobić na samym początku (to co polecił - Darbarcz) został sprowadzony do gigantycznego problemu co w efekcie sprowadziło do przeinstalowania całego systemu, dając przy tym poczucie użytkownikowi że jest “debilem” i szkoda na niego marnować czasu.
Próbowałem Ci wyjaśnić podłoże problemu, a prawdopodobnie poradnik, który wprowadzał setki użytkowników w błąd (może powinienem dodać? - niezgodny z ówczesną dokumentacją) pochodził ze znanego Hej-bloga… tyle w temacie.