siema
dopiero moje początki w HA
Dodałem zarówke Ewelink gu10 RGB przez zigbee2mqtt
i teraz w automatyzacjach głownych mqtt jest kilka scen odnosnie właczenia i wyłączenia ale brak zmiany koloru (foto1)
Znalazłem w zakladce zigbee2mqtjest > zarowka jest opcja scenn ale pozniej jak ją przeniesc do scen w głonym panelu home asistant( foto4)
Czy moze ja to zle kombinuje
Włącz swoją żarówkę ustaw kolor, jasność i co tam jeszcze potrzebujesz, zostaw tak włączoną żarówkę, przejdź do tworzenia scen, utwórz nową scenę, wybierz w scenie encję twojej żarówki i zapisz scenę, wszystkie parametry powinny zostać pobrane z twojej aktualnie zapalonej, ustawionej żarówki. Przeładuj sceny.
To używaj tę żarówkę nadal z MiHome.
(Choć moim skromnym zdaniem to jest kwestia tego jak działa w niej firmware, więc nie chce mi się wierzyć, że z jakimkolwiek systemem ID ona zadziała tak jak chcesz metodą wywoływania scen, mimo wszystko pokaż nam YAML tej sceny, jako kod).
Możesz oczywiście cudować np. zapalając z 1% jasności, zmienić kolor i dopiero ustawić docelową jasność (zmiany na starcie będą mniej wkurzające).
Jak nie chcesz na początek zabawy zakopać się w tworzeniu takich rzeczy od zera
Nie mogę w swojej aplikacji znalezc pliku .json odpowiadającego za automatyzacje .
ale mam link do artykułu ktory moze cos podpowie
**Tylko Panowie ja narazie mam przycisk zigbee Tuya (3 przyciski , 9 akcji) ** w tym przycisku narazie kombinuje
Jeszcze została mi aplikacja mihome a tam kilka urzadzen
Narazie sie uczę dlatego nie przeniosłem wszyskiego .
Napewno zmiana koloru i jasnosc muszę zrobic , bo z tego dużo korzystam na MiHome