Brak jednostek w niektórych utility meters

Witam

Mam problem z niektórymi licznikami mediów.
Wszystkie są zdefiniowane w plikach konfiguracyjnych, nie w interfejsie HA.
Choć dla testów zrobiłem też przez interfejs analogiczne i problem z brakiem jednostek też był.
Tak wyglądają ich definicje:

A takie prezentują wartości:

Dlaczego bazujące na tym samym sensorze raz mają jednostkę a raz nie?
Coś robię źle, czegoś nie widzę?

pozdrawiam

Nie wiemy, bo my też tego nie widzimy (na podstawie tych 2 screenshotów nie da się niczego sensownego wywnioskować, po za faktem, że istotnie to nie powinno tak wyglądać).

to co jeszcze przyda się do diagnozy?
Wydawało mi się że skoro jeden utility meter bazujący na tym samym sensorze dobrze pokazuje jednostki a inny zbudowany tak samo tylko z innym okresem nie pokazuje to tutaj jest istota problemu

Zajrzyj do narzędzi deweloperskich.
Teoretycznie wszytko powinno działać tak samo dobrze, ale HA jest “pamiętliwy” i jeśli początkowo coś skonfigurowałeś błędnie a nadal używasz ten sam unikalny id encji to stąd mogą płynąc późniejsze problemy (to tylko teoria, nie wiem czy takie jest źródło problemu).
Szukałeś issue z podobnymi objawami?

Na obrazkach, które zamieściłeś nie widzę takiego powiązania.

1 polubienie

To praktyka jeżeli razy gdzieś była użyta nazwa lub unique_id: to encja będzie pod inną nazwą, dla przykładu person.jola po jakiś modyfikacjach zmienił się na person.jola_2
oczywiście encja person.jola nie zmieniała statusu, dopiero odszukanie encji w narzędziach deweloperskich Stany ujawniło co się stało.
Screenshot - 08.08.2023 , 17_34_27

Sprawdź czy twoje encje nie zmieniły nazwy na godzina_energia_pobrana_2 jak napisał @szopen

1 polubienie

Dzięki - to właśnie było to.
Jak tworzyłem te liczniki to było ^c^v i były dwa o tym samym id.
Potem to poprawiłem ale jak piszecie już HA to zapamiętał i nie potrafił tego dobrze skonfigurować.
Nie robiłem już korekcji stanu tylko trochę brut-force - usunąłem te stare encje a stworzyłem zupełnie nowe i teraz już mam OK.