być może chodzi o błahostkę. Czy ktoś może z grupy używa dokładnie tego modelu i ma doświadczenia z tym czujnikiem. Temat jest taki czujnik dodał się przez aplikacje tuya i na telefonie jest widoczny ale w aplikacji tuya na HA niestety nie. macie jakieś pomysły
tuya_v2
Lista wspieranych urządzeń
Nie posiadam takiego czujnika, więc nie mogę potwierdzić współpracy z HA
Tuya V2 - HA
Od wczoraj jest wersja 1.4.0
Jest jeszcze sposób przez dodanie wirtualnego przełącznika i utworzenie automatyzacji ( jeśli pir wykrył ruch, włączy wirtualny włącznik…)
Dodane:
bardzo dziękuje za odpowiedzi co polecacie w tej materii tak obiektywnie z najmniejszą ilością problemów ???
Ale masz na myśli czujniki po wifi czy po zigbee?
raczej po wi fi choć właściwie opiszę co chcę zrobić mam u siebie zigbee na conbee czujniki zigbee w domu działają perfekt natomiast chodzi mi o bramę wjazdową jest oddalona od ostatniego wzmacniacza o jakieś 25 metrów i był moment że to nawet jakoś działało ale mam wrażenie że się sygnał gubi i dlatego temat może po wifi
temat przetestowany z apką tuya v2 działa. Czujnik pokazuje stan kontaktronu oraz baterie trochę zawiły temat do ogarnięcia ale najważniejsze zakończony sukcesem wielkie dzięki za podpowiedź
Jeśli ktoś zdecydowałby się na wybór czujników WiFi Shelly Door/Window proponowanych wyżej przez @angler pojawił się tutorial jak można je zintegrować z HA za pomocą natywnej integracji, MQTT lub ShellyforHASS.
Shelly Door/Window 2 sensor in Home Assistant