Próbowałeś:
esp32:
board: esp32dev
framework:
type: esp-idf
?
i clean przed kompilacją.
Próbowałeś:
esp32:
framework:
?
i clean przed kompilacją.
a jakbyśmy jeszcze wrócili do samego początku i napisał byś jaką masz wersję ESPHOME i na jaką płytkę próbujesz to wgrać?
Jedno wiemy
ale płytki to nikt nie zgadnie
jakkolwiek https://web.esphome.io wgra jakiś kompatybilny wsad (więc jak sobie go ktoś nie zepsuje to działa)
edit - wziąłem się do roboty, niestety trafiłem na płytkę którą już używałem, więc zejdzie mi dłużej…
wersja nie jest aktualna (często te gotowce nie są aktualne, ale raczej nie o kilka lat) ten obrazek to jedyny krok, który jest zbędny, ale sprawdziłem wersję wsadu kontrolnie, by wiedzieć na czym stoję…
można zmienić nazwę, ale UWAGA to wymaga i tak kompilacji
broń boże nie omijamy tego kroku!
kilka minut później
udało się…
“fabryczny” YAML
esphome:
name: esphome-web-cbe554
friendly_name: ESPHome Web cbe554
min_version: 2025.11.0
name_add_mac_suffix: false
esp32:
variant: esp32
framework:
# Enable logging
logger:
# Enable Home Assistant API
api:
# Allow Over-The-Air updates
ota:
- platform: esphome
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
faktycznie wygląda archaicznie, ale to przez bardzo ogólną definicję płytki
normalnie wypada zdefiniować jaki się faktycznie ma sprzęt (w niektórych konfiguracjach to rzutuje na działanie)
dokładam do niego twój
#przełącznik
switch:
- platform: gpio
pin: GPIO23
name: "switch test"
poszło
wyżej nie pokazałem wszystkich kroków do wykonania, ale większość tych które widać są konieczne do poprawnego działania (klika innych których nie widać też, ale że trzeba zdefiniować SSID i klucz do sieci to chyba oczywiste), koniecznie trzeba dodać do Integracji w HA (bo bez tego płytka się będzie restartować w nieoczekiwanych momentach)
oczywiście wszystko działa
Podsumowanie - prawdopodobną przyczyną była zmiana nazwy projektu i niewykonanie kompilacji wymaganej do poprawnej zmiany tej nazwy…
Nazwę można sobie zmienić również nie na etapie adopcji, a później
2 tygodnie temu mogła być jakaś starsza wersja wsadu (wątpię, ale być może oparta na frameworku arduino), nie wnikając w szczegóły ESPHome ma aktualizacje dużych wersji co miesiąc oraz hotfixy kilka razy w miesiącu, więc nie polecam takiej roboty na raty, inne podejrzenie - maiłeś wsad w cache przeglądarki i został wgrany jakiś zabytek. To tylko “teorie spiskowe”, nie udało mi się jednoznacznie ustalić przyczyny problemu.
Clean Build Files natomiast zawsze odbuduje środowisko robocze (musisz mieć dostęp do internetu działający przynajmniej stabilnie, najlepiej nie o krytycznie niskiej prędkości).
Bo druga możliwa przyczyna to jakiś problem podczas aktualizacji Buildera.
Ja wciąż na tym aktualizuje.
esp32:
framework:
type: arduino
Oczywiście, nawet jest długoterminowy plan zachowania wsparcia dla tego frameworka (choćby dlatego że nie można z dnia na dzień porzucić wsparcia dla ESP8266 i pokrewnych), ale nowe urządzenia platformy sprzętowej ESP32 nie są już z automatu domyślnie tworzone w arduino, bo efektywniejsze jest esp-idf.
Z wyjątkami dla których nie istnieje esp-idf, czyli de facto MCU które NIE są z linii ESP32, są też wyjątki w drugą stronę (ograniczone wsparcie w arduino dla najnowszych modeli MCU).
Polecam przejrzeć notatki do wydań (ta zmiana obowiązuje od stycznia 2026, więc jest stosunkowo świeża, dlatego OP potencjalnie mógł mieć wsad skompilowany jeszcze w arduino)
witam,
otórz chciałem swoje dzisiejsze działania zacząć od zaprezentowania jak wrzucam firmware itd ale szopen mnie uniegł
dzięki. nie mniej jednak proces cały na urządzeniu przeszedłem jak wskazano w tym poście.
wszystko szło bez problemowo do tego momentu
niestety wyskoczyło mi coś innego
i na tym sie kończe.
tak jeszcze dodatkowo było pytanie o hardware
Możliwe, że masz uszkodzony system plików w HAOS - na to jest bardzo proste rozwiązanie ale muszę wiedzieć więcej o twojej instalacji
(a nie wiemy zupełnie nic o twojej instalacji, nawet czy to HAOS czy coś innego, czy bare-metal, czy VM, a może jeszcze inna kombinacja, na SBC, PC, czy czymś innym?) albo robisz coś, czego nie możemy przewidzieć, bądź w jakiś zupełnie nietypowy sposób (co zdalnie jest nie do stwierdzenia).
