Certyfikowany licznik energii

Dzień dobry,
Szukam 3-fazowego, dwukierunkowego licznika energii, który integrowałby się z home assistant. Ważne aby w tym przypadku licznik był certyfikowany. Od jakiegoś czasu mój operator energii (Energa) zlicza mi podwójnie prąd (!). Fakt tego, że nie ma przebić ani niczego ‘po mojej stronie’ został potwierdzony przez 2 różnych elektryków. Z tego względu muszę mieć podkładkę na spory.

Myślałem o Shelly Pro 3EM ale nie mogę doszukać się certyfikacji, z kolei certyfikowane liczniki nie integrują się z HA.

Czy możecie coś polecić?

Było już sporo takich wątków. Ja od siebie mogę polecić SDM630 ma certyfikat MID i super się komunikuje po Modbus

Dzięki! Zapomniałem jednak nadmienić, że plusem byłaby łatwa konfiguracja. Jak rozumiem modbus nie spełnia tego warunku?

Dla jednego spełnia, dla innego nie.
Te które mają “łatwe” opcje integracji zazwyczaj nie mają żadnych certyfikatów (formalnie nie są licznikami).

U mnie świetnie działał ORNO OR-WE-516. Teraz mam inwerter z własnym licznikiem, ale Orno było fajne, bo pokazywało na każdej fazie oddzielne zużycie. Konfiguracja HA do wygooglania.

Będąc Enea - odpowiedziałbym, że pomiary z takiego licznika nie mogą być podstawą do reklamacji, bo dostęp do niego nie jest zabezpieczony i można manipulować jego podłączeniem. Posiadanie certyfikatu nic tu nie zmienia.

Od siebie - nie bez powodu ich własny licznik zaplombowany aby nieuprawnienie w nim nie manipulować.
Jak sobie obrażasz ten dodatkowy licznik zainstalować?

Ja podłączyłem go za pomocą płytki ESP32 co zajęło mi jakieś 20 minut więc nie jest to jakaś kosmiczna technologia. Esphome ma praktycznie gotową konfigurację pod ten licznik

Bez obrazy, ale czy jesteś pewien, że źle ci liczą? Może kup schelly 3EM i porównaj dzień po dniu zużycie prądu ze wskazaniami licznika, jak znacząco odbiegają, to złóż reklamacje, niech sprawdzą licznik, albo niech założą ci urządzenie pomiarowe na linii do twojego domu na “twój koszt” , bo o to cię zapytają - jest taka możliwość. Masz prawo wymagać sprawdzenia i potwierdzenia prawidłowości wskazań licznika, nie udowadniaj im że źle liczą, tylko zareklamuj im błędne wskazania i niech udowodnią że dobrze liczą.
Najlepiej, jak by ci się udało dotrzeć do fachowców od nich i porozmawiać jaki jest problem i jakie są możliwości, bo w infolinii, to pracują ludzie z łapanki i oni będą cię zbywać żeby zamknąć temat.
Dodam, że koszt założenia urządzenia pomiarowego to chyba około 170zł, kedyś to przerabiałem, tyle że u mnie był problem ze zbyt wysokim napięcie nad ranem.

1 Like

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Są bardzo pomocne
Odniosę się do kilku rzeczy:
Chciałem coś ‘plug and play’ bo mam już złe doświadczenia z esp. Robiłem własny czujnik obecności i przy instalacji esphome, proces instalacji się zaciął przy jednym z kroków. Próbowałem wielokrotnie. Nie chciałbym tego znów powtarzać. Nie mam aż tyle czasu wolnego.

Jeśli chodzi o certyfikację lub jej brak to sprzedający podaje następującą informację:

UWAGA przy konfiguracji licznika - po wybraniu i ZATWIERDZENIU w menu licznika rodzaju czujnika CT - NIE MOŻNA TEGO ZMIENIĆ!!! (warunek certyfikacji MID)

Ale skoro to nie ma znaczenia to pójdę w kierunku Shelly 3em.

Mam natomiast zwykłe Shelly EM z dwoma sondami i sprawdzałem bezpieczniki jeden po drugim. Każdy pomiar po 24h. Sumarycznie wyszła znów połowa zużycia podawanego przez Energę.

W takim razie mój plan to reklamacja.

Jeszcze raz dzięki wszystkim

Napisz proszę za jakiś czas co udało się wskórać w temacie, jestem dobrej myśli co do rozwiązania problemu.