Mam problem z brakiem wyliczania kosztu energii elektrycznej. Mam dodane dwie strefy z Energa G12W, które ładnie się synchronizują i w panelu Energia > Skonfiguruj pobór z sieci, dla każdej z nich wpisałem stałą cenę, czyli 0,65 (nocna) i 1,30 (dzienna). Niestety to w ogóle nie działa. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, co robię nie tak, bo wertowałem fora i reddita, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
Może wybranie “Użyj encji do śledzenia całkowitych kosztów” lub “Użyj encji z bieżącą ceną” by pomogło, ale jak je stworzyć lub skąd wziąć gotowe.
Wpadłem na to jakiś czas temu, ale ten zakres był mylący. Dopiero chwilę temu znalazłem opis, który to dokładnie omówił. Nie miałem pojęcia, że najpierw tworzę zakres ceny, a dopiero po zapisaniu wybieram już docelową cenę z zakresu.
Utworzyłem pomocnika zarówno dla taryfy dziennej i nocnej… przypisałem do taryf… i dalej nie przelicza
Mam dla ciebie rozwiązanie właśnie jestem w trakcie tworzenia aktualizacji do mojej integracji dużo ludzi prosiło mnie o dodanie do niej właśnie teryf G12 i G12w dodatkowo będzie opcja porównania kosztów między teryfami. Zapraszam do wątku znajdziesz link do github aktualizacja powinna pojawić się tak do końca tygodnia albo w następnym tygodniu
Super… Ogólnie to poradziłem sobie jakoś tworząc kilka pomocniczych encji i uzyskując w ten sposób koszt za poprzedni dzień i aktualny miesiąc dla obu taryf G12W.
W tej aktualizacji wyjdzie też tryb porównania będzie można porównać G12, G12W i teryfę dynamiczną i dodatkowo będzie sensor który będzie wskazywał rekomendowaną teryfę dodatkowo będą koszty zużycia dzienne i miesięczne (jeśli podłączy się sensor zużycia) więc bardzo się rozbuduje. Planuję ją jeszcze wypuscić do HACS ale pewnie po tej aktualizacji bo nie chcieli przyjąć moich brands
Jest to integracja do pobierania danych o zużyciu/wyprodukowaniu energii.
Dawniej była to PGE Dynamic Energy w tej chwili jest dostosowane pod wszystkich operatorów trwa przystosowanie pod ceny brutto dla danych operatorów. Dane są pobierane z PGE Datahub, ale to nic nie zmienia, a widzią że chodzi tu o taryfy G12/G12w węc poddajesz tylko ceny i godziny i masz energię z aktualną cena