HA ruszył pierwszy i pracował sobie z kilkoma automatyzacjami a potem dodałem nodeRED-a i nodeRED Dashboard. Coś tam zacząłem dłubać w nodeRED i działało ale po jakimś upgrade HA, komponent noideRED się zbuntował i wywala wyżej pokazany błąd (wydaje mi się że aktualna wersja HA i stara nodeRED się nie lubią).
Więc próbowałem zrobić upgrade niodeRED-a ale nie chciał się uaktualnić więc spróbowałem go wywalić ale to też nie działa a w logu pokazuje ten błąd:
A, co do konsoli to ona udostępnia CLI i nie widzę jak CLI daje posługiwać się standardowymi poleceniami linux-a. A sam CLI nie daje się zakończyć, czyli nie wiem jak dostać się do konsoli systemu na którym stoi HA.
Chyba nie do końca się rozumiemy, Dokładnie tak wywołuje się konsolę maszyny w Proxmox-ie ale na tej konsolo HA uruchamia “nakładkę” CLI. Czyli nie jest to konsola systemu operacyjnego z wszystkimi jej możliwościami (np. kluczowymi poleceniami które pozwalają dowiedzieć się czegoś o zasobach, dysku, itp.) tylko CLI czyli taka “konsola” administracyjna HA. I nie potrafię się dostać do konsoli systemu operacyjnego bo nie potrafię zamknąć tej aplikacji. Gdzieś tam czytałem że banalne polecenie “exit” albo Ctrl-d zamykają CLI ale to nie działa.
Nie bierzesz pod uwagę tego, że HAOS to linux buildroot i nie wszystkie programy, które istnieją w desktopowych linuxach w nim istnieją. (jeśli będziesz się ograniczał do poleceń czysto systemowych to w większości są)
Standardowo jesteś tam (tj. w CLI) zalogowany do HA, ale aby przejśc do hosta wywołaj polecenie login, user root bez hasła, ewentualnie bez usera ani hasła
(oczywiście ta metoda może nie być dziś aktualna, bo ostatnio korzystałem z CLI gdzieś w okolicach HAOS 10)
Jeśli uruchomisz sobie dostęp administracyjny ssh (choćby używając dodatku wskazanego wyżej lub zrobisz to ręcznie zgodnie z dokumentacją systemu), to też się dostaniesz do hosta.
Oczywiście nie doczytałem a to co napisałem opieram na próbach wywołania standardowych poleceń linuxowych, takich jak np.: “ls -al”, “uname” i co szczególnie dla mnie ważne “df”. Żadne nie są akceptowane przez to CLI a z podanej listy poleceń nie potrafię rozpoznać która ewentualnie pozwoli na ich wykonanie. Nawet nie umiem wykonać tego loginu o którym piszesz bo CLI tego nie akceptuje.
Ale doczytam, dzięki.