Cześć, Jestem Jacek, jestem tu nowy i z góry przepraszam , że po raz kolejny wracam do tematu kolorowania kart w zależności od stanu encji, ale siedzę już nad tym tydzień i mnie czarna rozpacz pochłania
Do rzeczy:
Jest sobie klawisz sterujący bramą przesuwną - działa
Jest w tej bramie czujnik otwarcia na osobnej encji - działa
Potrzebuję tylko by klawisz sterujący otwieraniem zmienił kolor w zależności od stanu tej drugiej encji.
Obejrzałem filmik Artura, przeczytałem wszystkie wskazówki, nagooglałem się i:
W tym kodzie style działają, gdy wyrzucę ifa i po prostu wstawię green to się ładnie zazieleni, ale if za cholerę nic nie chce działać.
Co robię źle???
… błagam
Panowie! Bestia poskromiona Siedziałem do 4 w nocy aż się uporałem , a dzisiaj musiałem odpocząć bo mam dosyć Yamla
Serdecznie dzięki za dobre chęci i pomoc, niestety wszystkie wasze podpowiedzi się nie sprawdziły, ale
Artur, fajne animacje, na pewno to będzie dobry punkt wyjściowy do dalszych upiększań. Dzięki
Maurycy, jak już mój kod zadziałał to działał tak samo z ha-card jak i :host ale dzięki
MariuszT, twój też nie zadziałał, ale nie siedziałem już nad tym bo moje zadziałało, tak czy siak, dzięki!
a działający kod to:
type: custom:button-card
entity: switch.gar_gate_gate_remote
name: Brama przesuwna
icon: mdi:gate
card_mod:
style: |
ha-card {
background-color: {{ 'red' if is_state('binary_sensor.gar_gate_gate_endstop', 'on') else 'green' }};
}
Nie pytajcie mnie dlaczego tak, jest to zlepek wielu wskazówek z Internetów, trochę dziwnie napisany ten warunek if , ale ważne że działa :slight_smile:
Pozdrawiam!!!