Witam wszystkich.
Mam cieplomierz , z którego wychodzą dwa kabelki. Do tej pory miałem go podłączonego do Zamel LIW-01, od jakiegoś czasu przestało mi działać, coś się zepsuło. Pytanie do Was: czy można zrobić taki licznik na Wemos D1 mini z ESPHome?
Jak mozna cos takiego zrobic na wemosie d1 mini to prosze o jakis opis
Pozdrawiam
Można, analogicznie do tego
tu pełniejsza dokumentacja
To ma podłączyć te dwa kabelki pod GPIO i GND
ciepłomierz przelicza jeden impuls to 1 kWh
jaki kod do tego zastosować
Mam tak podlaczone do LIW-01 a jak te kabelki podlaczyc pod wemosa d1mini
Tak, jak napisałeś jeśli nie są długie (i włączyć w konfiguracji pullup wbudowany w MCU), a jeśli długie to zamiast wbudowanego pullupu fizyczny rezystor podciągający (pullup) powiedzmy 10k do 3.3V.
to jest zastanawiające, że moduł się zepsuł, jak długie są te kabelki?
(i czemu to nie skrętka)
Kabelki maja jakies 150cm
A czemu sa tak skrecone niewiem dawno juz to podlaczalem moj blad .
Modu nie dziala po restarcie chwile dziala po chwili jakies 10min swaitelko tak jak by slalbo i traci polaczenie prad mierze multimetrem incaly czas jest 12.03 volta
EDIT:
A jak włączyć w konfiguracji pullup wbudowany w MCU
To zależy jakiego oprogramowania chcesz użyć. Jeśli w ESPHome to sprawdźmy razem… najlepiej w oficjalnej dokumentacji:
Pytałem czemu przewód nie jest typu “skrętka”, ale przy 1.5m to nie ma istotnego znaczenia.
czyli zakładam, że skończył mu się zasilacz.
I jeszcze jedno - mierzysz napięcie skoro wynik jest w Woltach.
Skoro aż 12V to widocznie ten moduł ma inaczej rozwiązany układ wejściowy (tj. nie jest to bezpośrednie połączenie z pinem GPIO).
A obojetnie jak podlaczyc przewody oznaczone com ,+, do wemosa d1 mini
Nie wspomniałeś ani słowem o ciepłomierzu do tej pory, poza faktem, że masz.
Bez jego dokumentacji tak sobie tylko strzelamy, na podstawie tego, że był tam już jakiś moduł Zamela - wrzuciłeś tylko jego fotkę, a nie licznika właściwego.
Na logikę zgodnie z polaryzacją, ale czy 3.3V będzie wystarczające nie mam bladego pojęcia (zakładałem, że wiesz z grubsza co robisz).
3 lata temu kupiłem pompę ciepła. Do niej podłączyłem ciepłomierz Kamstrup 601. Po jakimś czasie chciałem mieć odczyt przez internet, to dokupiłem licznik impulsów Zamel LIW-01. Wszystko mam podłączone do HA. Teraz Zamel się zepsuł, to pomyślałem, że można taki licznik impulsów zrobić na Wemos, a ja się na tym nie znam, to wolę się dopytać.
Zdjecia cieplomierza i opis modulu impulsow
Wstaw całą dokumentację skoro ją posiadasz (pdf spakuj zipem i jako załącznik do posta) lub linka do niej jeśli nie wymaga logowania.
edit
Dobra sam sobie wygrzebię co potrzeba…
producent: Kamstrup
seria: Mulitcal 601
model: 67C-0-00-2-B-1-236
C=
Pt500 2-wire (T1-T2-T3)
0=
bez RTC
00=
bez modułu danych
2=
zasilanie bateryjne, D-cell
B=
Pt500 sensor set Pocket sensor set w/3.0 m cable
1=
Flow sensor/pick-up unit Supplied w/1 pcs. ULTRAFLOW
2=
Heat meter with MID marking
36= kod kraju
no dobra rozkodowanie modelu nic mi nie dało
dokupowałeś do niego moduł wyjściowy 67-08?
edit2
no ja ślepy jestem…
podstawowe informacje o tranzystorze transoptora są: max 30V i 10mA
więc zalecam na początek sprzętowy pullup w postaci rezystora 1k do 3.3V
(na pullupie wbudowanym w ESP będzie prawdopodobnie zbyt niski prąd by to działało)
dobór rezystora 1k nie jest krytyczny ALE rezystancja w żadnym wyadku nie powinna być niższa niż 330R.
