Będę to robił, gdy znajdę wolny czas (4 instalacje mam do ogarnięcia + testową na start). edit - zrobiłem 2 produkcyjne, na testową nie miałem czasu (czyli ruchy były na zasadzie raz kozie śmierć)
TAKA PACZKA moim zdaniem ISTOTNYCH INFORMACJI uzbieranych w trakcie eksperymentów
W przypadku niestandardowej konfiguracji sieci (stosowania np. AdGuard Home w postaci Dodatku jako głównego DNS w swojej sieci) odradzam migrację bez wcześniejszego przywrócenia sieci do konfiguracji możliwie standardowej.
(tzn. wedle stanu mojej wiedzy migracja bez dostępu do internetu nie może się udać i zostaniemy z uszkodzoną instalacją, więc w razie niestabilnego dostępu do internetu też odradzam, bo wszystkie kontenery, czyli Dodatki=Aplikacje muszą zostać pobrane ponownie)
Sensownej dokumentacji brakuje.
Polecam się wstrzymać z migracją do wydania HAOS 17.1
Mały update (tydzień później od pierwotnego posta) - zmigrowałem jedną instalację, a jak w końcu mam, a właściwie miałem czas by zająć się kolejnymi, to jest to niemożliwe…
sytuacja tak wygląda przed migracją
~ $ ha docker info
enable_ipv6: null
logging: journald
mtu: null
registries: {}
storage: overlay2
version: 29.1.3
a tak po
~ $ ha docker info
enable_ipv6: null
logging: journald
mtu: null
registries: {}
storage: overlayfs
version: 29.1.3
na systemach gdzie daje się uruchomić (teraz to jest ten jeden już po migracji…)
~ $ ha docker migrate-storage-driver
This will schedule a Docker storage driver migration to "overlayfs".
Make sure to create a full Home Assistant backup before proceeding.
Internet connectivity is required for re-download of all the container images
and it is recommended to have at least 50% of free storage.
Once confirmed, the migration will be applied on the next system reboot.
Are you sure you want to proceed? [enter YES to confirm] no
Aborted.
~ $
a na tych na których się nie da komenda nie jest znana…
być może trzeba chwilowo przeskoczyć na kanał beta? ale na razie dosyć
w przygotowaniu jest HAOS 17.1 bo 17.0 ma jakieś błędy, ale nie dociekam już co dokładnie, bo mi się oczy zamykają…
Ciąg dalszy (kolejny dzień) - wygląda na to, że Supervisor 2026.01.1 blokuje migrację storage dockera - po przejściu na beta i aktualizacji OS do bety 17.1.rc1 i Supervisora do 2026.02.1 kolejna migracja udana, z kolejnymi poczekam do wydań stabilnych.
Wszystko z wierzchu wygląda dokładnie po staremu, zmiany są “pod podłogą”. Podobno ten nowy storage jest szybszy (jak na razie nie zauważyłem istotnych różnic, ale zobaczymy - może będzie to mieć wpływ na ESPHome Builder?).
Wykrzaczyć się może wszystko, a może raczej wszystkie Dodatki/Aplikacje, ale do tak radykalnych zmian nigdy nie podchodzę bez realnie pełnego backupu skopiowanego na nośnik poza HA (na wypadek konieczności reinstalacji całości), w wirtualizacji zrób sobie po prostu migawkę całej VM.