Brak możliwości akualizacji YAML

cześć

oczywiście reboot - reinstal. to był skrót myślowy :wink: .

po migracji wszystok wygląda ok.

przystąpiłem więc do flashownia, na podanej wyżej stronie, zakończone sukcesem.

przechodze więc do HA wykrywa urządzenie klikam “TAKE CONTROL” dalej “Instal”. Instaluje się przez kilka miinut i na koniec

wrucić pełnego loga? wcześniej wszystko było ok.

Nadal wygląda na błędy nośnika lub problemy związane z szybkością nośnika lub downloadu.
Skompiluj ponownie → RETRY

Oczywiście możesz wrzucić pełnego loga, bo wiele w nim być nie może - tu się nawet środowisko do kompilacji nie zbudowało do końca(zamiast podsumowania jest błąd).

Czy odpowiesz na pytanie na jakim nośniku masz system?

RAMu nie brakuje skoro to malina w wersji 8GB (tak wynikało z linka), no chyba że jest uszkodzony, bo w sumie to objaw masz podobny do sytuacji jakby RAMu brakowało, a to jest moim skromnym zdaniem niemożliwe, ale… nie można wykluczyć błędów w instalowanych narzędziach.
(Tego nie mogę sprawdzić, bo wszystkie instalacje do których mam dostęp już nie są na malinach - ostatnia zaledwie od paru tygodni, więc inna architektura procesora = niby te same, ale jednak inne narzędzia, bo skompilowane na zupełnie inny procesor, a uruchomienie nowej testowej instalacji na malinie to jednak strata czasu na bzdury - ta platforma sprzętowa w tym zastosowaniu dla mnie nie ma przyszłości, więc takie uruchomienia by pomóc komuś, kto nie daje wszystkich potrzebnych informacji to “przepalanie” mojego wolnego czasu. Wprawdzie chętnym pożyczam maliny, ale docelowo każdy przechodzi na x86-64. Jakkolwiek nadal maliny i ich pochodne stanowią wciąż ponad 1/3 światowej populacji instalacji HA, więc gdyby problem dotyczył narzędzi, to problem jaki jest przedstawiany w tym wątku byłby co najmniej znany, bo dotyczyłby średnio co 3 instalacji HA)

Czuję, że kolejnym krokiem będzie instalacja Integracji systemmonitor, bo nadal brakuje mi istotnych informacji o sprzęcie (swoją drogą niezależnie od wszystkiego warto mieć encje diagnostyczne).

Na razie jednak uruchom w osobnym oknie
Ustawienia → System → Sprzęt
i zrób screenshota chwilę po tym jak się uda lub nie uda kompilacja w twoim oknie z ESPHome

Jest jednak jeszcze jedna niepokojąca kwestia

a możesz teraz zrobić jeszcze raz tego screenshota? jest absolutnie niemożliwe, aby Dane Dodatków nie zajmowały żadnego miejsca, skoro drogą eksperymentu ustaliłem, że środowisko kompilacji + dane w cache tylko dla twojego projektu zajmują około 6GB-8GB

PS trochę poza tematem, ale się chyba nadal nie dogadujemy
reboot, reinstall i reset, to już 3 osobne zagadnienia…

Tak trochę dziwne że jest 0