Tu trzeba zacząć od podstaw. Opisz szczegółowo jak masz zainstalowane ESPHome Builder oraz wygeneruj taki raport z instalacji
Jak podzielić się informacjami o swojej instalacji Home Assistant na forum lub githubie
potem będę pytał o szczegóły, bo nie chce mi się zgadywać i kombinować na 100 sposobów, liczę na to, że za 2-3 posty będzie wiadomo wystarczająco dużo.
Co do fotek, to niestety ostrość masz na stole, a nie na tym co najważniejsze, czyli napisach na scalakach, ale to jest twoja płytka
dla niej optymalna definicja to
esp32:
board: nodemcu-32s
framework:
ale ona nic nie zmieni, bo to jest najbardziej typowy model jaki może istnieć…
swoją drogą nieudana kompilacja (w sposób jaki pokazujesz) nie ma nic wspólnego z modelem płytki, tylko wywiązała się dyskusja jak najlepiej zdefiniować płytkę w YAML (bo dla wielu nowych konstrukcji to ma znaczenie, ale to jest jeden najstarszych modeli ESP32 i ma absolutnie minimalistyczną i typową konfigurację).
Albo uszkodzony system plików jak pisze @szopen albo tak słaby sprzęt że procesor nie wyrabia, albo jakiś problem z połączeniem internetowym.
No ja stawiam na malinę 3/3+ albo 4 w biednej wersji, ewentualnie inny SBC mający za mało RAMu, a może wybitnie biednego thinclienta? albo VM ze zdeklarowanym mniej niż 4GB, na to też jest ratunek (ale dla 1GB RAMu może być realnie słabo), albo uszkodzony system plików. Ale już szkoda mi czasu na gdybanie, znając fakty można próbować dedykowanych rozwiązań.
Cześć,
to pokolei odpowiadam na pytania:
hardware - RPI5 8Gb, dokładnie taki Raspberry Pi 5 8 GB Sklep Botland
informacje o systemie:
System Information
| version | core-2026.2.3 |
|---|---|
| installation_type | Home Assistant OS |
| dev | false |
| hassio | true |
| docker | true |
| container_arch | aarch64 |
| user | root |
| virtualenv | false |
| python_version | 3.13.11 |
| os_name | Linux |
| os_version | 6.12.47-haos-raspi |
| arch | aarch64 |
| timezone | Europe/Warsaw |
| config_dir | /config |
| logged_in | false |
|---|---|
| can_reach_cert_server | ok |
| can_reach_cloud_auth | ok |
| can_reach_cloud | ok |
| host_os | Home Assistant OS 17.1 |
|---|---|
| update_channel | stable |
| supervisor_version | supervisor-2026.02.3 |
| agent_version | 1.8.1 |
| docker_version | 29.1.3 |
| disk_total | 27.8 GB |
| disk_used | 10.2 GB |
| nameservers | 192.168.1.1 |
| healthy | true |
| supported | true |
| host_connectivity | true |
| supervisor_connectivity | true |
| ntp_synchronized | true |
| virtualization | |
| board | rpi5-64 |
| supervisor_api | ok |
| version_api | ok |
| installed_addons | Matter Server (8.2.2), Mosquitto broker (6.5.2), Tailscale (0.27.1), File editor (5.8.0), MQTT Explorer (browser-1.0.3), ESPHome Device Builder (2026.2.2) |
| dashboards | 3 |
|---|---|
| resources | 0 |
| views | 0 |
| mode | storage |
| adapters | lo (disabled), end0 (enabled, default, auto), docker0 (disabled), hassio (disabled), veth5b369cb (disabled), veth899ad62 (disabled), veth04c1ee2 (disabled), vethccf7327 (disabled), veth99ff511 (disabled), veth9c7cff5 (disabled), veth0948ba8 (disabled) |
|---|---|
| ipv4_addresses | lo (127.0.0.1/8), end0 (192.168.1.81/24), docker0 (172.30.232.1/23), hassio (172.30.32.1/23), veth5b369cb (), veth899ad62 (), veth04c1ee2 (), vethccf7327 (), veth99ff511 (), veth9c7cff5 (), veth0948ba8 () |