Kabel wchodzący do złącza oznaczony + podłączam do Wemosa pod pin 3,3V przez rezystor 1kΩ, a kabel podłączony do złącza oznaczony COM podłączam do Wemosa np. pod pin D2.
NIE
“+” (kolektor fototranzystora) podłączasz do GPIO wejściowego (które jest też połączone z rezystorem, a ten od drugiej strony do 3.3V)
a “COM” (emiter fototranzystora) do GND MCU
tu wykrywamy pojawienie się “zera” w logice dodatniej
Można też inaczej, ale też nie tak jak napisałeś - wyobraź sobie schemat (możliwa jest konfiguracja z pulldown), wtedy też oczywiście konfiguracja musi być inna - tu wykrywamy pojawienie się “jedynki” w logice dodatniej
Dla tych co nie mogą sobie wyobrazić…
- UWAGA wyciągnąłem z biblioteki pierwszy lepszy element który może udawać MCU ESP, ale GPIO2 nie jest dobrym pomysłem!!!
- transoptor jest elementem modułu danych ciepłomierza (na schemacie BPC-817MC, w rzeczywistości pewnie jest jakiś podobny lub wręcz odpowiednik, moduł ma dwa wyjścia więc pewnie zastosowano tańsze wykonanie podwójne - 2 transoptory w 1 obudowie)
lektura obowiązkowa
Dziękuje za okazaną pomoc i cenne wskazówki. Obecnie brakuje mi czasu na podjęcie działań, jednak zamierzam powrócić do tematu jutro. Pozdrawiam.
Producent niestety nie udostępnia schematu wyjścia impulsowego (mimo szczerych chęci nie znalazłem) i teoretycznie może tam być obwód zabezpieczający (dodatkowe rezystory), ale póki nie sprawdzisz czy to działa, to się nie dowiesz.
Tak podlaczylem wemosa
Niebieski + ,wemos D5
Brazowy com.,wemos GND
Tak ma wygladac kod w ESPhome
Przy tych ustawieniach nic nie dziala
Witam
Można jeszcze coś zrobić z moimi ustawieniami lub z połączeniem, żeby zadziałało?
Zacznij od tego i wklej cały kod, a nie kawałek
Jak prawidłowo zamieszczać YAML, inny kod lub logi w postach na forum
edit post factum = po napisaniu tego wykładu niżej…
zajrzałem w starszy wątek - no krew w piach, naprawdę masz gdzieś nasz prywatny czas liczony w godzinach, bo to nie jest 5 minut wysmarować takiego posta jak ten… (ostatnia edycja to 2 godziny od momentu publikacji 1 wersji)
Mam nadzieję że tu jednak jakiś feedback z twojej strony będzie na zakończenie tematu…
Ponadto nie musisz zamalowywać tego co zamalowałeś na obrazkach - te dane nie są wrażliwe, to losowo generowane hasła.
A jeśli chcesz je (czy cokolwiek innego) ukrywać to przewal je do secrets.yaml
(tego należącego do ESPHome) na tej samej zasadzie co masz podstawową konfigurację WiFi (tego pliku nie musisz szukać - na górze GUI IDE nad kafelkami urządzeń znajdziesz “SECRETS”) .
Chyba dałem za mało wędek… i ryba nie jest złapana.
Może to nieoczywiste, ale przykładowy projekt akurat zawierał rozwiązanie z pulldownem i wykrywanie jedynek.
