Conbee iii + qnap ts-253a-8g + ha

Cześć Wszystkim
Mam postawionego Home Assistanta na Qnap… do całości chciałem używać także urządzeń zigbee stad zakup CONBEE III, myślałem, że uda mi się poradzić z instalacja tego, ale niestety poległem, jest ktoś może kto mógłby mi pomóc i jak krowie na rowie, wyjaśnić krok po kroku co muszę zrobić na Qnapie w dokerze a co w HA… pozdrawiam

Z głowy nie podam recepty jak to wszystko ustawić, więc powiem hasłowo.
Na Qnap jest problem z USB, nie wszystkie sterowniki są w jądrze włączone.
Z poziomu linuxa qnap należy znaleźć dongla i włączyć dla niego sterownik.
Dobrze jest zapamiętać jak to się robi, bo każdej aktualizacji nasa trzeba to ponownie robić.
Jest apka serwera USB - wtedy z2m można tak skonfigurować aby łączył się z donglem po IP.
Jest to rozwiązanie trochę na około, ale odpada problem konfiguracji dockera.
Gdy będę w domu wieczorem , zobaczę czy na moim Qnapie jeszcze coś zostało, to dopiszę.
Poradnik jak to zrobić:

1 Like

HEJ, zmierzyłem się z tym (włoskim) poradnikiem pierwsze co to QNAPCLUB już nie działa wiec poszukałem czegoś innego (powiedzmy że się zainstalowało), później musiałem zainstalować MQTT i tez jakieś błędy wyszły… coraz mniej siły mam na to :frowning: może chciałoby się komuś wspomóc online “udostępnił” bym ekran i może wtedy udałoby ruszyć ten system ?

QNAPCLUB nie działa od 2023 dodaj to repozytorium i będzie śmigać: https://www.myqnap.org/repo.xml