Skutkiem tego błędu jest powolna degradacja sprawności działania HA. Bowiem od pojawienia się tego komunikatu cały HA stopniowo ale wyraźnie spowalnia swoją pracę (np. powstają opóźnienia w działaniu urządzeń lub wyzwalaniu akcji z ich udziałem). Dopiero twardy restart serwera przywraca system do życia, ale tylko do czasu …kolejnego takiego komunikatu, co zwykle następuje w czasie od kilku godzin do ok. 2 dni.
Konfiguracja dodatku Samba Share jest następująca:
Nie jestem linuksowcem i zupełnie nie mam pojęcia, co ten komunikat oznacza i jak mam naprawić/usunąć przyczynę, która go wywołuje. Domyślam się jedynie, że wiąże się on z dostępem do dysku lub do jakiegoś jego zasobu.
W sekcji HA Ustawienia => System => Naprawy nic nie ma. Same zasoby sprzętowe również nie wyglądają na problematyczne.
Ale nadal nie wiem jak go usunąć. Dalego proszę Was jako Konsylium Wybitnych Znawców, o poradę i wskazówki dalszego działania prowadzącego do eliminacji tego błędu.
Błąd wskazuje na Sambę, ale może warto zrobić najprostszy test - wyłączyć ten Dodatek na stałe lub wręcz odinstalować - chyba 2 dni wytrzymasz bez niego.
Tak w ogóle to HAOS raczej sam z siebie nie powinien podmontowywać obcych zasobów…
Jesteś pewien, że wykorzystujesz tylko standardowy Dodatek samba?
Tak w ogóle to taki scenariusz świetnie pasuje do braku zasobów, najczęściej spowodowanego wyciekiem pamięci w jakimś komponencie lub dodatku.
Więc samba teoretycznie może być ofiarą, a nie sprawcą…
Pisałeś, że OK, ale chciałbym zobaczyć wykresy, w szczególności interesujące jest użycie RAMu, swapa, procka i miejsce na dysku, a najlepiej full zestaw powiedzmy z okresu tygodnia (czy tam 5 dni - tak jak masz recorder ustawiony).
Coś w tym guście, ale nie długoterminowo (skoro instalacja się sypie w kilka dni) - de facto to do podstawowej analizy wystarczają wartości procentowe
Źródło błędu namierzone. Błąd był spowodowany niepoprawnym usunięciem integracji Synology DSM, która pozostawiła jakieś śmieci w rejestrach. Powtórna instalacja i uważna deinstalacja tej integracji skutecznie rozwiązały problem.