Ja używam ESP8266 - 12F
Chyba to wersja z 1M rom, wiec żeby wyeliminować sprzęt przerzuciłęm się na pająka D1mini. Bez pozytywnych rezultatów. Powalczyłem jeszcze z użyciem innych GPIO tak jak tutaj Licznik energii PZEM-0xx power monitor - #5 przez Cezary.K - Projekty - AI-Speaker, ale żeby było ciekawiej nawet 1 szt nie chodzi, jak by coś z software nie działało.
Kierunek diód wyeliminowany, bo jak podłącze ją odwrotnie to nawet przy 1 PZEM nie ma komunikacji.
Dręczy mnie to adresowanie, ale nie moge znaleźć nigdzie gdzie moża sprawadzić adres.
A możesz podać jaką kompilację Tasmoty masz? Możę coś skopali w 12.
ESPHome przeszło mi przez głowę… ale jak skopane adresowanie to dobrze myśle że też nie ruszy? A do tego niebardzo chce mi się ESPHome ogarniać zieloniutki jestem w tym…
…ale troche doświadczenia w ESP Easy mam więc…
W pewnym sesie KROK do przodu…
…i finał
Może się przyda dla potomności… już miałem się poddać… ale szkoda mi było 1 ESP na 1 PZEM… tym bardziej, że potrzebuje w sumie 6 PZEM zaprząc do pracy.
[ZAŁOŻENIE]
Problem z adresowaniem. Podejrzewam tam samo jak angler. Dzięki za upewnienie.
[ANALIZA]
Wgrałem ESP Easy (kompilacja ESP_Easy_mega_20211105_energy_ESP8266_4M1M, ma obsługe PZEM).
Dodałem urzadzenie, wybrałem PZEM, analiza:
Moduł z adresem ustawionym w tasmota na 01
ESP easy odczyt adresu:
0 - RX, TX mruga - ok
1 - RX, TX mruga - ok
2 - RX mruga - ok
Moduł z adresem ustawionym w tasmota na 02
ESP easy odczyt adresu:
0 - RX, TX mruga - ok
1 - RX, TX mruga - źle (powinno być tylko RX)
2 - RX mruga - źle (powinno być RX i TX)
[ROZWIĄZANIE]
ESP Easy
Devices → PZEM-004… → PZEM actions → Progam_address - ustawiamy sobie adres np. 1
Submit
Ważne po przeładowaniu musimy w PZEM actions zmienić opcję “Confirm address programming ?” z NO na YES i zapisać (w tym czasie podłączony tylko 1 PZEM, i zasilony z 220V)
Odpinamy PZEM, programujemy analogiznie następny…
Możemy z powrotem podłączyć do TASMOTA
i…
DZIAŁA
Z ciekawostek ESP Easy umożliwia podłączenie więcej niz 3 PZEM…
odczytuje:
Voltage_V, Current_A, Power_W, Energy_WH (więc wszystko co potrzebne)
wady:
- brak autowykrywania tak jak Tasmoty w HA (trzeba dodać ręcznie przez MQTT itp)
- po zaniku zaslania trzeba poczekać około 3 odczytow zanim wartości napięcia wrócą do 0