Conbee iii + qnap ts-253a-8g + ha

Cześć Wszystkim
Mam postawionego Home Assistanta na Qnap… do całości chciałem używać także urządzeń zigbee stad zakup CONBEE III, myślałem, że uda mi się poradzić z instalacja tego, ale niestety poległem, jest ktoś może kto mógłby mi pomóc i jak krowie na rowie, wyjaśnić krok po kroku co muszę zrobić na Qnapie w dokerze a co w HA… pozdrawiam

Z głowy nie podam recepty jak to wszystko ustawić, więc powiem hasłowo.
Na Qnap jest problem z USB, nie wszystkie sterowniki są w jądrze włączone.
Z poziomu linuxa qnap należy znaleźć dongla i włączyć dla niego sterownik.
Dobrze jest zapamiętać jak to się robi, bo każdej aktualizacji nasa trzeba to ponownie robić.
Jest apka serwera USB - wtedy z2m można tak skonfigurować aby łączył się z donglem po IP.
Jest to rozwiązanie trochę na około, ale odpada problem konfiguracji dockera.
Gdy będę w domu wieczorem , zobaczę czy na moim Qnapie jeszcze coś zostało, to dopiszę.
Poradnik jak to zrobić:

1 polubienie

HEJ, zmierzyłem się z tym (włoskim) poradnikiem pierwsze co to QNAPCLUB już nie działa wiec poszukałem czegoś innego (powiedzmy że się zainstalowało), później musiałem zainstalować MQTT i tez jakieś błędy wyszły… coraz mniej siły mam na to :frowning: może chciałoby się komuś wspomóc online “udostępnił” bym ekran i może wtedy udałoby ruszyć ten system ?

QNAPCLUB nie działa od 2023 dodaj to repozytorium i będzie śmigać: https://www.myqnap.org/repo.xml

Thx, włąsnie o tym mowiłem “poszukałem czegoś innego” na MYQNAP znalzłem coś takiego

ale potem w instruckji jest żeby zainstalować MQTT i włąsnie tutakj mam jakies dziwne rzeczy bo mimo tego że robiłem wystzko jak w instruckji to itak nie chce sie uruchomić…

Dobrze wiedzieć aby nie używać (jakiś) “instrukcji”, bo widać powodują “dziwne rzeczy” i “jakieś błędy”.

ja mam qnap i normalnie działa dongiel po usb, z tym że ja mam ha na vm postawionego

Mam rozumieć że VM to Virtualization Station?
Bo jak tak to ja mam dokłądnie tak samo wiec jak możesz to poradź coś…

–A może ktoś z Was jest z Wrocławia i zechce podjechać do mnie ???
stawiam WHISKY :wink:

Chodzi o rodzaj instalacji HA, VM to maszyna wirtualna (w podtekście czytaj: HAOS-ova zainstalowany w Virtualization Station, a jeśli @mrlordziemniak ma coś innego na myśli, to niech to objaśni).

W ogóle to ustalcie między sobą jakie macie modele i wersje qnapowego systemu (nie używam, to nie znam szczegółów, ale sami dobrze wiecie, że są różne).

ja mam to w sekcji urządzenia, poprostu wpiałem dongla do usb w qnap i pojawił się tutaj

TS-453Be
Obecna wersja oprogramowania systemowego: QTS 5.2.3.3006

Udało mi się podpiąć CONBEE w VS w HA nawet automatycznie go odnalazł i zainstalował ZHA… już chciałem wam naspiać że pokonałem strzygę ale z odtrąbieniem sukcesu czekałem do soboty bo miałem robić testy i podpiąć pare urzadzeń zigbee, w tym celu odłączyłem prąd (bo to były przekazniki na szyne DIN w rozdzielni) po właczeniu zasilania… conbee nie został odnaleziony przez QNAPa … macie jekieś sugestie ?

image

u mnie jest to samo, w VM trzeba go ponjownie ręcznie dodac i działa

Tak to jest taka uroda Qnap. Dlatego zrezygnowałem z takiej instalacji.
Gdy trochę poczytasz… to można to załatwić jakimiś skryptami. Jednak po aktualizacji QTS trzeba to robić od początku. Tak samo odłączenie/właczenie wykłada wykrywanie.
Ze wzgledów bezpieczeństwa Qnap utrudnia używanie USB.