wiem że jest tutaj więcej programistów którzy mogą pomóc
udało mi się dawno temu ogarnąć listę komunikatów, ostrzeżeń itd zgodnie z instrukcjami które tutaj mamy - działa OK:
jednak aktualnie mocno przerabiam wizualizację pod button-card i chciałbym aby własnie w niej wyświetlała się lista…
jednak kwestia ogarnięcia aby wszystkie opcje z input_select wyświetlały się jedna pod drugą już nie jest taka prosta - a przynajmniej mi się tak wydaje, wyświetla mi się jako lista jedno za drugim:
Ja mam przerobiony cały interfejs HA pod button-card ale akurat do tematu wyglądu list poszedłem trochę inaczej. Posłużyłem się stylem karty aby upodobnić ja do wyglądu reszty wykonanej za pomocą button-card.
Wygląda to tak:
Nie ma problemu.
Tyle tylko, że obecnie wygląda to u mnie już trochę inaczej. Zdjęcie które pokazałem wcześniej było zrobione już jakiś czas temu, pochodziło ze zrzutów ekranu z telefonu. Obecnie wygląda to tak:
widać że trochę Ci to zajeło skopiował bym od Ciebie super informację o aktualnych wersjach, jednak potrzebuję danych…
skąd ściągasz encje - bo wyglądają jak template z czegoś ściągnięte z góry dzięki !!
Zamiast pisać nieaktualne napisałbyś, że to np. pochodzi z integracji z Supervisorem, co to za zakichany zwyczaj pytać, a potem nie podawać samodzielnie znalezionego rozwiązania…
Post poszedł w zupełnie inną stronę więc i tak by nikt tutaj nie szukał tego czego potrzebuje… nie rozumiem oburzenia.
PS następnym razem usune zapytanie i problem z głowy…
Wyobraź sobie hipotetyczną sytuację - wpada tu Czytelnik, (niekoniecznie po to by zadać pytanie - fora są również, a właściwie przede wszystkim po to by je czytać) i czyta ten cały temat, bo tytuł wydał mu się interesujący, ale jednak zdecydował, że nie będzie wdrażać żadnego z pomysłów oprócz tego, który zaintrygował Ciebie 3 posty wyżej i czyta pytanie po czym to:
czy teraz już rozumiesz?
Ile czasu więcej (a może mniej?) by zajęło napisanie gdzie znalazłeś te encje zamiast pisać, że nieaktualne?
Jednak źle zadałem pytanie… binary_sesor.updater pochodzi z tej integracji (która “fabrycznie” jest włączona, więc każdy to ma, o ile sobie nie wyłączy)
ale pozostałe są z integracji z Supervisorem… więc najpierw trzeba je aktywować w integracji, bo z powietrza się nie biorą (po premierze, gdy były domyślnie włączone ktoś jednak pomyślał i obecnie ta integracja ma domyślnie wyłączone sensory).
PS wyszukiwarka encji jest w samym dashboardzie Lovelace wystarczy mając fokus na jakimś neutralnym elemencie wcisnąć “e” z klawiatury.
wczoraj trochę powalczyłem ze swoim pierwonym planem - ponieważ button-custom jednak ma większe możliwości konfiguracji i parametryzacji i udało mi się uzyskać efekt jak poniżej:
przełamanie lini jest przez wciśnięcie znaku łamania lini - czyli \r
no tylko że wszystkie atrybuty wyświetlały się domyślnie z przecinkiem…,
jakiś pomysł aby przecinek nie był wyświetlany lub aby go usuwać ?
var czas = new Date();
function addZero(i) {
if (i < 10) {i = "0" + i}
return i;
}
var h = addZero(czas.getHours());
var m = addZero(czas.getMinutes());
var czas_formatowany = h + ":" + m + " - "
msg.wiadomosc =
{
"tresc" : czas_formatowany + msg.wiadomosc.tresc +"\r",
}
msg.payload =
{
"data":
{
"message": msg.wiadomosc.tresc,
}
}
return msg;
EDIT: udało mi się przerobić w NR składnię i \r dodaję na początku przez co uzyskuje oczekiwany efekt:
przełamanie lini przez polecenie - white-space: pre-line - jednak widać że robi sporo miejsca z góry i z dołu (ten typ tak ma) może ktoś wie jak to wywaliść? odrazu mówię nie działa padding z minusową wartością
wygląda ładnie jednak czas który poświęciłem na button-custom powoduje że zostaje przy tym moja lista informacji trochę rośnie i może być tego za dużo z taką ilością danych.
jeżeli ktoś chce to prezentuję moje rozwiązanie:
To rozwiązanie (z użyciem button-card) ma dodatkową zaletę, że można zrezygnować z przycisku czyszczenia list. Tworząc trzech różnych pomocników, każdy do czyszczenia innej listy i podpinając ich uruchomienie pod np. hold_action przycisku określonej listy czyścimy tylko wybraną listę. Oczywiście trzeba także odpowiednio zmodyfikować flow w node-red.