Co zamiast M5Atom echo

Witam wszystkich forumowiczów.
Od jakiegoś czasu dołączyłem do swojego smart dom sterowanie głosowe. W HA zintegrowalem dwie sztuki M5Atom echo ale przyznam, że spodziewałem sie czegoś lepszego. Moduły źle odczytują głos, słabo reagują na wakeup words a głośnik to juz totalna porażka. Szukam jakieś alternatywy, coś wiekszego, głośniejszego z lepszym mikrofonem. Telefon z androidem działa dużo lepiej z assist ale nie da się telefonu wybudzić głosowo. Jest co prawda możliwość korzystania z asystenta google ale nie wszystkie encje da się uruchamiać przez google (np. skrypty) a sam glośnik googla nie obsluguje języka polskiego podobnie jak te od amazona czy xiaomi. Jest coś takiego jak archos hello czyli głośnik z androidem ale szukam czegoś co będzie rozmawiać bezpośrednio z HA. Może ktoś coś podpowie w tym temacie ?

Zobacz sobie na mój projekt: ESP32 smart głośnik v1.5

Akutalnie wymieniłem płytkę na inną i działa elegancko

Dzięki za odpowiedź. Co do ESP32-S3-BOX to przypuszczam ,że jest to jednak rozwinięcie M5Atom i jakość będzie równie słaba. Szukam, czegoś gotowego. Nie mam obecnie czasu, żeby tworzyć coś własnymi rękami ale przyznaję, że smart głośnik to bardzo fajny projekt.
Czy ktoś z was miał może styczność z projektem “Onju Voice”, jest to płytka PCB dedykowana do głośnika Googla oparta oczywiście na esp32. Jeżeli ktoś coś wie na ten temat będę wdzięczny za wszelkie info.
pozdrawiam

Hmm jest tu jakaś niekonsekwencja, najpierw piszesz że generalnie to syf, po czym wspominasz już nie rozwijany (czyli można by rzec upadły) projekt bazujący na tym samym syfie? Nie kumam tej logiki.

Jest ten sam mikrofon i glośnik w google nest co w m5atom ? Nie chodzi o to, że jest to oparte na esp32 i musi być “syf” wielkość głośnika ilość mikrofonów, jakość.

Poczytaj sam, porównaj z ESP32-S3-BOX a szybko się przekonasz, że oba rozwiązania opierają sie na tym samym układzie ESP32-S3 a już z góry założyłeś: “ESP32-S3-BOX to przypuszczam ,że jest to jednak rozwinięcie M5Atom i jakość będzie równie słaba”

Da się, poczytaj na stronie https://www.home-assistant.io/ .

Ok.
Temat do zamknięcia.