Brak listy automatyzacji powiadomień i dashboardów

Witam

1. zrobiłem trzy automatyzacje w sensie powiadamiania na komórkę, działają świetnie, więc zajrzałem na zakładkę Automatyzacje oraz Sceny i ku mojemu zdziwieniu jest pusto, więc nie mam nawet jak wejść żeby dokonac ich edycji

2. pogrzebałem też w zakładce Energia chcąc tam coś pozmieniać i nawet mi sie udało jakiś odczyt skonfigurować i pojawił się jakiś tam wykres i teraz nijak nie mogę znaleźć edycji tej zakładki

3. wchodze na zakładkę Ustawienia /Dashboard i znowu pusto, nie ma nic

ma ktoś jakiś pomysł co może być powodem lub jak wejść w edycję tej zakładki Energia ?

1. Jeśli opisujesz kilka różnych problemów, to z zasady powinieneś założyć dla każdego osobny wątek (bo potem dyskusja jest nie do podzielenia na osobne wątki), tu zrobię chwilowy wyjątek, bo coś czuję, że przyczyna jest wspólna.

ad. 1. 2. i 3.

• zastosuj się do obu tematów podstawy-forum (dotyczących wklejenia podsumowania instalacji oraz wklejania YAMLa)

• pokaż nam cały configuration.yaml (czasem w nim nie grzebałeś?)

• ewentualnie utwórz całościowy backup (jeśli nie masz świeżego lub chociaż sprzed awarii) i zrestartuj maszynę

Do kompletu listy od @szopen dodałbym - wyczyszczenie pamięci podręcznej przeglądarki.

1 Like

też mi się wydaje że problem jest wspólny, dlatego opisałem razem (sorki i dzięki za wyrozumiałość)

• nie robiłem żadnych zmian poza skonfigurowaniem powiadomień na komórkę w Automatyzacjach oraz Scenach
  • ostatnie zmiany w konfiguration.yaml robiłem jakieś dwa tygodnie temu dodając kolejne czujniki, ale wtedy nie zauważyłem tego problemu bo z tego nie korzystałem - mogło być to już dawniej
  • resetowanie całego HA już robiłem zanim mi odpisałeś i nic się nie poprawiło (bez robienia backupu)

na problem wpadłem kiedy robiłem te automatyzacje z powiadomieniami na komórkę i tak jak pisałem powiadomienia działają a na liście automatyzacji ich nie mam - jest pusto

kolejne co zauważyłem to właśnie brak możliwości edycji zakładki Energia, gdzieś się dopatrzyłem że można wejść poprzez USTAWIENIA/ DASHBORDY i tam powinna być edycja natomiast jak ja wchodzę w ten sposób to mam pusto nie mam na liście dashboardów nic

możliwe że tak to mam już od dawna (nie wiem od kiedy ) ale wcześniej z tego nie korzystałem więc mogłem nie zauważyć, teraz zauważyłem jak chciałem skorzystać i zrobić te automatyzacje i edycję Energii

No i fajnie.

A zrobisz to co opisałem (dostarczysz nam jakiekolwiek “twarde dane”)?

Cache wyczyściłeś?
Nie używasz jakiejś przeglądarki używającej mało typowych technologii (np. Opera)?
To samo dotyczy restrykcyjnych ustawień prywatności w przeglądarce (dla adresu HA nie mogą być włączone żadne istotne ograniczenia).

jasne, jak wrócę do domu to postaram się wrzucić

używam normalnie zainstalowanej z systemem win przeglądarki bez żadnych zmian

EDIT:
no i problem rozwiązany - wystarczyło przeładować windowsa i wszystko wróciło, dzięki za ponoc

Jakiego kuźwa windowsa?

jak to jakiego, na laptopie, bo HA działa na przeglądarce no nie :wink:
być może samej przeglądarce by też wystarczyło zrobić restart

HA NIE działa “na przeglądarce”…

Przeglądarka renderuje tylko GUI, ale wszystko co generuje dane się dzieje tak naprawdę zupełnie gdzie indziej.

Swoją drogą chyba powinieneś się nauczyć czyścić cache w swojej przeglądarce (albo przejść np. na firefoxa, gdzie jest to dość łatwo zrobić), bo widzę z innego wątku, że chyba masz z tym kłopoty.

wiedziałem że się przyczepisz :hugs:
oczywiście że HA działa na Raspbery pi ale wchodzimy do niego przez przeglądarkę.
A tak nawiasem to faktycznie coś za bardzo mi się wszystko wiesza ciągle przez przeglądarkę i problemy się potem mnożą

To nie jest czepianie - po prostu nie rozumiesz jak to działa i zapewne z tego tego płyną twoje problemy.

Pozostaje ustalić czy przyczyna pseudo-problemów jest w sposobie oglądania GUI, czy może masz faktyczne problemy z HA (jego backendem).

Na dzień dobry proponuję wypróbować inną przeglądarkę

a jak się już ogarniesz to daj nam jakiekolwiek dane o swojej instalacji
https://forum.arturhome.pl/t/jak-podzielic-sie-informacjami-o-swojej-instalacji-home-assistant-na-forum-lub-githubie/11366/
oraz pochwal się modelem tej maliny, nośnikiem itd.

a czym się tu chwalić malina jak malina Raspberry Pi 4 na karcie pamięci i tyle, wiem, wiem, skrytykujesz, ale ja nadal próbuję więc na razie po najmniejszej linii oporu.

Tym razem zgadłeś - skrytykuję, za odpowiedź to po pierwsze, bo malin czwórek są 4 różne podstawowe modele, a kluczowym zasobem potrzebnym HA w dostatecznej ilości jest… RAM, którym się one właśnie różnią. Więc tej KLUCZOWEJ informacji jednak nie podałeś.

A drugi raz za nośnik - z instalacją na karcie pamięci prosisz się o problemy (wprawdzie HA już nie jest zabójcą kart, ale są i inne przeciwności)

• kontrolery flash w kartach TF/SD nie dysonują układnymi optymalizującymi zapisy (co powoduje znacznie szybsze zużycie nośnika
  • kontroler SDIO w malinie, z którego korzysta czytnik kart, ma znacznie mniejszą przepustowość nawet od USB2.0, ale poczujesz jak responsywność urośnie po zmianie na ssd podłączony przez USB3.0

cdn. bo nie mam czasu teraz

wiem to wszystko, w dalszej kolejności jest przesiadka na dysk, ale na razie musiałem HA postawić na tym co mam bo wcześniej działałem na Domoticzu, więc przesiadka jest dla mnie bolesna i czasochłonna żeby to wszystko uruchomić co potrzebuję i co najważniejsze się coś tam nauczyć, więc to trwa i cały czas są próby uruchomienia kolejnych pomiarów, lato to dla mnie brak czasu na grzebanie, dopiero zima mogę coś przysiąść i podziałać. Musisz zrozumieć że jak dla mnie HA jest trudny do ogarnięcia dlatego staram się dopytać mądrzejszych żeby coś zrobić szybciej, inaczej bym nadal stał w miejscu, musisz też zrozumieć że nie każdy jest tak zapoznany z szczegółami HA jak Ty i każdy ma inny poziom wiedzy, możliwości i czasu więc żeby coś zrobić musi popytać.
Dzięki za wyjaśnienie tego co powyżej, nie o wszystkim wiedziałem, musisz też zrozumieć że każdy siedzi lub jest dobry w swojej dziedzinie, nie da się wiedzieć wszystkiego, dlatego mamy wszelkie fora które z założenia służą pomocą, z drugiej strony jeśli czegoś nie wiesz to nie może to być przeszkodą żeby sie dowiedzieć i coś zrobić. Sam wiesz że jak coś zwalczyłem i doprowadziłem do końca to też sie podzieliłem tym z innymi żeby nie musieli przechodzić przez to samo co ja, ale moje możliwości w tym względzie są skromne, bo to ja zwykle potrzebuję pomocy żeby coś zrobić lub ogarnąć, więc musisz mieć więcej wyrozumienia dla takich jak ja :hugs:

i lista mojej instalacji:

System Information

version core-2023.11.2
installation_type Home Assistant OS
dev false
hassio true
docker true
user root
virtualenv false
python_version 3.11.6
os_name Linux
os_version 6.1.21-v8
arch aarch64
timezone Europe/Warsaw
config_dir /config
Home Assistant Cloud
logged_in false
can_reach_cert_server ok
can_reach_cloud_auth ok
can_reach_cloud ok
Home Assistant Supervisor
host_os Home Assistant OS 11.1
update_channel stable
supervisor_version supervisor-2024.11.4
agent_version 1.6.0
docker_version 24.0.6
disk_total 56.6 GB
disk_used 13.2 GB
healthy true
supported true
board rpi4-64
supervisor_api ok
version_api ok
installed_addons Mosquitto broker (6.4.0), InfluxDB (4.8.0), Grafana (9.1.1), File editor (5.7.0), ZeroTier One (0.17.3)
Dashboards
dashboards 1
resources 0
views 5
mode storage
Recorder
oldest_recorder_run 19 listopada 2024 21:28
current_recorder_run 29 listopada 2024 17:28
estimated_db_size 1373.68 MiB
database_engine sqlite
database_version 3.41.2

edit:
Malina 4GB ramu

1 Like

Administrator ?

ScreenShot_20241129183513

Jeśli zalogowałeś się do HA jako użytkownik bez uprawnień administratora wtedy nie masz dostępu .
Ale czy wtedy jest komunikat od HA braku uprawnień czy “pustka” nie sprawdzałem.

Domyślny Dashboard (Przegląd) zostanie wyświetlony (nie wiem czy można usunąć domyślny, raczej nie, ale pewnie można zostawić pusty lub tak nakombinować w ustawieniach by się nie wyświetlał jak należy).

Mimo wszystko stawiam na problemy innego rodzaju.

jestem zalogowany jako Administrator