Jak mam zrobić aby mieć w dashbordzie przycisk AKTYWUJĄCY uzbrojenie i DEZAKTYWUJĄCY go.
Gdy dodam do odpowiedniego dashbordu przycisk za akcją dotknięcia “przełącz”
Integracja musi eksponować encję przełącznika bodajże z klasy bezpieczeństwo (security, po dawnemu, niestety tłumaczenia frontendu wbrew pozorom nie ułątwiają życia) powiązaną oczywiście z daną czujką (to kolejna encja tego samego urządzenia).
To na obrazku to najzwyklejsza karta encje - po prostu przełącznik uzbrajania u mnie jest osobną encją (nie wiem czy można to ogarnąć jakoś sprytnie samodzielnie).
Ze względu na zużycie energii w rozwiązaniach bezprzewodowych najlepiej się sprawdzają standardy Zigbee i Z-wave (w sumie BLE też ujdzie w tłoku, ale lepiej te wcześniejsze, WiFi jest na szarym końcu).
@radel
No ale to zależy czy Integracja, której używasz eksponuje taką encję.
Pokaż z narzędzi deweloperskich jakie masz encje tego urządzenia i jakie mają atrybuty.
Nie mam bladego pojęcia jak go masz zintegrowanego, bo do Tuya są oficjalne i nieoficjalne integracje, więc jeśli nie ma tej możliwości to poszukaj i się dopisz w issue w tej integracji, której używasz, że ma takie braki (ewentualnie załóż nowe issue).
Możesz za pomocą aplikacji utworzyć sceny np. pierwsza uzbrojenie, druga rozbrojenie ( zapisz i wyłącz je w aplikacji).
W HA w integracji Tuya pojawią się nowe sceny alla tak jak moja scena.
To jest Home Assistant, tu podobno wszystko się da (jakkolwiek nie próbowałem), ale jeśli chcesz budować system alarmowy na bazie HA, to myśłę, że się ogarniesz i bez tego uzbrajania czujek dostarczanego przez źródłową integrację.
Jest taki (wydaje się że fajny) komponent niestandardowy
Ewentualnie możesz spróbować się ogarnąć korzystając wyłącznie z funkcji dostępnych w HA (nie lubię linkować do YT, szczególnie jeśli wcześniej nie oglądałem tego wideo, ale po spisie treści widzę, że będą tam niezbędne podstawy)
Zrobiłem.
Utworzyłem tap-to-run w aplikacji w smart home w telefonie.
Faktycznie - zaimportowalło się to po restarcie. === poprawiam się !
Wsadziłem te sceny jako kafelek do dashbordu i działa.