Witam, wiem że temat stary (Błąd Call-service API error - #14 przez Robert_Król), ale spotkało mnie coś dziwnego, 3 spośród moich żarówek Yeelight nagle odmówiły współpracy. Musiałem dodać je ponownie i zaczął się foch. Oto on:
Call-service error. Error when calling async_set_default for bulb Yeelight Color4 0x155fb1dc at 192.168.1.45: {‘code’: -5006, ‘message’: ‘illegal request’}
wszystko działa różnica jest taka
Żarówka po zmianach
Żarówka bez zmian
Efekt
O dziwo w funkcji off nie ma problemów, no i zastanawia mnie dlaczego przy edycji nazwy w drugim przypadku identyfikator encji nie uległ zmianie (ręcznie tego nie zmieniałem), zmieniałem tylko nazwę.
PS
Wszystko działa tylko komunikaty są jakie są.
PS2
W ramach eksperymentu zmieniłem nazwę na oryginalną i komunikat o błędzie nadal jest. Więc zmiana nazwy identyfikatora Encji nic nie wnosi, a oprócz tego nic się nie zmieniło w nodach. Ponadto w NodeRed Żarówka 03, są te same wpisy co w powyższych i tu komunikatu nie ma.
Jeżeli masz na myśli aplikację na smartfonie to tak i nie “odpinałem” żadnej od dawna, jedynie w intergacji HA. Te których nie usunąłem z integracji i ponownie nie dodałem działają bez problemu. Te usunięte też działają tylko w NH pojawiły się dziwaczne komunikaty.
Ok, robiłem to ale tak chaotycznie więc powtórzyłem procedurę a wyglądała ona tak;
1- wyłączyłem zasilanie żarówki do momenty przejścia w tryb offline w aplikacji telefonu
2- zrestartowałem NodeRed, co “wyczyściło” komunikaty
3-włączyłem zasilanie żarówki, oraz odczekałem aż przejdzie w stan online
4-zacząłem sterować nią ponownie z “klikacza”
5-efektem jest … brak efektu zmian?? tzn. wszystko działa, ale dziwaczne komunikaty nadal są. i to o dziwo tylko w tych samych żarówkach