Witam . Może ktoś podpowiedzieć jak czasowo wyłączyć bez jego usuwania urządzenie w Zigbee2MQTT , aby nie było ono cały czas skanowane i nie wyświetlało czerwonych komunikatów w Zigbee2MQTT . Kiedyś widziałem taki artykuł, lecz teraz nie mogę się tego doszukać .
To już próbowałem, ale jak zaznaczam “Disabled”, to on za parę sekund sam się odznacza .
Ale to musisz zrobić gdy urządzenie jest dostępne (dopiero gdy jest wyłączone, możesz fizycznie odciąć je od zasilania), jeśli już go nie masz to usuń na stałe (albo po prostu ignoruj błędy).
Tak robię to na wyłączonych urządzeniach które są widoczne w dodatku Zigbee2MQTT . Nie chcę ich usuwać bo są to urządzenia okresowe, które są wykorzystywane sezonowo (oświetlenie choinki, ozdoby świąteczne, ogrzewanie basenu itp ) Nie chciałbym ich usuwać . A z zostawieniem tak jak jest, to też problemy - Non stop czerwone komunikaty o niedostępności i skanowanie mapy które trwa wieki bo ciągle wali komunikaty o niedostępności kolejnych urządzeń . Widziałem kiedyś taki opis po Angielski jak takie urządzenie zawiesić czasowo , ale nie mogę się tego doszukać .
W sumie nie ma znaczenia czy sprzęt jest online czy offline (dawno tego nie robiłem, to nie pamiętałem).
Ale nie przypuszczałem, że muszę pokazać wszystkie kroki
wynik
oczywiście jeśli jest więcej sprzętu do wyłączenia, to restart Z2M można zrobić raz po konfiguracji ostatniego
Rozumiesz, że nie można zaznaczyć tego “Disabled” . W żadnym urządzeniu . Czy jest online, czy oflinee . To znaczy można zaznaczyć ale zaznaczenie znika po dwóch sekundach . Napisałem ci to już po twojej pierwszej odpowiedzi . Nie wiem czy jest coś skopane, czy co ale nie można .
A u mnie działa, więc raczej “coś skopane” masz. Zacznij od wyczyszczenia pamięci podręcznej przeglądarki (cache).
Zaraz popróbuję na innej przeglądarce, bo na Operze nie można . Na innej przeglądarce też nie można . tu video
Bądź szybszy, ale to najwyraźniej przeglądarka coś paprze, bo zaznaczenie znika jeśli odświeżysz stronę…
Może masz za dużo tych urządzeń, które walą błędami i GUI nie wyrabia.
Zrestartuj Z2M, włącz wyższy poziom logowania, daj logi (jako tekst, może coś będzie widać), wideo nie było potrzebne - umiemy sobie wyobrazić co to znaczy “zaznaczenie znika” (jeśli tylko podkreślisz, że TO jest twoim problemem, a nie co innego).
Próbowałeś być szybszy i się zmieścić w tych 2 sekundach z kliknięciem w Submit?
(narysowanie tego obrazka-tutoriala było naprawdę upierdliwe, więc też szanuj nasz czas).
Umiesz uruchomić sobie GUI Z2M poza interfejsem HA?
(standardowo na porcie 8099, ale domyślnie w Dodatku to jest wyłączone)
To w ogóle jest Dodatek?
Skorzystaj z tego i daj nam podsumowanie instalacji podstawy-forum
Że potraficie sobie to wyobrazić, że zaznaczenie znika to ja wiem . Ale niektórzy czasami myślą że muszą mi pokazać wszystkie kroki bo ja nie wiem jak to zrobić i może myślą że nie robię tego jak opisali . Dlatego właśnie to video by widzieli co robię i że znika . Ale zrobiłem jak pisałeś - zrobiłem to znacznie szybciej . Tzn. zaznaczenie, zjazd w dół i submit . Nie za każdym razem się udaje bo trzeba szybko zaznaczyć , przekręcić kółkiem myszy i jeszcze zjechać wskaznikiem w dół i kliknąć submit . Ale się udało wyłączyć urządzenia . Ale to wszystko trochę chore że trzeba tak kombinować . Dziękuję za pomoc .
Skąd mamy wiedzieć co robisz, skoro nie opisujesz tego szczegółowo, szklane kule nie są tak szybkie, żebyśmy mieli podgląd “live”.
Na moją pomoc więcej nie licz.
W zasadzie to nie wiem na co się obraziłeś . Podziękowałem ci za pomoc i napisałem dlaczego zamieściłem video . Ale jak to mówią - twój rozum, twoja wola .
Nie no fajnie, że podziękowałeś, ale tego wymaga podstawowa kultura.
A zagotowałeś mnie tym, że nie robisz tego co piszemy
Co wygenerowało parę zbędnych postów i zabrało mi dodatkowo z pół godziny życia (patrząc po godzinach postów to godzinę…).
I jeszcze masz pretensje, że zrobiłem tutorial, który zajął mi z godzinę wcześniej… choć jak twierdzisz wiedziałeś jak to zrobić, to jakoś bez efektu…
Tylko że ja zrozumiałem to bądż “szybszy” jako że mam to szybciej kliknąć i zatwierdzić . Tak zrobiłem i zadziałało . Rozumiem że te pół godziny z życia co straciłeś to było to przez wyczekiwanie na moją odpowiedz, aby mi tylko pomóc . Nie robiłeś nic tylko czekałeś na mnie . Jeżeli tak to bardzo przepraszam za te stracone 30 minut . I masz rację, już mi nie pomagaj, bo szkoda życia na mnie . Pozdrawiam . Ja też w tym czasie nie siedziałem wyczekując na odpowiedz, tylko instalowałem nowego HA na VM , aby sprawdzić , czy tam też będą problemy .