Haos 17 i Docker Containerd Snapshotter

Jakiś czas temu zaktualizowałem haos do wersji 17, instalacje mam postawioną na VM na qnap i śmiga elegancko, ale w changelog wersji 17 jest coś takiego:
Starting with this release, new installations use the Docker containerd snapshotter by default, which provides improved performance and stability. Existing users can migrate to the new storage driver using the following command:

ha docker migrate-storage-driver

ktoś robił do tego upgrate? Jakieś duże różnice? coś może się wykrzaczyć po drodze? (wiadomo niżęj w opisie backup sami zalecają przed migracją.

Będę to robił, gdy znajdę wolny czas (4 instalacje mam do ogarnięcia + testową na start). edit - zrobiłem 2 produkcyjne, na testową nie miałem czasu (czyli ruchy były na zasadzie raz kozie śmierć)

TAKA PACZKA moim zdaniem ISTOTNYCH INFORMACJI uzbieranych w trakcie eksperymentów

W przypadku niestandardowej konfiguracji sieci (stosowania np. AdGuard Home w postaci Dodatku jako głównego DNS w swojej sieci) odradzam migrację bez wcześniejszego przywrócenia sieci do konfiguracji możliwie standardowej.
(tzn. wedle stanu mojej wiedzy migracja bez dostępu do internetu nie może się udać i zostaniemy z uszkodzoną instalacją, więc w razie niestabilnego dostępu do internetu też odradzam, bo wszystkie kontenery, czyli Dodatki=Aplikacje muszą zostać pobrane ponownie)

Sensownej dokumentacji brakuje.

Polecam się wstrzymać z migracją do wydania HAOS 17.1

Mały update (tydzień później od pierwotnego posta) - zmigrowałem jedną instalację, a jak w końcu mam, a właściwie miałem czas by zająć się kolejnymi, to jest to niemożliwe…

sytuacja tak wygląda przed migracją

~ $ ha docker info
enable_ipv6: null
logging: journald
mtu: null
registries: {}
storage: overlay2
version: 29.1.3

a tak po

~ $ ha docker info
enable_ipv6: null
logging: journald
mtu: null
registries: {}
storage: overlayfs
version: 29.1.3

na systemach gdzie daje się uruchomić (teraz to jest ten jeden już po migracji…)

~ $ ha docker migrate-storage-driver

This will schedule a Docker storage driver migration to "overlayfs".
Make sure to create a full Home Assistant backup before proceeding.

Internet connectivity is required for re-download of all the container images
and it is recommended to have at least 50% of free storage.

Once confirmed, the migration will be applied on the next system reboot.
Are you sure you want to proceed? [enter YES to confirm] no
Aborted.
~ $

a na tych na których się nie da komenda nie jest znana…
być może trzeba chwilowo przeskoczyć na kanał beta? ale na razie dosyć
w przygotowaniu jest HAOS 17.1 bo 17.0 ma jakieś błędy, ale nie dociekam już co dokładnie, bo mi się oczy zamykają…

Ciąg dalszy (kolejny dzień) - wygląda na to, że Supervisor 2026.01.1 blokuje migrację storage dockera - po przejściu na beta i aktualizacji OS do bety 17.1.rc1 i Supervisora do 2026.02.1 kolejna migracja udana, z kolejnymi poczekam do wydań stabilnych.

Wszystko z wierzchu wygląda dokładnie po staremu, zmiany są “pod podłogą”. Podobno ten nowy storage jest szybszy (jak na razie nie zauważyłem istotnych różnic, ale zobaczymy - może będzie to mieć wpływ na ESPHome Builder?).
Wykrzaczyć się może wszystko, a może raczej wszystkie Dodatki/Aplikacje, ale do tak radykalnych zmian nigdy nie podchodzę bez realnie pełnego backupu skopiowanego na nośnik poza HA (na wypadek konieczności reinstalacji całości), w wirtualizacji zrób sobie po prostu migawkę całej VM.

Mam HaOS postawione na VM Proxmox - zrobiłem upgrade wszystkich pozycji HA - czyli OS Version na 17.0 oraz HA Core na 2026.2.1 (oczywiście zrobiłem to z poziomu www HA) - póki co w proxmox nadal mam VM, HA działa - czy w obecnej sytuacji powinienem w konsoli z pozycji Proxmox/HaOS wprowadzić komendę “ha docker migrate-storage-driver” czy to kompletnie nie zadziała i trzeba ręcznie wszystko postawić jako nowy kontener?

