Co zamiast Conbee II (2025/2026)

Mam obecnie podłączonych 51 urządzeń po zigbee. Korzystałem od początku z Conbee II i nie miałem ogólnych problemów z tym koordynatorem. Z uwagi, że w mieszkaniu mam więcej endpointów (włączniki świateł, silniki rolet, termostaty itp) niż routerów (a i tak te endpointy wolały się łączyć z koordynatorem niż routerami - smart gniazdka) to sieć czasem lagowała (wolne odpowiadanie na włączenie) lub nie które urządzenia potrafiły czasem na chwilę wypadać (być niedostępne przez jakiś czas).
Wyczytałem, że moje problemy mogą wynikać z niedomagania koordynatora - za dużo bezpośrednich połączeń.
Zakupiłem sonoff MAX. Ma dwie antenki, dużo urządzeń może obsłużyć, jest nowy itp. Jednak po mogracji na niego mam więcej problemów niż miałem. Urządzenia które są dalej, a nawet te dość blisko mają duże opóźnienia, mimo że są widoczne to potrafią nie odpowiadać na zadanie, stają się nie dostępne - no ogólnie porażka. Wychodzi na to, że jest słabszy w zasięgu niż conbee, bardziej wrażliwy na zakłócenia oraz może nie “lubić” się z niektórymi urządzeniami. No albo ja coś źle zrobiłem tylko nie wiem co. Próbowałem problematyczne urządzenia na nowo parować ale nic to nie daje.

Jakie inne mocne urządzenie możecie polecić typu plug&play? Zastanawiam się nad Conbe III (jest mocniejszy podobno od conbee II i obsługuje do 200 urządzeń) ale nie chcę po raz kolejny wtopić i mieć spokój na trochę czasu z wymianą kordynatora.

Ale w ogóle wiesz po co jest ta druga antenka?
Jedna jest dla Zigbee (czy tam Thread), a druga to WiFi, które jest zdecydowanie odradzane jako sposób podłączenia koordynatora.
Sonoff po prostu użył rozwiązania zbliżone do najlepszych konkurencyjnych rozwiązań.
Więc podłącz go używając USB lub przewodowego Ethernetu.

EFR32MG24 jest jednym z najmocniejszych SoC dedykowanych Zigbee i pokrewnym technologiom na rynku, więc nie licz na cud, konkurencja używa te same flaki.
Zamiast szukać innego sprzętu wybierz właściwe miejsce instalacji, antenę Zigbee ustaw pionowo (tą od WiFi możesz nawet odłączyć, oczywiście o ile nie używasz trybu WiFi, a nie powinieneś go używać…). Zawsze z nowościami są jakieś problemy, daj mu czas na wyjście z chotrób wieku niemowlęcego.
Niestety najbardziej znane repozytorium firmware dla dongli na chipsetach Silicon Labs nie uwzględnia nadal tego modelu.

I proszę - w przyszłości nie wybieraj na pałę działu, gdzie umieszczasz swój wątek, z HA to naprawdę nie ma wiele wspólnego.

Sorki za przypisanie do złego działu.

Co do EFR32MG24 to jest coś takiego?:

a alternatywa dla mnie bo widzę że często też się pojawia w tematach HA i Z2M - SONOFF Dongle USB Zigbee plus 3.0 SMA CC2652P ?

Moim zdaniem te konstrukcje nie różnią się drastycznie.

Mam od miesiąca sonoff MAX i nie chcę wracać do rozwiązań opartych na USB.
Raz, że połączenie przez POE eliminuje dodatkowy zasilacz , dwa sieć stabilna, trzy zajefajny interfejs z dużą ilością pomocnych narzędzi. Skaner kanałów 2,4Ghz gdzie można zobaczyć czy masz prawidłowo odseparowane wifi od zigbee. Polecam

1 polubienie