Bramka WIFI (?)

Witam
Może i głupie pytanie, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi:
Czy istnieje coś takiego jak bramka WIFI, na którą można przerzucić część urządzeń z głównego routera? Coś na kształt bramki / koordynatora Zigbee.
Mam już w domu zbyt wiele urządzeń po WIFI i sieć zaczyna wariować.
Chodzi mniej więcej o to, żeby serwer rozgłaszał jakąś niezależną sieć WIFI zarządzaną przez HA, do której przepnę część urządzeń i odciążę router.
Zdaję sobie sprawę, że najlepiej wywalić do kosza przekaźniki WIFI i kupić nowe pod Zigbee… ale może jest jakieś inne rozwiązanie?

Nie ma takich problemów jeśli router jest odpowiedni dla ilości urządzeń w sieci. Dodatkowo dobrze jest routerowi zostawić sam routing, a dla obsługi sieci Wi-Fi użyć AP, polecam dołożyć Ubiquiti Uni-Fi.

Zająć się usuwaniem przyczyn, a nie szukać protez.

Większość urządzeń mam już po AP.
A router… no cóż, firmowy od operatora :confused:

Ile masz tych urządzeń i co to jest?
Używasz sieci na 2.4GHz i 5GHz?
Ile masz AP w domu i jaka powierzchnia?

Generalnie to ciężko zapchać sieć chyba, że wszystko idzie na 2.4GHz

To tak jak u mnie, ale dołożyłem za nim własny.

1 polubienie

Nie wiem czy którekolwiek z urządzeń smart obsługuje 5GHz.

Pije do tego, żeby nie używać 2.4GHz do niczego innego niż IoT :slight_smile:

!secret…

Co to za wynalazek ten router od dostawcy?
Repeater to faktycznie repeater czy router/AP?

To masz kilka opcji:

• Sprawdź ustawienia repeatera - zwykle to jest straszny badziew i rozgłasza tą samą sieć na tym samym kanale
    • możesz z niego zrobić AP?
    • jest lepiej jak to wyłączysz? :slight_smile:
  • Sprawdź czy której urządzenie w sieci nie robi za drugi DHCP
  • Jeśli ten AP to jest router, to zmień ustawienia, tak żeby robił NAT, wtedy router przydzieli tylko jemu IP, a a on będzie urządzeniom przydzielał IP z innej puli, co oszczędzi adresacji z routera.
  • Pogadać z dostawcą czy może Ci np. dać modem lub terminal ONT ( zakładam , że rozmawiamy o światłowodzie) a wtedy używasz własnego routera do routingu i Wifi na parterze, mając pełną kontrolę nad siecią - ja miałem takie jazdy że DHCP rozłączało o różnych porach dnia i każde urządzenie, dali mi terminal i kazali kupić router, więc mam jeden na dole jako router i drugi na piętrze jako AP i działa jak powinno.
1 polubienie

OK weź trochę uporządkuj to co masz i najlepiej odpowiedz mi w punktach to może coś zaradzimy.

1. Jak rozumiem to na parterze masz tylko router a na piętrze tylko AP, żadnych repeaterów i innych pseudopomocnych urządzeń? Jakie masz te AP i router dokładnie modelami?
  2. Na jakich kanałach masz to odpalone?
  3. Jakie parametry od wifi - VHT itp.?
  4. Masz wifi roaming w tych urządzeniach?
1 polubienie

Witam
Przepraszam, że dopiero teraz, ale wydawało mi się, że wcześniej odpisałem.
Dziękuję za pomoc, ale aktualnie zacząłem powoli wywalać urządzenia z WiFI
(te, które się da) i sukcesywnie będę przechodził na ZigBee / MQTT.
Mam nadzieję, że to mi trochę uporządkuje ten bajzel, który sam zrobiłem :wink:

Są takie co obsługują - głównie kamery i multimedia (tv, amplitunery itd.), bo wszystko co bazuje na tanich (Espressif) i jeszcze tańszych (Beken, Bufallo i paru innych producentów w tym budżetowe Realtek’i) MCU z wbudowanym WiFi obsługuje tylko i wyłącznie 2,4GHz.

@Tikos
Nie odpowiedziałeś w sumie na żadne z pytań przedmówców z ostatnich postów.
Rozwiązaniem “na dziś” może być wyłączenie niektórych urządzeń WiFi, natomiast docelowo i tak powinieneś przemyśleć przebudowę sieci oraz wymianę routera dostawcy na coś innego (lub po prostu wstawienie za nim kaskadowo własnego routera, nad którym będziesz miał większą władzę).
Zigbee też nie jest z gumy i w dodatku pracuje w paśmie częściowo zachodzącym na WiFi 2,4GHz (dlatego trzeba i tak ogarnąć jako-taki porządek w eterze).
A to o czym marzyłeś na początku ogarniesz dowolnym sensownym routerem + dodatkowymi AP.

1 polubienie