C.A.F.E. to wizualny edytor przepływów, który wprowadza możliwości w stylu Node-RED do Home Assistant bez użycia zewnętrznego silnika. Transpiruje on diagramy wizualne do w 100% zgodnej, natywnej logiki Home Assistant, przechowywanej bezpośrednio w systemie głównym.
Projekt jest wciąż w fazie beta. Chociaż został zaprojektowany tak, aby nie uszkodzić automatyzacji, wymagane jest utworzenie kopii zapasowej automatyzacji przed ich edycją w C.A.F.E.!
Github: C.A.F.E
Miałem wspominać na forum o tym rozwiązaniu, ale brakuje czasu na testy. Ciekawi mnie jednak jak będzie zachowywał się ten komponent wobec obecnych zmian wokół całej funkcjonalności automatyzacji w HA. @artpc - daj znać jeśli odkryjesz jakieś problemy w tym kontekście.
Projekt się rozwija wiec jestem przekonany że błędy będą na bieżąco poprawiane. Jak znajdę chwilę to zaimportuje (*.json, *.yaml) jakąś bardziej skomplikowaną automatyzację i dam znać.
Wszystkie automatyzacje które posiadam wklejone do cafe w trybie *.yaml działają bez problemu, nie są to jakieś skomplikowane automatyzacje. Samo tworzenie automatyzacji też działa bez problemu, natomiast jeżeli w kodzie wklejonej automatyzacji są jakieś pola typu null lub niedostępne encje program generuje błędy typu "Graph must have at least one trigger node"
Czy dostępny jest gdzieś jakiś manual do tej integracji? W jaki sposób np. zmienić tło pulpitu z białego na czarny? Oryginalna biel jest nieznośnie męcząca..
Zastosuj standardowe metody na odświeżenie interfejsu i/lub czyszczenie cache.
Mam C.a.f.e. zainstalowane wprawdzie na tylko jednej instalacji, ale widzę, że podąża za globalnymi ustawieniami użytkownika - to ta sama instalacja, ba - nawet ten sam użytkownik, ale dostęp przez różne adresy do tego samego HA (więc korzysta z globalnych ustawień HA przechowywanych w ciastkach).
Trochę pobawiłem się tą integracją. Wrażenia raczej znacząco poniżej oczekiwań..
Import YAML przechodzi dość gładko
Import JSON to zupełna porażka. Przechodzą tylko najprostsze flowy, ale te bardziej skomplikowane robią zwis integracji.
UI jest nieco infantylny, brak możliwości jego customizacji.
Jedyny sens używania tej integracji upatruję w możliwości wizualizacji automatyzacji utworzonych w natywnym edytorze HA. W tym zakresie C.A.F.E. może być dobrym jego uzupełnieniem, ale sam w sobie nie wnosi jakiejś zauważalnej dla mnie wartości dodanej.
Skoro jest to już wersja beta, to nie spodziewam się jakichś rewolucyjnych zmian w wersji ostatecznej.
Nie próbuję nawet porównywać tej integracji z Node-RED’em, bo to dzień do nocy. Ale twórcom integracji CAFE życzę jak najlepiej i pozostaję z nią w trybie życzliwego obserwatora..
Nikt chyba nie porównuję go do nodered jako coś co może go zastąpić, c. a. F. e sam w sobie niczego nie przetwarza, korzysta z silnika automatyzacji HA więc porównanie dotyczy tylko wizualizacji i niczego więcej. Jakbyśmy chcieli porównania to trzeba to zrobić dla automatyzacji HA i NR. Na rozwój trzeba będzie poczekać. NR w swoich początkach też nie był gwiazdą.
Abstrahując od mocy obliczeniowej, która dla CAFE = 0, przyjrzałem się jedynie wygodzie obsługi i …celowości użycia. Interfejs dziecinny, zakres zastosowań bardzo ograniczony, żadnej wartości dodanej. W obecnej postaci nie widzę najmniejszej korzyści z używania tej integracji. Może kiedyś wersja np. 5.0 urośnie na tyle, że bedzie bardziej godna uwagi.