Camera.record . Usługa nagrywania obrazu z kamery restartuje HA

Od 2 lat mam automatykę która zapisuje wideo po wykryciu ruchu, od 3 dni usługa camera.record restartuje HA.

...
action:
  - service: camera.record
    data:
      filename: /media/kamera/pir_zew.mp4
      duration: 10
    target:
      entity_id: camera.parking
mode: single

Po około 10 sekund od aktywacji funkcji następuje restart HA
W miejscu docelowym zapisu pliku przed restartem pojawia się

Próbowałem przez Narzędzia Deweloperskie > Usługi taki sam skutek.
Kamera działa bardzo dobrze
service: camera.snapshot - działa dobrze

W logach brak jakikolwiek informacji na temat “zapisu”
VM (procesor, pamięć) OK
Supervisor 2022.10.0
Operating System 9.0
Jak naprawić?

Czy robiłeś jakieś update’y oprogramowania w tym okresie czasu?
Czy jest wolne miejsce na dysku na nagranie z kamery?

Robiłem aktualizacje, ponieważ dwie integracje tego wymagały i właśnie teraz robię do 2022.10.
Pamięć 61.4 %.
/
2022.10 nie naprawiło problemu

Każda nowa wersja z końcówką 20xx.0 niesie ze sobą ryzyko problemów, osobiście odradzam używanie takiej wersji, to proszenie się o kłopoty.

Wygląda na to, że zostało naprawione :grinning:

Terminal
ScreenShot_20221005223705

Po restarcie HA
ScreenShot_20221005224755

Do testów kilkanaście wywołani zrobiłem działa poprawnie :grinning:

Co do ha su repair
Kilka razy uratowała HA , jak miałem problem z aktualizacji, supervisor

Nie znalazłem informacji co dokładnie to polecenie “naprawia” ale działa :grinning:
Jakby ktoś wiedział coś na temat repair to poproszę o informacje.

/
Niestety problem nie został rozwiązany :zipper_mouth_face:
Dziś wykasowałem bazę danych, zwiększyłem w VM przydział RAM, dodałem kamerę przez Generic Camera , twardy reset.
Teraz nawet repair nie naprawiło zapisu.

Na razie sobie odpuszczę, zorganizuje inną kamerę, może jakaś aktualizacja .
/
Ostatni zapis nie można obejrzeć w HA a uruchomienie nagrania za pomocą VCL wskazuje, że coś nie tak jest zapisem:
Plik ma
ScreenShot_20221006183440

Jest zapisane ustalone 10 sekund ale po tym czasie obraz się “zatrzymuje” do końca nagrania które wynosi ponad 8 godzin


Na innym odtwarzaczu plików wideo, filmik 10 sekundowy jest odtwarzany w jednej sekundzie :hushed:
/
Podłączyłem inną kamerę, ten sam czas zapisu ale tylko 300KB a na poprzedniej było 4591KB

ScreenShot_20221007175511
Na tej kamerze (ezvis cv246) zapis jest poprawny na problemowej (ezvis C3N) dalej doprowadza do restartu HA.

~ $ ha su repair --help

There are cases where the Docker file system running on your Home Assistant
system, encounters issue or corruptions. Running this command,
the Home Assistant Supervisor will try to resolve these.

Usage:
  ha supervisor repair [flags]

Aliases:
  repair, rep, fix

Examples:

  ha supervisor repair

Flags:
  -h, --help   help for repair

Global Flags:
      --api-token string   Home Assistant Supervisor API token
      --config string      Optional config file (default is $HOME/.homeassistant.yaml)
      --endpoint string    Endpoint for Home Assistant Supervisor (default is 'supervisor')
      --log-level string   Log level (defaults to Warn)
      --no-progress        Disable the progress spinner
      --raw-json           Output raw JSON from the API
1 Like

Już zwątpiłem, że będzie działać jak dawniej.
Podaje się.