Mam problem z dolaczaniem niektorych nowych urzadzen. Probowalem zmieniac kanal w Z2M ale bez sukcesow.
Mam juz troche rozbudowana siec na Conbee III - 122 urzadzenia, w tym 65 routerow.
Problem mam glownie z grzejnikami - to w miare nowosc na rynku i myslalem, ze to jakis bug. Czekalem cierpliwie az sie samo naprawi.
Teraz probuje dodac SONOFF ZBMINIR2 i mam te same objawy.
Wlaczam parowanie na urzadzeniu - swiatelko miga.
Wlaczam parowanie w Z2M - swiatelko po kilku sekundach gasnie jakby sie sparowalo.
Niestety urzadzenie nie wyswietla sie na liscie, w logach tez pustka.
Ktos ma jakis pomysl co to moze byc, albo jak to rozwiazac?
Zacznij od podania informacji.
1.HA najnowsza dostępna wersja?
2. Z2M najnowsza dostępna wersja?
3. Logi Zigbee ustawione na debug?
4. Logi w dodatku Z2M też można przejrzeć podczas parowania.
4 - to te same logi co w pkt. 3? W logach z Mosquitto broker niczego nie ma.
PS. Dobra, teraz zrozumialem. W logach Z2M niczego nie ma. Nic nowego nie wyskakuje podczas proby parowania w obu punktach 3 & 4.
Dziwne jest to, ze z parowaniem innych urzadzen nie mam problemu
Wkurzylem sie i zamowilem wersje wifi. Chcialem tego uniknac bo powoli zaczynam zapychac siec, ale jeszcze 3 urzadzenia chyba ogarnie
PS. Czasami nie moge wlaczyc parowania w Z2M, wyskakuje blad “Cleanup in state: Connecting”. Wtedy wystarczy kliknac jeszcze raz i wlacza sie parowanie bez problemu. Moze miec to jakis zwiazek?
Nawet nie wiedzialem, ze tak sie da. Ale niestety, to tez nic nie dalo.
Najdziwniejsze jest to, ze dioda po chwili przestaje migac jakby sie z czyms polaczylo, ale tak nie jest. Przez swoje kombinowanie, wlaczniki mijia przestaly mi dzisiaj dzialac, musialem je usunac i ponownie sparowac. Wszystko poszlo bez zadnego problemu. Tylko ten sonoff sie buntuje.