Co zamiast Garbage Collection

Od wersji 2025.6.3 przestała działać integracja z GC. Szkoda, bo się człowiek przyzwyczaił :slight_smile: Co używacie do obsługi śmieci zamiast GC?

Może Waste Collection Schedule?

Wygląda to nie źle.
A może komuś udało się przywrócić te wyłączone encję od GC po aktualizacji?

Na githubie garbage collection jest rozwiązanie problemu w zakładce issue. Trzeba jeden wpis przez file editor zmienić. U mnie działa 2025.7. Ja też próbowałem Waste collection ale poległem przy tworzeniu kalendarza i później był problem z prawidłowym wyświetlaniem daty odbioru.

Piszesz o zmianach w tych 2 plikach?

Tak dokładnie. Po zmianie w tych dwóch plikach i restarcie wszystko wróciło do stanu z przed aktualizacją

1 polubienie

Albo się mylę albo garbage collect dawno wyleciało z ha, bo sam autor zrobił instrukcje jak to można zrobić na podstawie kalendarza w HA i działa dokładnie tak samo bez żadnych skomplikowanych konfiguracji, chyba rok temu to zrobiłem i działa bez zarzutu, a przynajmniej mam ostatnia wersję ha z lipca i podaje kiedy wywóz jest.

Masz rację. Jak wchodzisz w listę integracji, to GC nie ma. Natomiast są wpisy w urządzeniach, pomocnikach i autmatyzacjach wskazujące na integrację GC :slight_smile: Nie pamiętam już jak to konfigurowałem, ale działało do wersji 2025.5.3.

Potwierdzam, działa :slight_smile:

Hmm, świetnie, ale jakoś nikt z Was nie pomyślał o wstawieniu linka do tego konkretnego issue…

Używałem długo GC, kiedy przestało działać nie doszukałem się rozwiązania, więc poszedłem inną drogą:

• kalendarz z harmonograme wywozu
  • dedykowane sensory obliczające na podstawie kalandarza nadchodzące terminy
  • wizualizacja sensora w postaci jakiegoś tam obrazka (zmienia kolory adekwatnie do zbliżającego się terminu)

- sensor:
      - name: termin_wywozu_bio
        state: >
          {% set t = now() %}
          {% set midnight = today_at() %}
          {% set event = state_attr('calendar.bio', 'start_time') | as_datetime | as_local %}
          {% set delta = event - midnight %}
          {% if delta.days == 0 %}
            Dziś
          {% elif delta.days == 1 %}
            Jutro
          {% else %}
            {{ delta.days }}
          {% endif %}

- sensor:
      - name: dni_do_wywozu_bio
        state: >
          {% set t = now() %}
          {% set midnight = today_at() %}
          {% set event = state_attr('calendar.bio', 'start_time') | as_datetime | as_local %}
          {% set delta = event - midnight %}
          {% if delta.days == 0 %}
            0
          {% elif delta.days == 1 %}
            1
          {% else %}
            2
          {% endif %}

type: grid
cards:
  - type: custom:card-templater
    card: