Mam włączniki światła Model Zigbee
TS0601
Producent Zigbee
_TZE204_vevc4c6g
Opis
1 gang smart dimmer
Mogę je włączać i wyłączać w aplikacji Home assistance niestety gdy ktoś włączy światło lub wyłączy na fizycznym włączniku to nie zmienia się stan w aplikacji. Poprawnie się sparowany z Z2M da się w jakiś sposób rozwiązać ten problem?
Za mało konkretów, możemy tylko współczuć…
Tam masz PR wprowadzający obsługę
więc powołując się na niego zgłaszasz issue (po angielsku) tam
Dopiero się uczę Ha co to takiego te całe PR ? dla mnie to wszystko nie jest jasne chce się nauczyć by w przyszłości samemu rozwiązywać problem. Niestety obecnie nie mam takiej wiedzy
zainstalowałem sobie Hacs w Home assitance jest jakaś instrukcja w jaki sposób dodać obsługę tego Ściemniacza. albo go zaktualizować aby działał poprawnie.
HACS jest “sklepem” z komponentami niestandardowymi dla HA.
On nie ma nic wspólnego z Zigbee2MQTT, ani z Zigbee w ogóle (może jakieś specyficzne komponenty mają coś do rzeczy, ale ich nie podlinkowałeś, nie mówiąc nawet o tym, że nawet o niczym takim nie wspomniałeś), więc na razie to wygląda jak rozmowa głuchego ze ślepym .
Jeśli podasz jakiekolwiek konkrety to pogadamy, bo na razie stoimy na niczym.
Jeśli nie wiesz co robić, to wsadź ten włącznik do szuflady albo odpuść jego integrację z HA na jakiś czas (miesiąc? pół roku? rok?) w zależności od tego czy to jest bardzo popularny model czy nie, czas pojawienia się poprawnej obsługi w Z2M może być różny (od zera do nieskończoności).
Aby zaktualizować firmware to musi najpierw istnieć jego aktualizacja, a mówisz o wypuście opartym na chińskiej technologii Tuya, gdzie większość producentów/dystrybutorów/sprzedawców działa w myśl zasady “sprzedać i zapomnieć”.
Jeśli masz firmware pochodzące od jego sprzedawcy/dystrybutora czy producenta (i jest ono DEDYKOWANE do konkretnie tego modelu sprzętu) to można pomyśleć o OTA, masz więc takie?
Jeśli chcesz samodzielnie dodać obsługę to… tam jest dokumentacja
Mam dokładnie taki model jaki wysłałeś na github własnie kupiony na rtrx24.
No i ?
Nic to nie wnosi.
Może taki przykład (wiem, że absurdalny, bo chyba ryby w Odrze już wymarły):
Jeśli chcesz połowić ryby w Odrze koło Kostrzyna to kogo najlepiej spytać?
Odp.: Najlepiej spytać jakiegoś wędkarza, który zwykł łowić ryby w Odrze koło Kostrzyna…
To jest taka przenośnia - po to masz założyć issue (zgłosić problem programistyczny)
właśnie w tym projekcie, z którego korzystasz (link jest wyżej do issues w Z2M)
to tak jakbyś prosił o pomoc tego najbardziej zorientowanego wędkarza
My też łowimy ryby, ale niekoniecznie w Odrze koło Kostrzyna.
Więc dalsze drążenie tematu niewiele da, bo nikt z nas nie ma czasu by pojechać tam i połowić ryby by Ci odpowiedzieć czy akurat biorą i w którym miejscu.
Dlatego dostałeś tylko informacje jaka jest najlepsza przynęta.
ok. Czyli generalnie jak oni wprowadzą poprawki to po aktualizacji Z2M pobierze mi ta poprawkę ? czy musze coś sam ręcznie grzebać?
Tak, tak to właśnie działa - jeśli ktoś wprowadzi obsługę (zazwyczaj robią to zaawansowani użytkownicy którzy zwykle akurat mają taki sam sprzęt w ręce, praktykę co robić, mają dość motywacji i czasu by to zrobić), to ta obsługa pojawi się automatycznie w jakieś aktualizacji.
