Mam klika urzadzen w ktorych mam wybor czasu letniego / zimowego (“select:”)
aby dopasowac zuzycie energii wg. taryfy, ktore zmieniaja sie wraz ze zmiana czasu.
Chcialbym codziennie powiedzmy o godzinie 5 rano aby automatycznie byl wybierany czas letni / zimowy.
Moglby to byc jakis algorytm ktory oblicza badz pobierac z internetu jaki jest aktualny czas - zimowy czy letni.
Nic nie znalazlem w necie na ten temat.
Spotkal sie ktos z tym albo ma jakis pomysl jak to zrobic ?
Zastanów się po co to robić codziennie ? czas się zmienia 2 razy w roku w ostatnią niedzielę marca (z zimowego na letni) oraz w ostatnią niedzielę października (z letniego na zimowy).
Patrz wyżej co tu chcesz obliczać ?
Jak koniecznie chcesz … to utwórz sobie pomocnika “jaki czas” i automatyzację, która sie uruchomi 2 razy w roku i ustawi jaki jest aktualny czas zimowy czy letni na kolejne pół roku.
Jeśli to urządzenia ESPHome (tak się domyślam po tagu w temacie), to nic nie trezba wymyślać na nowo, wystarczy zajrzeć w dokumentację i tam sprawdzić:
Nie chodzi mi o pobieranie czasu z internetu, z tym nie mam problemu, aktualizuje sie na biezaco.
Potrzebuje
binary_sensor:
…
id: czas_letni
jezeli dzis jest czas letni to sensor ma wartosc true, jesli zimowy to false.
mam kilkanascie urzadzen, 7 inwerterow, 2 ladowarki samochodowe, kilka boilerow i wczoraj zapomnialem przestawic we wszystkich czasu na zimowy, zorientowalem sie dzis.
Niby niewielka strata bo pobralo 24kwh w ciagu taryfy dziennej zamiast nocnej ale to zawsze strata ktora mozna wyeliminowac kilkoma linijkami kodu.
I tak zamiast wszystko przestawiac co pol roku wolalbym zeby codziennie w nocy sprawdzac badz wyliczac jaki jest czas : zimowy czy letni. To rozwiazuje problem.
@angler Cezary.K jak przy pomocy time sprawdzic czy 27.10.2025 o godzinie 5:00 jest czas zimowy czy letni ? Bo tego nie widze w opisie i przykladach
w 25 czas zimowy zaczyna sie 26 pazdziernika
w 26 czas zimowy zaczyna sie 25 pazdziernika
w 27 czas zimowy zaczyna sie 31 pazdziernika
jak to obliczyc lub pobrac ?
Jeśli nie potrzebujesz tego wewnątrz esp to możesz zrobić w HA 2 automatyzacje które przestawia ten binary sensor 2 razy w roku jak to już zostało powiedziane. Stany sensorów z HA można odczytywać w esphome więc to taka metoda pośrednia (ale przynajmniej prosta).
Należy oczywiście sprawdzać najpierw też .is_valid() bo jeśli nie jest, to nie wiemy czy zimowy czy letni, więc nie można podejmować działań warunkowanych czasem.
Ja bym sprawdzał o 3:01 rano (jeśli ma być test codziennie) oraz (patrz 1.) po każdym bootowaniu ESP.
Czas w PL jest ustanawiany rozporządzeniem prezesa rady ministrów, takie rozporządzenie powinno być wydawane z minimum półrocznym wyprzedzeniem przed zmianą czasu, którą reguluje (lub jej brakiem, bo i do tego się przymierzano), ale poprzedniemu premierowi się nie udało wydać z dostatecznym wyprzedzeniem (więc dobrze, że nie wprowadzało ono rewolucyjnych zmian).
Ze względów powyżej (ad.3) należy czasami zrekompilować firmware, gdyby jednak wprowadzono jakieś zmiany do reguły zmian czasu.