Zakupiłem czujnik obecności ziąbie 24Ghz na znanym chińskim portalu. wszystko jest pięknie ale czujnik co jakiś czas restartuje sobie ustawienia odległości max, min czułość. Jest to dość problematyczne w małych pomieszczeniach jak łazienka jak ustawi mi max odległość 6,25m bo światło się zapala jak ktoś przechodzi obok łazienki (nawet niezbyt blisko). Zrobiłem sobie automatyzacje wyzwalaną przez czujnik ruchu żeby co jakiś czas ustawiała poprawne parametry czujnika obecności ale to są kolejne logi w ha kore obciążają system i są zupełnie zbędne jeśli czujnik by sam z siebie nie zmieniał parametrów. Ktoś się spotkał z ta sytuacją? jakieś podpowiedzi? rozwiązania?
Jeszcze dopisz.
- Na czym masz HA. Wersja HA.
- jakiego dodatku używasz, Z2M, ZHA. Jaka wersja dodatku.
- Jaki to czujnik, model, strona producenta.
Ha na proxmox
Czujnik: ZigBee Wifi MmWave czujnik ruchu obecności człowieka z wykrywaniem luminancji/odległości 5/110/220V Tuya Smart Life Home Automation - AliExpress. Problem jest na zha i z2m
Jeśli ten czujnik w z2m przedstawia się tak
To masz identyczny czujnik , z którym miałem problem.
Problem to powrót do ustawień , które były przy pierwszym parowaniu.
Po zmianie na inne, czujnik przez jakiś czas działał na tych nowych, po czym wracał do ustawień, na których był sparowany.
Ponowne parowanie nie pomagało , dopiero gdy poprawiłem jego lqi dodając na drodze koordynator - czujnik dodatkowy router ZBMINIR2 , problem się skończył. Teraz mogę ustawiać jak mi pasuje i czujnik trzyma parametry.
Jako ciekawostkę mogę dodać, że wcześniej w tym samym miejscu miałem czujnik 5.8GHz i bez dodatkowego routera działał prawidłowo.
Mam taki
Jest ich 7 są różne i 5,8 (które nie gubią parametrów) i 24ghz te co gubią niema jak tu czegoś dodać po drodze…
Próbowałem powiązać bezpośrednio z koordynatorem ale nie widzę tych wiązań
Jeśli jest tak jak mówisz to prawie każdy ma poniżej 60 lqi
Czym wzmocniłeś sygnał? Druga sprawa to te czujniki powinny działać jak routery są podpięte do 230v i na mapie widać że są ze sobą wszystkie połączone więc nie są urządzeniami końcowymi…
One działają jako routery, ale widocznie wszystkie są na tyle daleko od koordynatora, że żaden nie może zwiększyć tej siły sygnału.
Każde urządzenie nie bateryjne bliżej koordynatora powinno pomóc.
Tak jak napisałem wcześniej, dołożyłem jeden moduł sonoff ZBMINIR2, który rewelacyjnie poprawia parametry całej sieci mesh. Jest on oczywiście dużo bliżej koordynatora niż sam czujnik.
Wtrące swoje 3 grosze. Od tygodnia jestem posiadaczem dwóch takich czujników i generalnie to ciężko jest mi je ustawić, bo albo nie wykrywają osób w bezruchu albo wykrywają non-stop i z daleka. Gdzie bym nie montował, czy to sufit czy ściana jest podobnie…
Mam też od dawna drugi czujnik o innym oznaczeniu kodowym i z nim nie ma problemu.
Pierwszy to ten stary, drugi to ten nowy, taki jak w poście:
Ale radary wymagają konfiguracji, nie załatwisz sprawy przekładając czujnik w różne miejsca, bo wiele rodzajów przeszkód dla radaru jest półprzenikliwe, więc konfiguracja MCU nimi sterującego jest niezbędna.
dla różnych lokalizacji, testowałem różne ustawienia i dalej testuje, ale generalnie trudniej mi to idzie, niż w przypadku radaru, który obecnie już posiadałem
ZY-M100-S_2
zainstalowany w kuchni w poziomie na ścianie, działa bez problemów.
ZY-M100-S_1
zainstalowany na suficie w łazience, drzwi przeszklone więc czasem się załączy gdy ktoś przejdzie korytarzem lub podczas pracy pralki.