ALE
- Ty masz zewnętrzny pullup - rozwiązanie lepsze (od wbudowanego pullupu), bo bardziej elastyczne w konfiguracji (można dobrać wartość rezystancji w zależności od potrzeb) oraz lepiej sobie radzące z długimi przewodami, to nie uruchamiaj wewnętrznego (który de facto rezystorem nawet nie jest)
mode:
input: true
pullup: true <- to wywalamy w całości, bo jest rezystor
# więc nie trzeba zmuszać MCU by użył własny obwód zamiast rezystora
- za to raczej by się przydało odwrócenie, bo wykrywamy zera, a nie jedynki
mode:
input: true
inverted: true
Co to znaczy?
bo z obrazków pokazanych w tym samym poście niżej widać, że to nie jest prawda - coś-tam jednak działa (choć może nie tak jakbyś chciał)
jakieś logi są?
czy sprawdziłeś, że układ reaguje na zwieranie tych kabelków bez żadnego ciepłomierza?
Poza powyższym kilka spostrzeżeń nieco spoza tematu
Nadal nie mam schematu modułu wyjściowego tego ciepłomierza (nie miałem czasu przekopać całej dokumentacji producenta, Ty to używasz to chociaż masz motywację - jeśli masz to daj, albo chociaż zrób doskonałe zdjęcia makro po jego zdemontowaniu z każdej strony PCB
(tylko jeśli poprawki w konfiguracji nie wystarczą, a test układu ze zwieraniem kabelków bez ciepłomierza będzie pomyślny i mimo to nie będzie działania w postaci zliczania impulsów z ciepłomierza).
Próbowałeś zwierać wejście w tym module Zamela? (może to moduł wyjściowy jest sfajczony, a nie Zamel?).
Witam
Zamel napewno nie dzila bo on traci polaczenie z internetem a po jakims casie przestaje swiecic zielo a dioda po restarcie zasilania jest to samo ,sparawdzalem na kilku zasilaczach .
Dzisij rizebralem cieplomierz i na tym module iniema zadnego schematu
A co do reszty jak to zrobic w ESPhome to sobie odpuszcze bo to co wy piszecie do mnie to ja nie.am zielonego pojecie oco chodzi Myslalem ze to bedzie bardziej proste .
Dlatego dziekuje wam za poswieczony czas bo wiem jak ceny jest wolny czs bo sam mam go malo .
Szybciej bedzie jak kupie noy licznik impulsow zemel
Tu chodzi o zdjęcia elektroniki a nie schemat, bo go nikt nie umieszcza na płytce PCB. Już widać, że jest bateria, której stam trzeba zweryfikować.
Nie bardzo widać to ogniwo, ale albo (najprawdopodobniej) jest to ogniwo litowe, które teoretycznie powinno wytrzymać nie więcej niż jakieś 10lat od wyprodukowania (zależy czy pobór energii przez zasilany moduł jest dostatecznie mały w stosunku do samorozładowania), albo akumulator.
Zdjęcie odwrotnej strony płytki by się przydało (właściwie jest kluczowe), miałem nadzieję, że gdzieś wygrzebałeś schemat tego modułu u producenta (choćby sam faktyczny schemat jego wyjścia, bo tylko to nas interesuje, uwierz mi naprawdę nie mam dość czasu by szukać za innych).
Wiedząc dokładnie jaki jest obwód wyjściowy mógłbym zasugerować ulepszenie konstrukcji DIY.
W ogóle tu się rodzi pytanie czy zmieniłeś YAML tak jak sugerowałem i doprowadziłeś ESP do zliczania impulsów (ręcznie robionych zwarć na wejściu naszego licznika DIY)?
Bo konstrukcję masz w wersji pullup, a YAMLa pokazałeś dla wersji pulldown.
Co do Zamela to sam chciałem zaproponować to na wstępie (kupno nowego), ale z założenia nie chcę demotywować ludzi do tworzenia DIY, bo nawet nieudane projekty mają walor edukacyjny.
Starego Zamela można rozebrać, to zobaczysz jak ma rozwiązany obwód wejściowy.