Cześć,
przychodzę do Was po pomoc.
Instalację mam na T630, proxmox, HA w VM. Skonfigurowane z poradnika Artura.
Od jakiegoś czasy nie mogę się zalogować do HA w przeglądarce (lokalnie), ale również przez aplikację mobilną (mam wykupione NabuCasa). Do tej pory logowałem się przez http://192...*:8123/
W przeglądarce wyrzuca błąd
W aplikacji mobilnej
Na Proxmoxa mogę bez problemu się zalogować, VM z HA funkcjonuje
Hej, niestety w tej materii nie pomogę.
Obecnie planuję przesiadkę z RP3 naT630 i prośba o info, dlaczego wybrałeś proxmox, a nie czystą instalację hassio?
Ja planuję czystą instalację hassio, ale może są jakieś powody dla których to zrobiłeś?
Co poza HA instalujesz na tej maszynie, że chcesz mieć proxmox?
Pewnie to nie pomoże bo inny przypadek ale zawsze mogłem łączyć się zdalnie a teraz muszę włączać lokalizacje przed łączeniem z androida więc może i Ty sprawdz.
Czyli nie ma komunikacji z HA. Dlatego nie wejdziesz. Host nie jest osiągalny.
Kiedyś miałem podobnie to pomogła mi reistalacja HA, wtedy się nie zagłębiałem co jest dokładnie.
A czy to że przestało działać wiąże się z jakaś aktualizacją albo zmianą konfiguracji gdzieś? Na jakimś switchu lub gdziekolwiek?
Inna sprawa to też to, że na zrzuie ekranu jest ip 172.30.32.1, a ty pingujesz 192.168.0.14.
Masz włączoną opcje
QEMU Guest Agent → USE enable - dzięki temu w Sumary pojawi się nam IP wirtualnej maszyny gdzie mamy HA i nie będziemy musieli go szukać!
No nie do końca było tak jak mówisz - świadczy o tym screenshot z tamtego posta - miałeś całkowicie wyłączony adres IP na potrzebnym interfejsie (choć nie wiemy z jakiego powodu).
najważniejsze, że się udało.
Jeśli nie korzystasz z możliwości jakie daje proxmox, to generalnie zalecam instalację HAOS jako natywną (generic/bare-metal) - nie musisz wtedy dbać o system hosta (którym w twoim wypadku jrest teraz proxmox).