Brak scen Mozano Dry Assist 280

Cześć,
Mam dopiero kilkanaście urządzeń do mieszkania, które obsługją zigbee, Wi-Fi. Pierwszy raz spotkałem się z urządzeniem, którego nie mogę dodać do sceny.
Mianowicie mam dwa osuszacze różnych firm. Chciałem dodać scenę, że gdy zewnętrzny czujnik wykryje wilgotność wikeszą niż XX wtedy załącza oba osuszacze.
Wchodzę w Tuya klikam by utworzyć nową scenę. Wybieram IF (czujnik wykryje wilgotność XX) then (i tutaj magia) pomimo, że mam dodane oba osuszacze wykrywa tylko jeden. Niestety ten osuszacz Mozano Dry Assist 280 nie widnieje na liście urządzeń w scenie. Jeśli chcę włączy go ręcznie z aplikacji Tuya i zmieniać ustawienia nie ma najmniejszego problemu.
Czy ktoś z Was miał taki problem z urządzeniami? Czy ja coś robię źle czy po prostu ten osuszacz nie ma czegoś wgranego by móc nim zarządzać za pomocą zewnętrznego czujnika i tworzyć scen?

Miałem podobny problem z klimatyzacją (kilka lat temu)
Brak sterowaniem nawiewem a dokładniej położeniem klap kierunkowych i sceny działały po upływie ok. 10-30 sekund.

Usunąłem wszystko z Tuya a dodałem do Smart Life.
Nie jestem pewien, czy zmiana aplikacji czy ponowne dodanie do konta Tuya rozwiązało problem.

Przeniosłem czujnik i oba osuszacze do Smart Life (tak naprawdę to chyba jest kopia Tuya lub Tuya jest kopią smart Life z tego co widzę) I ten sam efekt czujnik wykrywa tylko jeden z osuszaczy.
Dziwne jest też to, że po dodaniu tego działającego osuszacza jest jego miniaturka, zaś po dodaniu nieszczęsnego Mozano widnieje miniaturka bardziej przypominająca jakiś grzejnik elektryczny niż ten osuszacz.