Witam, od wczoraj pojawił się problem z wykrywaniem urządzeń zigbee poprzez dodatek zigbee2MQTT. Najpierw przestał działać przekaźnik BASICZBR3 - działa tylko fizyczny przycisk natomiast po włączeniu “zezwól na dołączenie” urządzenie nie jest wykrywane. Myślałem że to ten przekaźnik padł, ale chyba coś musi być w samej integracji. Dodam że sprawdzałem w zakładce zablokowanych urządzeń i jest pusto. Na dodatek zauważyłem że nie działa kolejne urządzenie - przełącznik bezprzewodowy Tesla 4 przyciskowy. Do tej pory urządzenia działały ponad dwa lata bez problemu. Automatyzacje działają w Homeassistancie bez problemu, tzn. mogę w telefonie czy też laptopie włączyć bądź wyłączyć oświetlenie, natomiast fizycznie jest brak reakcji. Z tego powodu postanowiłem usunąć też ten przełącznik z zigbe2MQTT i ponownie go sparować lecz objaw ten sam, zigbe2MQTT nie znajduje nic. Nie wiem co jest powodem takiego stanu rzeczy. Obydwa urządzenia wchodzą w tryb parowania ale ewidentnie nie są widoczne przez zigbee2MQTT.
Za mało danych
Z2M - masz najnowszą wersje ? (teraz jest 1.42.0-2)
Koordynator ?
Masz inne urządzenia Zigbee ? (jak tak to czy działają)
W lagach Z2M jakieś wpisy z “problemami”?
/
Czy koordynator masz podłączony przez przedłużacz USB ( eliminuje zakłócenia)
Czy próbowałeś w czasie parowania “wybudzić” urządzenie np. przez krótkie naciskanie przycisku
Z2M mam 1.42.0-2, koordynator to Texas Instruments TI CC2531. Miałem łącznie 9 urządzeń działających po zigbee. Te które nie chcą się połączyć to BASICZBR3 i przełącznik Tesla [TS0044]. Urządzenia jakie są aktualnie widoczne to
Pozostałe urządzenia działają bez problemu. Po usunięciu przekaźnika BASICZBR3 z M2M jeden termostat stracił zasięg, bo przekaźnik pełnił też rolę wzmacniacza zasięgu sieci zigbee.
Po uruchomieniu skanowania w Z2M mam tylko taki zapis w logach.
[2024-12-26 11:05:06] info: | z2m: Zigbee: allowing new devices to join. |
---|---|
[2024-12-26 11:05:06] info: | z2m:mqtt: MQTT publish: topic ‘zigbee2mqtt/bridge/response/permit_join’, payload ‘{data:{time:254,value:true},status:ok,transaction:628ma-1}’ |
Dwa urządzenia są w trybie parowania ale żadnej reakcji w Z2M.