Brak kosztu zużycia energii

Mam problem z brakiem wyliczania kosztu energii elektrycznej. Mam dodane dwie strefy z Energa G12W, które ładnie się synchronizują i w panelu Energia > Skonfiguruj pobór z sieci, dla każdej z nich wpisałem stałą cenę, czyli 0,65 (nocna) i 1,30 (dzienna). Niestety to w ogóle nie działa. Czy ktoś mi może podpowiedzieć, co robię nie tak, bo wertowałem fora i reddita, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

Może wybranie “Użyj encji do śledzenia całkowitych kosztów” lub “Użyj encji z bieżącą ceną” by pomogło, ale jak je stworzyć lub skąd wziąć gotowe.

Otwórz Panel Energia. Poczekaj aż się załaduje.

Ma w prawym górnym rogu symbol Długopisa/Pisaka.
Klikasz.

I potem wybierasz co mierzy energię - u mnie masz Licznik energii i znów symbol długopisu :

Wpisujesz - potwierdzasz i czekasz aż Ha Ci to przeliczy sam.

No dzięki, ale właśnie to opisałem w moim poście. Właśnie o to chodzi, że to nie działa.

Pomocnik z ceną.

Wpadłem na to jakiś czas temu, ale ten zakres był mylący. Dopiero chwilę temu znalazłem opis, który to dokładnie omówił. Nie miałem pojęcia, że najpierw tworzę zakres ceny, a dopiero po zapisaniu wybieram już docelową cenę z zakresu.

Utworzyłem pomocnika zarówno dla taryfy dziennej i nocnej… przypisałem do taryf… i dalej nie przelicza :frowning:

Mam dla ciebie rozwiązanie właśnie jestem w trakcie tworzenia aktualizacji do mojej integracji dużo ludzi prosiło mnie o dodanie do niej właśnie teryf G12 i G12w dodatkowo będzie opcja porównania kosztów między teryfami. Zapraszam do wątku znajdziesz link do github aktualizacja powinna pojawić się tak do końca tygodnia albo w następnym tygodniu

2 polubienia

Super… Ogólnie to poradziłem sobie jakoś tworząc kilka pomocniczych encji i uzyskując w ten sposób koszt za poprzedni dzień i aktualny miesiąc dla obu taryf G12W.

A do wątku chętnie zajrzę. Dzięki!

W tej aktualizacji wyjdzie też tryb porównania będzie można porównać G12, G12W i teryfę dynamiczną i dodatkowo będzie sensor który będzie wskazywał rekomendowaną teryfę dodatkowo będą koszty zużycia dzienne i miesięczne (jeśli podłączy się sensor zużycia) więc bardzo się rozbuduje. Planuję ją jeszcze wypuscić do HACS ale pewnie po tej aktualizacji bo nie chcieli przyjąć moich brands

3 polubienia

Witam. Czy jest cos takiego stworzone dla Energa Operator?

Zależy co potrzebujesz sorawdź sobie link do wątku:

no wlasnie patrzalem w ten link i pisze jakby ze jest do PGE. A czy tutaj nie jest do Energa? Czy to dziala

https://forum.arturhome.pl/t/energa-moj-licznik-custom-component/13239/9

Jest to integracja do pobierania danych o zużyciu/wyprodukowaniu energii.

Dawniej była to PGE Dynamic Energy w tej chwili jest dostosowane pod wszystkich operatorów trwa przystosowanie pod ceny brutto dla danych operatorów. Dane są pobierane z PGE Datahub, ale to nic nie zmienia, a widzią że chodzi tu o taryfy G12/G12w węc poddajesz tylko ceny i godziny i masz energię z aktualną cena

ooo super. Zaraz przetestuje