Conbee II nowy firmware

Pojawił się nowy firmware do conbee II z ciekawymi funkcjami. Jednak próba aktualizacji z interfejsu deconz kończy się tym, że moje HA całkowicie odpada od sieci i się zawiesza. Jedyne co pomaga to zabicie maszyny VM i uruchomienie jej ponownie. Niestety w logach zero jakichkolwiek informacji. Ma ktoś podobny objaw?
Oczywiście HA postawiony na Proxmox. Może jak ktoś ma natywnie to nie ma bólu?

@artur jak masz jakiś “komp” z windowsem to zaktualizuj przez aplikację na win. Pójdzie bez problemu.

No właśnie już o tym myślałem ale jak mam uruchomić windowsy do czegoś innego niż iRacing to aż mi się ciężko na sercu robi :smiley: Do tego nie daje mi spokoju fakt, że to nie działa, a ja nie wiem dlaczego :smiley:
Ale pewnie tak zrobię jak mówisz.

Osobiście ostatniej aktualizacji nie mogłem zrobić przez HA, po podpięciu do lapka poszło bez problemu.

to pewnie jak znajdę chwilę to tak zrobię. Dzięki

Zrobie jutro na vm qnap i dam znać.

1 Like

Nie mogę zrobić upgrade mam najnowszą wersję

Spoko zrobiłem właśnie na laptopie. Poszło bez problemów.

Która wersje wgrałeś ?

Dziwne, tą wersję mam już od lipca

ale teraz masz jakąś nowszą?

Nie aktualizowałem i mam tą co wkleiłeś.

ja dawno nie zaglądałem więc…

Jak dodałeś pierwszy wpis w tym temacie sprawdziłem u siebie i nie miałem informacji o nowym oprogramowaniu.

Słuchajcie głupie pytanie, gdzie to sprawdzić i jak zainstalować?
Jak wejdę w Gateway to mi się nic nie wyświetla

Wchodzisz do “Deconz” następnie wybierasz “Phoscon” i po zalogowaniu w zakładce “Gateway” masz planszę taką jaką wkleił @artur

Musiałem przeinstalować, teraz już widzę. Mam jeszcze jedno pytanie, dodałem czujnik ruch, bardzo szybko go wykryła. Ale nie mogę go w HA znaleźć.

Czujniki ruchu dodane przez deconz HA zapisuje jako:

binary_sensor.presence_XX - gdzie XX to kolejny numer nadany przy parowaniu przez deconz

W HA znajdziesz w/w encję w “Narzędziach deweloperskich”.

No to mam problem, bo mi się nie wyświetla w encjach (czujnik xiaomi z natężeniem światła