| ipv6_addresses | lo (::1/128), end0 (fe80::d7e3:5301:39d1:7f98/64), docker0 (fe80::6421:33ff:fe6f:ce1f/64), hassio (fd0c:ac1e:2100::1/48, fe80::4da:beff:fec3:7586/64), veth5b369cb (fe80::e4e9:c2ff:fed9:5433/64), veth899ad62 (fe80::e019:ddff:fefd:3dc9/64), veth04c1ee2 (fe80::dc03:a1ff:fe1d:816c/64), vethccf7327 (fe80::c464:79ff:fe41:4c1e/64), veth99ff511 (fe80::1c1e:e7ff:fefd:6357/64), veth9c7cff5 (fe80::4c0c:8bff:fe56:bf18/64), veth0948ba8 (fe80::548e:1eff:fe1e:a223/64) |
| announce_addresses | 192.168.1.81, fe80::d7e3:5301:39d1:7f98 |
| oldest_recorder_run | 9 lutego 2026 22:12 |
|---|---|
| current_recorder_run | 22 lutego 2026 23:31 |
| estimated_db_size | 12.56 MiB |
| database_engine | sqlite |
| database_version | 3.49.2 |
Nie bardzo rozumiem jak może być uszkodzony plik ani jak to sprawdzić
A zrobiłeś Clean Build Files?
Masz problem z kompilatorem, a nie z yamlem.
Pozwoliłem sobie skorzystać z narzędzia @angler, aby zrobić to na całkowicie czystej konfiguracji i przy obecnym yamlu jest sukces:
======================== [SUCCESS] Took 302.81 seconds ========================
********************************************************************************
We found 47.11MB of unnecessary PlatformIO system data (temporary files, unnecessary packages, etc.).
Use `pio system prune --dry-run` to list them or `pio system prune` to save disk space.
INFO Successfully compiled program.
Tu to co najważniejsze:
INFO ESPHome 2025.12.2
INFO Reading configuration /config/1.yaml...
INFO Generating C++ source...
INFO Compiling app... Build path: /config/.esphome/build/esphome-web-a47b30
Processing esphome-web-a47b30 (board: esp32dev; framework: espidf; platform: https://github.com/pioarduino/platform-espressif32/releases/download/55.03.31-2/platform-espressif32.zip)
--------------------------------------------------------------------------------
HARDWARE: ESP32 240MHz, 320KB RAM, 4MB Flash
- contrib-piohome @ 3.4.4
- framework-espidf @ 3.50501.0 (5.5.1)
- tool-cmake @ 4.0.3
- tool-esp-rom-elfs @ 2024.10.11
- tool-esptoolpy @ 5.1.0
- tool-mklittlefs @ 3.2.0
- tool-ninja @ 1.13.1
- tool-scons @ 4.40801.0 (4.8.1)
- toolchain-xtensa-esp-elf @ 14.2.0+20241119
Reading CMake configuration...
No dependencies
RAM: [= ] 10.3% (used 33808 bytes from 327680 bytes)
Flash: [==== ] 40.4% (used 741831 bytes from 1835008 bytes)
========================= [SUCCESS] Took 5.91 seconds =========================
INFO Successfully compiled program.
To znaczy że problem występuje w twoim środowisku. Tak jak pisał @szopen.
JA bym zrobił tak:
Usuną Aplikację (daw. Dodatek - i tak wolałem nazwę dodatki) ESPHome Device Buildier razem z danymi:
Ten przełącznik powinien być włączony i wtedy odinstalować. Raczej nie masz tam rzadnych urządzeń więc co szkodzi, a może tylko poprawić.
Dokładnie popieram ten pomysł i dołożę jeszcze kolejne kroki, bo to wskazuje na uszkodzenie systemu plików.
A teraz diametralna zmiana podejścia, bo zauważyłem, że masz nośnik pojemności 32GB.
Moim skromnym zdaniem sugeruje to wykorzystanie karty SD (TF) zamiast ssd.
Ten nośnik jest zdecydowanie za mały, a jeśli to karta, to - no cóż - nie raportuje swojego stanu. Proponuję doinwestować tę malinę chociaż o ssd 120GB (chociaż myśląc o przyszłości nie schodziłbym poniżej 256GB).
zacynam postępować z listą powyżej, ale nie ma pojęcia jak zrobić punkt 4.
a teraz dodatkowo pozostało mi coś takiego.
i nie wiem jak się tego pozbyć
Za mało szczegółów - musisz poświęcić na pisanie chociaż tyle czasu co ja (post wyżej zajął mi odcinek Tarnów - Katowice, chociaż oczywiście pisanie z telefonu zajmuje o wiele więcej czasu).
