Czujnik otwarcia drzwi

Posiadam taki czujnik otwarcia drzwi.
kind:c
W aplikacji TUYA wszystko Ok.
Z HA zintegrował się do urządzeń.

Jak mam zrobić aby mieć w dashbordzie przycisk AKTYWUJĄCY uzbrojenie i DEZAKTYWUJĄCY go.
Gdy dodam do odpowiedniego dashbordu przycisk za akcją dotknięcia “przełącz”

to w rezultacie nie mogę przełączać się pomiędzy uzbrojeniem a rozbrojeniem.
Wyskakuje komunikat

Pewnie (jako świeżak) robę to źle.
A jak zrobić to dobrze ?

A co chcesz przełączać ? Czujnik drzwi ?

@artpc
Chodzi o to:
armed_unarmed_2023-03-22_21-14

Integracja musi eksponować encję przełącznika bodajże z klasy bezpieczeństwo (security, po dawnemu, niestety tłumaczenia frontendu wbrew pozorom nie ułątwiają życia) powiązaną oczywiście z daną czujką (to kolejna encja tego samego urządzenia).
To na obrazku to najzwyklejsza karta encje - po prostu przełącznik uzbrajania u mnie jest osobną encją (nie wiem czy można to ogarnąć jakoś sprytnie samodzielnie).

co polecacie wifi , zigbee jako czujnik otwarcia okan adachowego ?? myślałem o https://allegro.pl/oferta/sonoff-czujnik-otwarcia-drzwi-i-okien-dw2-wifi-9764148356

Ze względu na zużycie energii w rozwiązaniach bezprzewodowych najlepiej się sprawdzają standardy Zigbee i Z-wave (w sumie BLE też ujdzie w tłoku, ale lepiej te wcześniejsze, WiFi jest na szarym końcu).

Tak.
Czujnik drzwi.
zanim wejde lub po wyjsciu, chcialbym rozbroic lub uzbrojic czujnik, tak jak w apce.

@radel
No ale to zależy czy Integracja, której używasz eksponuje taką encję.
Pokaż z narzędzi deweloperskich jakie masz encje tego urządzenia i jakie mają atrybuty.

Nie mam bladego pojęcia jak go masz zintegrowanego, bo do Tuya są oficjalne i nieoficjalne integracje, więc jeśli nie ma tej możliwości to poszukaj i się dopisz w issue w tej integracji, której używasz, że ma takie braki (ewentualnie załóż nowe issue).

Możesz za pomocą aplikacji utworzyć sceny np. pierwsza uzbrojenie, druga rozbrojenie ( zapisz i wyłącz je w aplikacji).
W HA w integracji Tuya pojawią się nowe sceny alla tak jak moja scena.

Teraz możesz napisać automatyzacje, jeśli xxxx to uruchom scene

...
action:
  - service: scene.turn_on
    data: {}
    target:
      entity_id: scene.door_lock_remote_unlock_reply_on
...

Takie:

@krskrab Nie da rady.
Mogę zrobić tylko Tap-to-Run, a to się nie importuje do HA.

To zgłoś issue gdzie trzeba.

Raczej chyba kupię inny czujnik.
Polecicie coś dobrego i “chodzącego” pod HA ?

To jest Home Assistant, tu podobno wszystko się da (jakkolwiek nie próbowałem), ale jeśli chcesz budować system alarmowy na bazie HA, to myśłę, że się ogarniesz i bez tego uzbrajania czujek dostarczanego przez źródłową integrację.

Jest taki (wydaje się że fajny) komponent niestandardowy

Ewentualnie możesz spróbować się ogarnąć korzystając wyłącznie z funkcji dostępnych w HA (nie lubię linkować do YT, szczególnie jeśli wcześniej nie oglądałem tego wideo, ale po spisie treści widzę, że będą tam niezbędne podstawy)

Do obsługi urządzeń Tuya używam aplikacji SmartLife (android)

Wykorzystując sceny >Tap-to-Run

Po odświeżeniu (wczytaj ponownie) scena pojawiła się w HA
Tuya oficjalna:

Tuya_old:

Inny sposób to automatyzacja utworzona przy pomocy SmartLife

Mam taką automatyzacje ale jest wyłączona ( jest więcej domowników a automatyzacja by zadziałała jak bym ja “opuścił dom”)
ScreenShot_20230324153759
W HA mam automatyzacje, że jak wszyscy domownicy upuszczą dom wtedy zostanie aktywowana scena (automatyzacja) .

Zrobiłem.
Utworzyłem tap-to-run w aplikacji w smart home w telefonie.
Faktycznie - zaimportowalło się to po restarcie. === poprawiam się !
Wsadziłem te sceny jako kafelek do dashbordu i działa.

1 polubienie