Dlatego musisz
-
zgłosić issue (by w ogóle zaistniała szansa, że ktoś się tym zajmie, bo są też osoby z ogromną praktyką i doświadczeniem w tej konkretnej dziedzinie) i może akurat taka dobra dusza to zobaczy i się zlituje, a wtedy zada Ci dodatkowe pytania i być może wprowadzi obsługę nawet nie posiadając sprzętu
-
a wtedy pojawi się informacja o wprowadzonej obsłudze w notatkach do wydania - dlatego je trzeba czytać przy każdej aktualizacji (nikt z nas czytających nie sprawdza czy pojawił się jakiś sprzęt który nas nie interesuje, bo i po co?). Generalnie czytanie notatek do wydania przed kliknięciem w Aktualizuj jest bardzo dobrą praktyką, bo zapobiega w 99% przed “obudzeniem się z ręką w nocniku”, gdy coś nie działa po aktualizacji.
-
jeśli się to stanie, to zazwyczaj będziesz musiał usunąć urządzenie ze swojej sieci Zigbee opartej o serwer Z2M i dodać je ponownie
Alternatywnie mógłbyś wgryźć się w temat i samemu sobie dopisać obsługę, ale dla kogoś kto zawodowo nie jest programistą to robota na tygodnie lub nawet miesiące (motywację masz, a to jest zwykle najważniejsze).
To wszystko powyżej zakładało, że jest to problem z prawidłową obsługą przez już istniejący konwerter dla tego sprzętu (obsługa w dev była w połowie 2024, czyli stawiam na to, że w stable gdzieś na jesieni 2024), bądź że chiński producent zmienił konstrukcję (co się zdarza) i handlowo ten sam model jest obecnie inny fizycznie/programowo.
Dziękuję za informacje zgłoszę ten problem.
Daj mi dokończyć pisać. Piszę ekstremalnie wolno, mam uszkodzoną klawiaturę w laptopie…
Dobra by nie zakłócać chronologii dokończę tu:
Istnieje taka możliwość, że
- podczas dodawania sprzętu do sieci Zigbee wystąpiły zakłócenia i nie dodał się on poprawnie, w tym wypadku wystarczy usunąć z sieci i dodać ponownie (czasem warto wzbudzać dodawane akcesorium np. niezbyt często klikając jakimś przyciskiem w trakcie procesu parowania, to metoda głównie na sprzęt bateryjny, ale nie zaszkodzi)
- może w miejscu instalacji masz bardzo niski sygnał sieci lub silne zakłócenia (wtedy warto dodawanie wykonać nie bezpośrednio z koordynatorem tylko wybierając najbliższy router Zigbee do miejsca instalacji)
Ale aby się o tym wszystkim przekonać musisz wykonać jakąś podstawową diagnostykę sieci - warto wyświetlić mapę sieci i ją przeanalizować
Posiadam dwa takie włączniki możliwe aby oba źle się dodały. ale spróbuje jeszcze raz je dodać. Ogólnie to wkleiłem z tego githuba wszystko co na tej stronie było i zapytałem ChatGPT o raportowanie stanu. odpisał ‘’ W przykładowym kodzie widzimy użycie tej funkcji, ale nie zostały jeszcze zdefiniowane konkretne reguły raportowania dla urządzenia TS0601. ‘’
Nie pytaj GPT, bo jeśli nie wiesz o co konkretnie pytać to się dowiesz jakichś bzdur.
I znowu nie dałeś mi dokończyć
TS601 to jest model modułu Zigbee Tuya instalowany w tysiącach modeli różnych urządzeń (pomijam fakt, że wiele z nich jest “klonami” sprzedawanymi pod różnymi markami, ale główny problem polega na tym, że te moduły są instalowane w TOTALNIE inaczej zbudowanych urządzeniach, równie dobrze może to być inteligentna spłuczka klozetowa, a nie przełącznik światła), a nie model jakiegoś konkretnego urządzenia, wydaje Ci się, że to jest model, bo Tuya używa rejestrów Zigbee niezgodnie z ich przeznaczeniem. Dlatego wprowadzenie obsługi sprzętu bazującego na technologii Tuya jest tak przesranym zadaniem dla programistów (bo Tuya leje sikiem prostym na standaryzację).