Punkt 4. wymaga wykonania w CLI albo minimum instalacji Dodatku (obecnie Aplikacja) Terminal & ssh (o ile instalacja wymaga takiej migracji, czyli pierwotnie instalowałeś system w wersji starszej od HAOS 17.0)
W punkcie 5 nie ma być tego linku, tylko inny.
Ale pierwsze co bym zrobił to sprawdził ile masz wolnego po takiej nieudanej kompilacji.
Wprawdzie miałem kilka projektów kompilowanych od ostatniego czyszczenia, ale zmiana o 6GB-8GB przy okazji czyszczenia chyba brzmi wymownie?
aby była większa jasność teraz kompiluję ten twój wsad ale bez switcha
Więc zanim zaczniesz kompilować musisz mieć dostatecznie dużo wolnego miejsca (sugeruję po tym eksperymencie co najmniej 12GB wolnego by w ogóle do tego podchodzić - bo w żadnym wypadku nie możesz dopuścić aby brakło miejsca na nośniku).
Jeśli chodzi o to, że nie panujesz nad autogenerowanym Dashboardem (bo na taki wygląda to co jest na obrazku), to nie ma w tym nic dziwnego, on nie jest do tego by nad nim panować
nie pozbywać się… albo samodzielnie zająć się tworzeniem Dashboardu (ja bym usunął zbędną kartę),
może to oznaczać, że do uzyskania w pełni funkcjonalnej instalacji HA jeszcze bardzo daleka droga, ale UWAGA tym się nie zajmujemy w tym wątku, skończmy temat problemu z kompilacją wsadu.
jesli chodzi o metryke dysku to wygląda to tak
po wpisaniu w terminalu sugerowanej tresci wyskakuje:
jeśli chodzi o pamięć masową to w tej chwili jest to karta pamięci, ale z czasem mam zamiar to rozbdować. To chyba narazie nie jest problem że pracuje na karcie pamięci?
2 kluczowe pytania
ha docker info
Tak migracja jest zalecana (twój system HAOS jest po aktualizacji z wersji starszych od 17.0)
Wymagania odnośnie wolnego miejsca w tej chwili spełniasz (nie wiem jak z twoim łączem internetowym, bo będzie intensywnie wykorzystywane).
Jeśli masz backup lub uznajesz go za zbędny (a naciskam na jego wykonanie, bo uważam, że masz zużytą kartę i może nie przetrwać intensywnych zapisów rzy migracji).
Aby przeprowadzić migrację trzeba odpowiedzieć na pytanie
yes
Oraz zrestartować system (powinien wyskoczyć odpowiedni monit Supervisora w tej sprawie), ale nawet jeśli się nie pojawi możesz zrestartować OS w zwyczajny sposób czyli z zaawansowanego menu restartu.
Następnie trzeba poczekać cierpliwie od kilku do kilkudziesięciu minut (aby wykonała się migracja storage, odbudowały kontenery i została przywrócona stara konfiguracja, jest to czas, przez który nie należy wykonywać głupich ruchów tj. żadnych w rodzaju prób przerwania procesu, odłączenia zasilania itd. oprócz oczywiście cierpliwego czekania na samoczynny poprawny start, mimo że komunikaty systemowe mogą być dziwne), czas zależy głównie od szybkości łącza i szybkości nośnika oraz ilości Dodatków, których masz stosunkowo mało.
wykonałem backup
, wpisałem ponownie komende potwierdziłem YES i poszło.
co ciwne trwało to zaskakujaco krótko.
system sie resetuje.
jeśli chodzi o łącze to nie powinno być z tym problemu bo mam 1Gb.
ja już koncz więc HAOS ma całą noc na zabawę
.
czy to jest to czym niepowinienem się przejmować?
W tym momencie nie jest jeszcze NIC wykonywane, wszystko się dzieje DOPIERO po restarcie.
Do rana na 100% się przemieli. (pewnie znacznie szybciej, bo dodatków do migrowania masz tylko kilka).
Skoro chce zatwierdzenia to zatwierdź. Prawdopodobnie tak teraz wygląda monit żądający restartu (więc generalnie należało nacisnąć Zatwierdź, to byś nie musiał restartować z menu).
Jeśli już ręcznie zrestartowałeś, to może nie dawać żadnej reakcji, nie przejmuj się…
Nie wiem czy zauważasz istotną różnicę między restartem, a resetem?