Hey,
Czujnik gazu do HA na zigbee. Wkładany do kontaktu, z głośnikiem - nawet nie wiem na jakim układzie - i myślę, że ma to wtórne znaczenia. Działa, wykrywa i melduje w HA bez problemu. Urządzenie to dla kilku użytkowników wrzucane jest do Applowskiego HomeKit i tam widoczne jako czujnik gazu CO i tam w trakcie testów wyszło, że wywala komunikat że wykryto tlenek węgla (czad). A ja oczywiście podawałem gaz… w ramach testu.
Ma ktoś z Was pojęcie czy w HomeKit da się zmienić na czujnik gazu a nie tlenku węgla?
Pokaż co masz w narzędziach deweloperskich dla tej encji.
Nie chcę oglądać wszystkich, tylko ten co źle działa i to ze szczegółami.
I jeszcze jedno - z jakiej źródłowej integracji on pochodzi?
Przepraszam - cały czas noob że mnie - ta encja leci do HK (mam nadzieję, że teraz lepiej - jeśli nie to proszę o pomoc) - binary_sensor.kotlownia_czujnik_gazu_gas
Pochodzi z zigbee2mqtt.
To nie widzę nadziei, bo klasę urządzenia ma prawidłową
wina leży w innym miejscu (tj. w homekit-bridge lub HK).
Masz jeszcze opcję założyć issue tam (w aktywnych przejrzałem i nie widzę nic podobnego, link jest też z nieaktualnymi, może znajdziesz rozwiązanie wśród nich)
Czujnik wykrywa:
PROPAN
BUTAN
LPG
GAZ ZIEMNY
Urządzenie nie eksponuje typu gazu, więc to błąd w tłumaczeniu.
Spróbuj zmienić w encji wykrywania gazu.
Binarny czujnik gazu (palnego) jest z punktu widzenia HA poprawny i nie musi eksponować typu gazu (o ile nie chodzi o tlenek węgla właśnie), te klasy urządzeń pochodzą chyba gdzieś z lat 80 zeszłego wieku, gdzie to były początkowo “pożarowe” czujniki alarmowe i HA przejął te klasy z systemów alarmowych (stąd też są jakieś niekonsekwencje w dokumentacji, gdzie dwutlenek węgla jest utożsamiany z dymem).
Nie ten link wyżej wkleiłem (w przypadku czujników pomiarowych jest więcej gazów do wyboru), ale tu mamy sensor binarny
Kwestia dotyczy moim zdaniem HomeKit, gdzie informacja o wykryciu gazu jest utożsamiana z tlenkiem węgla (być może z braku klasy pasującej dla gazów palnych w HK?), a oto dlaczego tak uważam - na oficjalnej liście kompatybilnych urządzeń owszem jest jakiś czujnik tlenku węgla (w sumie 2 modele), ale nie widzę żadnego czujnika gazu palnego
I chyba to właśnie wina HK. W HA poprawnie ustawiony jest ten czujnik jako Gazowy. Zmiana na czujnik tlenku węgla w HA - nadal w HK zostawia czujnik tlenku. Więc nieważne czy jest Czujnik typ Gaz czy Czujnik Typ Tlenek węgla to w HK zawsze jest to czujnik tlenku węgla.
Dziękuję panowie.