Dlaczego nie będzie mógł zgasić? Ja mam switche zigbee i mogę gasić światło softwarowo, ale i “pstryczkiem”, także wtedy gdy serwer jest off-line. Oczywiście bardziej zaawansowane automatyzacje wymagające udziału serwera nie zadziałają podczas awarii, ale kluczowe rzeczy (światło) mogą być niezależne.
Nie chodzi o sam koszt komputera, ale też o zasilanie.
No właśnie! Szwagier jedzie teraz na Tuya i wszystko leci przez Chiny, a ja mówię o lokalnym łączeniu w kraju. No dobra, z udziałem CF to mniej lokalne, choć nie wiem w sumie czy oni też nie mają serwerów w “okolicy”. Ale jednak przez Chiny lata i wszyscy zadowoleni, a tutaj alternatywnie (po sieci), ale prawie identycznie jak w Tuya, jest krytykowane jako beznadziejnie zawodne… trochę się dziwię.
Ale faktycznie mocno mnie zniechęciliście. Nie mam doświadczeń w tej materii i muszę ufać tym co zjedli na tym zęby. Skoro ma być z tym więcej kłopotów niż pożytku to odpuszczam.
To był tylko jaskrawy przykład, choć oczywiście wszystko zależy jak to skonfigurujesz, jeśli ma oświetlenie Ikea, to i owszem piloty można pobindować z żarówkami, jeśli moduły ze sterowaniem lokalnym, to też zadziałają dzięki sterowaniu lokalnemu, ale jeśli cokolwiek się będzie opierało o twój zdalny serwer to zawodność rozwiązania jest sumą zawodności wszystkich łącz po drodze.
Zrobisz jak uważasz za stosowne, przecież nie mogę nikomu nic zabraniać, wskazuję tylko potencjalnie słabe punkty.
Powtórzę się i będę jak katarynka - no bez jaj… gość się decyduje na rozwiązania smart, które wymagają zasilania ich elektroniki sterującej i przez to wprowadzają i tak dodatkowe zużycie energii, a się zastanawia nad komputerem który pobiera mniej energii niż nowoczesny router z WiFi…
O czym tu mowa, w tej chwili mój mini PC z Intel N95 (TDP na poziomie 15 Watt) pobiera 6W przy normalnym użytkowaniu HAOS. Zaś z włączonym dodatkiem w postaci Frigate dla 4 kamer to jest 9W. I jest to dość standardowy wynik dla podobnych konstrukcji z Intel serii Alder Lake. Nawet przy dwóch kartach sieciowych i wentylatorku.
To tak w kwestii poboru energii przez jednostkę centralną - NabuCasa reklamuje swój wypust HA Green
Energy consumption
Idle: ~1.7 W at 12 V
Load: ~3 W at 12 V
Ja bym tego nie kupował, bo widzę wąskie gardła tej konstrukcji w innych miejscach, ale jak ktoś ma korbę na zużycie energii to trudno o mniej (przeciętne bramki jednozadaniowych systemów IoT tyle pobierają lub nawet więcej).