Zacznij od tego i wklej cały kod, a nie kawałek
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum
edit post factum = po napisaniu tego wykładu niżej…
zajrzałem w starszy wątek - no krew w piach, naprawdę masz gdzieś nasz prywatny czas liczony w godzinach, bo to nie jest 5 minut wysmarować takiego posta jak ten… (ostatnia edycja to 2 godziny od momentu publikacji 1 wersji)
Mam nadzieję że tu jednak jakiś feedback z twojej strony będzie na zakończenie tematu…
Ponadto nie musisz zamalowywać tego co zamalowałeś na obrazkach - te dane nie są wrażliwe, to losowo generowane hasła.
A jeśli chcesz je (czy cokolwiek innego) ukrywać to przewal je do secrets.yaml
(tego należącego do ESPHome) na tej samej zasadzie co masz podstawową konfigurację WiFi (tego pliku nie musisz szukać - na górze GUI IDE nad kafelkami urządzeń znajdziesz “SECRETS”) .
Chyba dałem za mało wędek… i ryba nie jest złapana.
Może to nieoczywiste, ale przykładowy projekt akurat zawierał rozwiązanie z pulldownem i wykrywanie jedynek.
ALE
- Ty masz zewnętrzny pullup - rozwiązanie lepsze (od wbudowanego pullupu), bo bardziej elastyczne w konfiguracji (można dobrać wartość rezystancji w zależności od potrzeb) oraz lepiej sobie radzące z długimi przewodami, to nie uruchamiaj wewnętrznego (który de facto rezystorem nawet nie jest)
mode:
input: true
pullup: true <- to wywalamy w całości, bo jest rezystor
# więc nie trzeba zmuszać MCU by użył własny obwód zamiast rezystora
- za to raczej by się przydało odwrócenie, bo wykrywamy zera, a nie jedynki
mode:
input: true
inverted: true
Co to znaczy?
bo z obrazków pokazanych w tym samym poście niżej widać, że to nie jest prawda - coś-tam jednak działa (choć może nie tak jakbyś chciał)
jakieś logi są?
czy sprawdziłeś, że układ reaguje na zwieranie tych kabelków bez żadnego ciepłomierza?
Poza powyższym kilka spostrzeżeń nieco spoza tematu
Nadal nie mam schematu modułu wyjściowego tego ciepłomierza (nie miałem czasu przekopać całej dokumentacji producenta, Ty to używasz to chociaż masz motywację - jeśli masz to daj, albo chociaż zrób doskonałe zdjęcia makro po jego zdemontowaniu z każdej strony PCB
(tylko jeśli poprawki w konfiguracji nie wystarczą, a test układu ze zwieraniem kabelków bez ciepłomierza będzie pomyślny i mimo to nie będzie działania w postaci zliczania impulsów z ciepłomierza).
Próbowałeś zwierać wejście w tym module Zamela? (może to moduł wyjściowy jest sfajczony, a nie Zamel?).