Zadziała, ale musisz poczekać na >=HAOS17.1 i Supervisor >=2026.2.1
obecna wersja supervisora blokuje migrację

Jeśli będziesz to robił w przyszłości z poziomu CLI (czyli konsoli VM), to komenda będzie wyglądać raczej tak

docker migrate-storage-driver

w przypadku użycia terminala zainstalowanego jako Aplikacja (d. Dodatek) wewnątrz HAOS

ha docker migrate-storage-driver

A proxmox nie ma tu nic do rzeczy, jego konsoli nie ruszaj.

Jak najbardziej wpisanie tego w konsoli ha zadziała.
Tylko będzie pobierał wszystkie kontenery od nowa wiec po restarcie (żeby w ogóle tą migrację przeprowadzić musisz zrobić restart) chwilę nie będziesz miał dostępu do panelu, chwilę będzie pokazywał informację o przygotowywaniu HA (jak przy pierwszej instalacji). Ale skoro masz proxmoxa (świadomie, a nie dlatego że tak było w tutorialu na YT), to wiesz że możesz sobie zrobić backup VM i w razie jak by się posypało, przywrócić w kilka minut.

Możesz to zrobić i z proxmoxa, tylko nie z konsoli głównego węzła (node), tylko z konsoli maszyny na którem masz HA.

Oki - dzięki za info - poczekam na wersję 17.1 - póki działa to nie ruszam.

Jak uważasz, ja robiłem w 17, zadziałało bez problemów.

Ja też robiłem na 17.0 póki się dało, ale miałem do obróbki kilka instalacji i wiem, że aktualny na dziś supervisor blokuje migrację, bo wykryto problemy, a poprawki są w wersjach które są dopiero dostępne w kanale beta (którego nikomu nie będę doradzał, bo z niego można korzystać jedynie mając świadomość możliwości istnienia poważnych błędów w wersjach beta).

Dzisiaj rano robiłem :slight_smile:

Niestety pozostałe 2 instalacje mam niegotowe do migracji, ale chętnie sprawdzę czy znowu już można - w piątek/sobotę było to awykonalne (na stable, bo na becie poszło - stąd wniosek o supervisorze).

W sumie najgorszy w tym wszystkim jest brak jakiejkolwiek komunikacji ze strony deweloperów…

edit - faktycznie znowu działa, ale w tej chwili już mam Supervisor 2026.02.1 (na instalacjach używających kanału aktualizacji wersji stabilnych)

W trakcie migracji może wystąpić błąd supervisora

proponuję poczekać nic nie robiąc ze 2-3x dłużej niż czas od ostatniego restartu HA licząc do momentu, gdy ten błąd wystąpił (załóżmy że minęło 5 minut od restartu HA to warto poczekać nie panikując przez kolejne 10-15 minut).
Zdecydowanie odradzam ponowne uruchamianie maszyny “na siłę”.

Zawsze można sobie otworzyć observera pracującego na porcie 4357

dla najbardziej standardowych ustawień to
http://homeassistant.local:4357/
ewentualnie zmieniamy homeassistant.local na IP HA
by zobaczyć co on w danym momencie robi (przy mocno rozbudowanej instalacji zawierającej sporo Dodatków=Aplikacji odbudowa ich kontenerów może trwać i kilkadziesiąt minut, szczególnie w przypadku wolnego łącza z internetem).

Zrobiłem dzisiaj upgrade Core na 2026.2.2 oraz HA na 17.1 i potem zrobiłem z konsoli komendę “ha docker migrate-storage-driver” - system się przemielił, wstał i właściwie nie widzę różnicy w proxmox? Myślałem że przeniesie się to z VM na Kontener ale z poziomu proxmox-a wygląda to tak samo jak przed zmianą.

Obawiam się, że kompletnie nie zrozumiałeś co robi ta komenda ha docker migrate-storage-driver, a w szczególności w jakim systemie. Co ma wspólnego zmiana w systemie operacyjnym wirtualnej maszyny (HAOS, dokładnie w obrębie działania Docker wewnątrz niego) względem twojego hiperwizora jakim jest PVE.

2 polubienia

No - nie zrozumiałem i chyba nie potrzebuję tego zrozumieć - działa. Nie dotykam.

zrobiłem dziś, 5 minut i po krzyku