ALE to nie wszystko
czasem wiedza że coś się identyfikuje jako
jest niewystarczająca, jest wiele przypadków, gdy RÓŻNE konstrukcyjnie urządzenia identyfikują się tak samo, i wtedy trzeba sprawdzać też czy jakieś inne rejestry się zgadzają, bo od fizycznej i programowej konstrukcji danego urządzenia zależy jego prawidłowa obsługa przez jakikolwiek serwer stanowiący bramkę Zigbee (np. Z2M)
ale to są właśnie te szczególiki na których opisanie nie chciałem tracić czasu.
Kolejna kwestia jest taka, że może ten sprzęt jest źle zaprojektowany i nie raportuje stanu (tak sobie gdybam, ale nie będę kupował by się przekonać), albo raportuje go znacznie rzadziej niż się spodziewasz. Oczywiście to może być kwestia niedoróbki w obsłudze, która już została wprowadzona (ale jakoś nikt nie zgłosił issue dotyczącego tego modelu - masz czas poszukaj po bliźniakach
{vendor: 'Larkkey', model: 'ZSTY-SM-1DMZG-EU'},
{vendor: 'Earda', model: 'EDM-1ZAA-EU'},
{vendor: 'Earda', model: 'EDM-1ZAB-EU'},
{vendor: 'Earda', model: 'EDM-1ZBA-EU'},
{vendor: 'Mercator Ikuü', model: 'SSWD01'},
{vendor: 'Moes', model: 'ZS-USD'},
{vendor: 'Moes', model: 'EDM-1ZBB-EU'},
tuya.whitelabel('Mercator Ikuü', 'SSWM-DIMZ', 'Switch Mechanism', ['_TZE200_9cxuhakf']),
tuya.whitelabel('Mercator Ikuü', 'SSWRM-ZB', 'Rotary dimmer mechanism', ['_TZE200_a0syesf5']),
tam w ogóle jest informacja, że to ściemniacz a nie przełącznik.
a teraz reszta konkretów co możesz zrobić samodzielnie
Aktywuj sobie encje diagnostyczne (one są standardowo wyłączone by nie śmiecić swoją historią w bazie, ale jeśli coś działa źle lub częściowo źle, to warto je włączyć).
I przeanalizuj ich wykresy nazbierane przez klika dni.
Gdzie mogę znaleźć opcję włączenia Encji diagnostycznych., Wcześniej zanim postanowiłem wejśc w Ha. Miałem te włączniki przez bramke zigbee moes i raportowały w aplikacji tuya lub Google hom poprawnie.
I to jest ta informacja, która jest ważna w issue.
Niestety nie rozumiesz jak to działa, Google Home nie ma nic do rzeczy (bo ono jest tylko kolejnym klientem chmury Tuya, tak jak natywna aplikacja Tuya), ale informacja, że stany się odświeżają poprawnie w Tuya jest już ważna - możliwe, że konweter pisany oddolnie przez użytkowników ma niedoróbkę - i np. brakuje w nim kodu odpowiedzialnego za odbierania raportowanego stanu.
Oczywiście by to potwierdzić warto odkurzyć bramkę Tuya i przeprowadzić na niej dogłębne testy na świeżo (przy okazji możesz sprawdzić czy Tuya nie dostarcza aktualizacji firmware do tego przełącznika).
Następna kwestia - masz więcej sprzętu w sieci, i masz coś co działa w pełni poprawnie? To jest rozbudowana sieć?
Pomyśl, że piszę 100x wolniej od Ciebie. Uzupełnię wyżej jeśli dasz mi szansę. Mam też dużo więcej do napisania niż się wydaje.
A spędzam dodatkowy czas na pisanie zbędnych pytań, gdzie mogłeś dogłębnie i szczegółowo sam opisać całą sytuację…
a tu się dowiadujemy w połowie wątku, że jesteś pewny, że urządzenia działały dobrze w natywnym ekosystemie, w dodatku, że problem dotyczy więcej niż jednego egzemplarza, więc po prostu siadaj do issue, jakkolwiek parę ruchów diagnostycznych nie zaszkodzi.
Choć bardziej byłaby interesująca informacja, że masz np. nie 2, a 4 i połowa z nich działa dobrze a połowa źle - to by kierowało jednoznacznie na problemy z zasięgiem, lub z koordynatorem w nieodpowiednim miejscu (bez przedłużacza USB, wetkniętego bezpośrednio w malinę itd.)
Na dzisiaj wystarczy teraz zajmij się diagnostyką, może coś z niej wyniknie.