Założenie: w przypadku braku zasilania na danym obwodzie przez 10s włącza się syrena w domu i dostaje powiadomienie na telefon, jak powróci zasilanie to również aby było powiadomienie
Ważne aby działało to bez dostępu do internetu, che to połączyć z HA i syreną którą planuje kupić
Wskazane aby działało na ZigBee chyba że cena za wysoka. podłączyć chcę to do listwy 230V, nie w rozdzielnicy. HA będzie na proxmox i UPS
Pewna myśl, pomysł. Trochę dookoła, ale ma chyba sens. Sprawdzać dostępność urządzeń podłączonych do tej samej fazy. Typu żarówki, wtyczki. Jedna może wypaść w razie awarii, braku sieci zigbee itp. Wszystkie tylko jak zniknie faza zasilająca.
Odradzam ten produkt, chyba ze to wada mojego zakupionego, w stanie spoczynku pojawiają się dziwne klikania w głośniku (Irytujące).
Jak napisał @gregusz możesz do tego użyć platformy ping
Czyli wszystkie urządzenia, które pośredniczą w transmisji między HA a Twoim telefonem (HA/ Proxmox, switch, acces point, router, modem dostawcy) też muszą być “na UPSie”.
@macek u mnie akurat modem, router, NAS zasilane są przez upsa dającego minimum godzinę zasilania. Jak ktoś myśli o takim rozwiązaniu rozsądnie i z głową, to chyba innej opcji nie bierze pod uwagę. Tak mi się wydaje. @artpc fajna ta lodówka tyle danych ona daje?
Te kilka urządzeń będzie stanowiło i tak niewielki % dopuszczalnego obciążenia nawet dla tanich konstrukcji UPS, więc czas pracy może być wystarczająco długi - u mnie w zdecydowanej większości przypadków czas podtrzymania wystarcza w zupełności na przetrwanie większości typowych awarii zasilania (jedynie długie zaniki spowodowane przez huragany, były nie do przejścia).
UPS nie musi być jakimś super-wypasem, byleby się jakkolwiek integrował, ważne jedynie by dbać o akumulator tj. wymieniać go systematycznie co parę lat, co ile to już zależy od konkretnych warunków, producenci zalecają wymianę co 3 lata dla AGM’ów i podobnych kwasówek, (u mnie pociągnął prawie 5 lat, a z tego 2 czy 3 sprzęt był prowizorycznie w kotłowni, gdzie być nie powinien ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę otoczenia, przy czym wymieniłem go gdy stan był już naprawdę krytyczny), jakkolwiek można i warto od czasu do czasu wykonać test.
Mam CyberPower UT1500. W aplikacji pokazuje mi godzinę podtrzymania, ale to chyba informacja programowa. Patrzac na specyfikacje produktu na stronie producenta: UT1500E-FR - Systemy zasilania rezerwowego UPS | CyberPower to przy 60W powinien wytrzymać 90 minut. A u mnie sprzęt podłączony łącznie pobiera ok. 55W, ale to razem z energią dla samego UPSa, bo gniazdko pomiarowe jest przed.
No niestety mam biedny stary model APC i jedynie podpinając USB pod Windows (może dałoby się to ogarnąć z integracji NUT, ale nie ukrywam - jak jestem na miejscu to nie mam zwykle na to czasu, a grzebiąc zdalnie jednak wołałbym się nie odciąć od HA gdybym coś spartolił, a nie mam drugiego takiego samego UPSa żeby sobie pokombinować gdy akurat mam czas).
Natomiast w kwestii zasadniczej to model o obciążalności 700VA = 390W z aku 12V coś koło 7Ah (czyli taki malutki biurowy UPSik)
i tak się to kształtuje (podpięty w tej chwili HA na NUCu jako HAOS-generic, “główny” router WiFi, (drugi) router dedykowany do obsługi modemu (ze względu na dość unikalne funkcje sterowania/kontroli SMS’ami - to dla mnie instalacja zdalna zupełnie poza możliwością dojazdu w razie problemów) i wpięty w niego modem LTE, oraz centralka Z-wave (Vera Edge) i mostek Hue v1).
natomiast długoterminowe statystyki (mam ich trochę więcej, ale to jest najciekawsze, bo widać ile razy pracował UPS, przy czym większość wykresu na akumulatorze w stanie agonalnym, pod koniec są dłuższe wyłączenia ze względu na kolejny etap remontu, przy okazji - po wymianie akumulatora pod koniec grudnia 2022 jeszcze sobie nie popracował ani razu więc właściwie cały wykres to już końcówka akumulatora)
Właśnie się zastanawiam, czy jak mam cały ups i całą konstrukcję podpiętą pod zarządzalne gniazdko zigbee z pomiarem, to może test mógłbym sobie zrobić na zasadzie przycisku lub nawet automatyzacji. Bo opcja testowa to też tylko po USB z appki na windows.Tylko się zastanawiam jak taki test miałby wyglądać. Jakie parametry ustawić, by to miało jakiś sens. Czasowe wyłączenie?
Krytyczny sprzęt sieciowy jest pod UPS, ale nawet gdyby nie był to syrena skutecznie mnie poinformuje :] jeśłi czujnik braku prądu da sygnał na syrenę. Wiadomo problemów z ISP nie przewiduję, ale jak będą zaniki prądu to kto wie co może się dziać. Wiem że drugie zapasowe łącze mobilne rozwiązuje problem w dużej mierze…
Są sytuacje w Zibgee, że nie dowiesz się, że zalała Cię woda mimo, że czujnik Zigbee wykrył zalanie dlatego osobiście wszystko co dla mnie jest krytyczne musi być monitorowane przewodowo.
Z życia 21:30 udaję się do pracy, żona jest w pracy do 22, córka śpi, pęka wężyk w kuchni zalana cała chata + sąsiad, woda wylewa się na klatkę, córka się budzi ale nie wie jak zamknąć zawór, mieszkanie ubezpieczone więc to nie problem, trzeba tylko mieć certyfikat na wężyk o czym po cichu dowiaduje się od samarytanina, gdy przyjeżdża rzeczoznawca pierwsze pytanie gdzie jest wężyk, panie żona chyba wyrzuciła, jeżeli zaleje ci pół podłogi resztę zalej wodą z wiadra bo oddadzą ci kasę za połowę.
Tu jak najbardziej zgadzam się z @macek takie czujniki muszą być niezawodne i połączone z elektro-zaworem bo możemy być u sąsiadki przepychać zlew a nasze maślane oczy obniżają nasz poziom słyszalności do 0 a co potem powiemy żonie!!
Jeśli bezprzewodowo to według Ciebie bezpieczniej Zigbee czy WiFI ?
W moim przypadku gdzie mam krytyczny sprzęt to spokojnie mogę ciągnąć dodatkowe kable
Jaki sprzęt potrzebuje ?
Tylko co do włączenia samej syreny wymagane jest aby zadziała dopiero po np. 20s (w przypadku braku prądu) i pod warunkiem iż dane urządzenie jest włączone, ale to ogarnę zapewne poprzez pomiar zużycia energii. A powiadomienia na telefon to swoją drogą.