Czujnik Otwarcia Drzwi bład parowanie

Hej kupiłem 6 sztuk czujników otwarcia okien i drzwi. Niestety tylko jeden poprawnie sparował się z HA.

Przy każdym kolejnym dostaję

error 2025-07-01 21:08:31zh:controller: Interview failed for '0xa4c1381785a4bb8d with error 'Error: Interview failed because of failed IAS enroll (zoneState didn't change ('0xa4c1381785a4bb8d')'
error 2025-07-01 21:08:31z2m: Failed to interview '0xa4c1381785a4bb8d', device has not successfully been paired

Ten poprawny zgłosił się jako 

Producent
eWeLink
Model
SNZB-04_eWeLink

Próbowałem je parować przy samym module na strychu - brak efektu. Dodatkowo dziś sparowałem inne 3 urządzenie i działają ok.

Wersja Zigbee2MQTT
    2.4.0 commit: unknown

Typ koordynatora
    ConBee2/RaspBee2

Wersja oprogramowania koordynatora
    0x26720700

Adres IEEE koordynatora
    0x00212effff09e7a5

Wersja aplikacji interfejsu użytkownika
    0.9.13

zigbee-herdsman-converters wersja
    23.53.0

zigbee-herdsman wersja
    4.1.0

Moja konfiguracja

Proszę o jakąś podpowiedź co jeszcze mogę zrobić?

Edit
Teraz jak jeden dodałem to pomimo że ma wykrzyknik to stan raportuje poprawnie.

Jak myślicie będzie działać ok?

Sparuj urządzenie przy bliskiej odległości do ConBee2

Następnie zanieś na strych ( w miejsce docelowe)
Włącz powtórnie parowanie i na urządzeniu kliknij (krótko kilka razy w odstępie 2-3 sekund)

Myślę, że niekoniecznie - odpowiedź masz na samym dole obrazka - interview failed (czyli po naszemu parowanie nieudane).

Tania bateryjna chińszczyzna czasem wchodzi w uśpienie w trakcie parowania - obejściem takiego problemu jest pobudzanie parowanego urządzenia w trakcie parowania - w przypadku czujnika z kontaktronem zbliżałbym i odsuwał dołączony magnes (symulując otwieranie i zamykanie, jeśli masz to zamontowane już na oknie/drzwiach to otwieraj i zamykaj okno/drzwi w trakcie parowania).

Timing też jest istotny - w momencie włączenia parowania w Z2M pojedyncza sesja parowania trwa coś koło 4 minut, więc urządzenie trzeba wprowadzić w tryb parowania (zgodnie z jego instrukcją) NATYCHMIAST po uruchomieniu parowania w Z2M.

Panowie dzięki za pomoc.
Zigbee2Mqtt właśni zrobiło update, po tym zdarzeniu nagle jak dałem interview to wszystkie czujniki zostały poprawnie wykryte. Teraz widać je już nie jako Tuya a Hobeian